ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vang dit voorjaar meer karpers – Deel 1 – Zoek de holding!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het is voorjaar! Toch?

We horen het jullie denken, maar de vissers onder ons met een thermometer in de tacklebox weten dat de watertemperatuur op veel viswateren nog tussen de 5 en de 7 graden schommelt. Het voorjaar is onder water nog wat verder weg dan boven water. Toch zijn er diverse karpervissers die vanaf eind februari tot nu (half maart) al een aantal mooie vangsten hebben weten te boeken. Navraag bij deze vissers leert dat vooral de juiste stek én subtiele manier van vissen de sleutels tot succes waren!

Dit soort bevroren landschappen hopen we pas weer in november te zien. Laat het voorjaar maar komen!


Het lijkt mooier dan het is…

Heb jij ook meer zin dan ooit tevoren om te gaan vissen? Spuiten de karperhormonen door je aderen en wil je maar 1 ding: de hengels uit de schuur trekken, je vriendin (of vriend) een snelle kus geven en vertrekken naar het water? Logisch! Na een winter vol karperpraat, het bekijken van talloze #carpy video’s en het knopen van tientallen rigs is er niets mooiers dan te gaan vissen. Echter: karpers vangen in maart is niet iedereen gegund. Als je nu op Facebook kijkt lijkt het alsof veel vissers aan het vangen zijn (immers plaatst bijna iedereen zijn eerste vis van het nieuwe jaar), maar geloof ons: het aantal karpervissers dat nog blankt is vele malen groter!

Het vangen van ‘maartse karpers’ is niet zo vanzelfsprekend. Diverse KWO Members zijn echter al van de nul af, zo ook Bram Drost. Klik op de afbeelding om een video over zijn succesvolle sessie van afgelopen weekend te bekijken.

Sterker nog: de visserij kan nu zelfs extreem taai zijn! Karpers zijn immers koudbloedige dieren en met de huidige watertemperaturen is de stofwisseling slechts beperkt op gang. Onze gevinde vrienden hoeven dan ook niet perse te eten. Toch zijn er wel karpers te vangen, drie redenen waarom de vissen hun bekkie open doen om een (haak)aasje naar binnen te zuigen:

  • Gemak. Vissersaas is en blijft voedsel dat wel héél erg eenvoudig te scoren is, ook voor een vis die niet perse hoeft te eten. Combineer dit gemak met het instinct van de vis en dan is het al logischer dat er wat gesmikkeld wordt. Als we het projecteren op ons mensen; stel je hebt eigenlijk geen honger maar je kan gratis een hamburger oppikken bij de Mac… Best kans dat je voor de bijl gaat of niet?
  • Nieuwsgierigheid. Karpers zijn en blijven rakkers die ter wereld zijn gekomen zonder handen waardoor hun bek het voornaamste hulpmiddel is in het onderzoeken van alles in hun omgeving wat de vissen opvalt. Dat wil niet zeggen dat je haakaas altijd opvallend moet zijn: een simpele boilie waarmee je lichtjes gevoerd hebt werkt soms beter dan een super opvallende fluo pop-up.
  • Naast de watertemperatuur die omhoog kruipt is vooral de hogere dosis licht (dag- en zonlicht) een factor van belang. Waar de karpers tot begin maart nauwelijks zwommen zullen ze dit de komende weken meer en meer gaan doen. Geactiveerd door de lichtintensiteit die ervoor zorgt dat de karpers weer ‘ontwaken’ uit hun wintermodus. Belangrijk is wel dat je zo dicht mogelijk bij de vissen in de buurt vis. Houd je ogen dus open en kijk niet teveel op je smartphone, zelfs niet naar de Community  😉

Vorige week in Frankrijk: sneeuw op de bergtoppen en lage watertemperaturen. Toch wisten Mark en Michiel een aantal vissen te vangen. De truc: vissen waar ze lagen!


Scherp vissen met Wilco & Bas

Kortom; wil je in maart een karper verleiden dan is het een goede strategie om te vissen met weinig, maar attractief aas op plekken waarvan je weet dat de vis er zit. Doordat de karpers nog redelijk passief zijn en (nu) over het algemeen weinig ‘meters maken’ is de plek waar jij jouw haakaas plaatst belangrijker dan ooit. Het liefst knal je de rig midden in de holding-area, recht voor de neus van de chillende vissen 🙂

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook