Van passief naar actief: dit doet het voorjaarszonnetje met karpers!

In het voorjaar neemt de zonkracht toe en dit merken wij niet alleen als mens, maar daar reageren ze onderwater ook op. Het is een bepalende factor voor jouw voorjaarssucces. In dit artikel vertellen we wat het voorjaarszonnetje met karpers doet en hoe je hier op in kunt spelen!


Voorjaar

Het voorjaar is begonnen, dit betekent dat de zon steeds hoger aan de horizon komt te staan. De kracht van de zon gaat hierdoor steeds meer toenemen, want de UV-straling bereikt steeds meer het aard- en wateroppervlak. Gevolg hiervan is dat de watertemperatuur zal gaan stijgen.

De onderwaterwereld komt tot leven, tijd om de hengels gereed te maken!

Karpers zijn koudbloedig en voelen zich prettiger in warmer water, het gedrag zal dus beïnvloedt worden door het voorjaarszonnetje. Niet alleen de karpers vinden dit fijn ook het natuurlijke voedsel gedijt beter in warmer water. De onderwaterwereld komt tot leven, tijd om de hengels gereed te maken!

Oppervlakte azende karper
Het voorjaar is begonnen, tijd om de lijnen weer nat te maken!

De kracht van de zon

Vanaf de lente zal de zonhoogte een andere invloed hebben op het wateroppervlak. Waar die in de winter de zon nog schuin staat gaat die in het voorjaar steeds rechter staan. Hierdoor zal de zonkracht minder verspreid worden over het (water)oppervlak en dus meer het water “doorboren”.

Link to community Succes in het voorjaar

De toplaag van het water zal hierdoor sneller opwarmen en hoe ondieper het water, hoe sneller de karpers deze toename door hebben. Veel karpervissers zullen gaan vissen op ondiepe wateren, toch kan je ook op diepere wateren profiteren van de kracht van het zonlicht. Hieronder lichten we dat verder toe!

sfeerfoto karpervissen
Op zowel diep als ondiep water kun je profiteren van het zonlicht.

Diep of ondiep?

Uiteraard komen ondiepe wateren eerder tot leven, vaak al ergens in maart, gevolgd door de diepere, die meestal pas eind mei, begin juni meer activiteit vertonen. Liggen de ondiepe plekken in de luwte? Dan kan dit nog harder gaan!

Heb je je oog laten vallen op een diepe zandafgraving, negeer dan nooit de ondiepe kommen.

Is jouw oog gevallen op een diepe zandafgraving, negeer dan nooit de ondiepe kommen. Bieden deze ook nog eens beschutting van bebouwing of bomen, dan zit je al vrij goed. Op diepe wateren bevinden de actieve vissen zich nu voornamelijk in de middelste of bovenste waterlagen, een zig kan dan een uitkomst bieden!

sfeerfoto water
Ondiepe, obstakelrijke plekken op het water worden vaak als eerste opgewarmd in het voorjaar! Foto: Mandy Zupansic

Oeverzone, waterplanten en obstakels

Maar waar kan je de karpers in het vroege voorjaar nog meer vinden? We weten allemaal dat de zon opkomt in het oosten en via de zuidkant onder gaat in het westen. De noordzijde van het water krijgt gemiddeld genomen dus de meeste zonuren en zal in principe het beste opwarmen. Overhangende takken en andersoortige schuilplaatsen op ondiep water aan de zonkant zijn een goede keuze. Zijn er ondiepe plekken met rietkragen, opkomend wier en plantenbedden, dan zit je al heel gauw goed. Ook het natuurlijke voedsel voelt zich hier prettig en zal op deze plekken als eerste opduiken.

karpers gespot
Overhangende takken en andersoortige schuilplaatsen op ondiep water aan de zonkant zijn een goede keuze.

HELP: ik kan ze nog steeds niet vinden en vangen…!

Geen paniek, want karpers laten zich niet altijd makkelijk zien. Gelukkig kan het waterleven je ook aanknopingspunten bieden. Zie je een oever met veel waterinsecten, dan is dit al snel een teken dat het water er gemiddeld iets warmer is of de stroming heeft ze die kant uit gevoerd. Karpers weten dit maar al te goed, dus doe er je voordeel mee!

Gelukkig kan het waterleven je ook aanknopingspunten bieden.

Ook watervogels kunnen tekenen geven dat karpers in de buurt zijn, want waar vogels duiken is vaak ook voedsel te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duikende meerkoeten.

duikende eenden
Het in de gaten houden van de watervogels kan lonend zijn… Foto: Raf van Opstal

Toch is de kans groot dat een karper zich zelf verraad, vooral op ondieptes. Zo spot je al snel draaiende vissen, zijn stofwolken goed zichtbaar en zijn aaskuilen en zwemroutes vaak goed op te merken in het heldere voorjaarswater. Een tip van ons: observeer eerst goed het water voor je ergens gaat uitpakken.

Azende karpers drone beelden
In het heldere voorjaarswater zijn karpers (en stofwolken) goed op te merken. Foto: Erik Korner

Strategische plek

Wanneer je geen enkel aanknopingspunt kan vinden, dan geven we je het advies om een strategisch gelegen stek te kiezen. Vanuit hier kan je dan diverse hot-spots van het water bevissen en weet je al snel waar de karper zich bevindt. Speel hier gelijk op in door, op de lopende plek, een hengel erbij te leggen. Wacht hier niet te lang mee, want de volgende dag kunnen ze heel ergens anders vertoeven. In het voorjaar zwemmen ze ook vaak in groepjes, de kans op een dubbele aanbeet is dus ook groot!

Karpers aan de oppervlakte
In het voorjaar zwemmen de karpers vaak in groepjes.

Trekroutes

Ken je het water goed, dan kun je al snel de trekroutes in kaart brengen, vaak zijn dit de routes van diep naar ondiep water. Hierbij kan een drone je ook een goed beeld geven van het water. In het voorjaar verlaten de karpers hun “winterholding” en gaan ze op zoek naar de warme en ondiepe zones.

Hierbij kan een drone je ook een goed beeld geven van het water.

Vooral met dagen waar de temperatuur ’s nachts nog koud is en overdag het zonnetje schijnt, is de kans groot dat ze op deze route zwemmen. Haal er je voordeel uit en positioneer jouw aasje hier strategisch!

Michiel Pilaar karpers
Eenmaal de vis gevonden, dan hoeft het niet lang meer te duren!

Neem het bovenstaande mee in jouw visserij en dan ben jij klaar voor het voorjaar. Wat wij je nog wel willen meegeven is dat je niet gelijk kilo’s moet gaan voeren bij de eerste zonnestralen. Het water moet eerst goed opwarmen voor de karpers weer ‘gretig’ gaan azen. Begin met een handje voer en verhoog dit in de loop van het voorjaar.

Succes!

Team KWO


Meer weten over de invloed van licht en zon in het voorjaar, bekijk dan dit artikel!

Bekijk ook