Word KWO member

Vang dit voorjaar meer karpers – Deel 2 – Lichtintensiteit en temperatuur

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Goed nieuws mannen en (gelukkig ook steeds meer) vrouwen! De mooiste periode van het jaar staat nu écht voor de deur. Veel karpervissers riepen begin maart, bij de eerste zonnestralen;

Het voorjaar is begonnen!

Maar qua gedrag van de karpers klopt dit zeker niet! Zelfs rondom 21 maart, de dag dat de meteorologische lente officieel van start ging, waren er nog maar weinig karpervissers die al mooie successen konden noteren in de logboeken. Nee, de meeste wateren komen pas ‘een beetje los’ als april halverwege is. En… hoe dieper het water, hoe langer het duurt voordat de karpers volledig ontwaakt zijn…


Wat is ‘los gaan’ nu eigenlijk?

Natuurlijk zijn er flink wat karpers gevangen vanaf het begin van de lente tot aan vandaag. Echter: vrijwel overal is het nog ‘peuteren’, hard werken voor een enkele vis. Wat je ook veel hoort is dat vissers 1 of 2 vissen vangen nadat de jager deze ‘prooien’ heeft gespot en tactische een rigje heeft kunnen droppen.

Dankzij goede observaties kun je natuurlijk altijd wel een visje vangen. Maar het draaien van een serie… Dat is andere koek! Foto: Oli Davies.

Het vangen van series karpers lijkt voorbehouden aan de tweede helft van april en op sommige wateren pas in mei! In onze optiek heeft dit te maken met twee factoren die weer enorm zijn verbonden met elkaar: lichtintensiteit (zonkracht) en (water)temperatuur!

De kracht van de zon

De zonkracht wordt door een aantal factoren bepaald. Zo heeft de zonhoogte invloed op de zonkracht. De zonkracht ligt in de wintermaanden laag, dit doordat de koperen ploert ook laag staat. In de lentemaanden neemt de zonkracht toe omdat de zon hoger boven de horizon komt te staat. Hierdoor wordt er minder UV-straling gereflecteerd door deeltjes in de atmosfeer en bereikt er meer UV-straling het aardoppervlak. Dit merken wij als mensen, maar ook het onderwaterleven gaat hier op reageren.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Hoe schuiner de zon staat hoe meer de zonkracht wordt verspreid over het (water)oppervlak en hoe minder het onderwaterwereldje er door beïnvloed wordt (afbeelding 1). Naarmate het voorjaar vordert komt de zon steeds ‘rechter’ boven ons te staan tot deze op 21 juni op haar hoogste punt staat (afbeelding 2). In de periode vanaf begin april tot mei neemt de zonkracht en daarmee ook de intensiteit waarmee de zonnestralen in het water boren, enorm toe. Hoe ondieper het water, hoe sneller de karpers deze toename door zullen hebben. Ook op troebel water overigens, want troebel water warmt weer sneller op! Reken maar dat dit de karpers wakker zal schudden en de laatste restjes ‘wintermodus’ zal verjagen!

In de maand april wint de zon enorm in kracht. Dit geeft de hele natuur een boost en uiteraard kunnen de karpers dit ook wel waarderen.

Toch tref je begin maart af en toe al zonnende karpers aan, en dat terwijl de zon amper kracht heeft! Een grote opleving in de watertemperatuur brengt dat beetje zon op dat moment nog niet teweeg. Maar goed, de vissen reageren er wel op! Soms lijken het ook net onzekere tienermeisjes in een spray-tan salon: altijd in voor een beetje bijkleuren 😉

Deze karper werd begin maart gestrikt na een zonnige ‘voorjaarsdag’. Het water was nog geen 10 graden, maar meerdere karpers lieten zich zien, geactiveerd door het licht. Azen deden ze echter nog maar mondjesmaat en het was bikkelen voor een vis.

Als je dit in ogenschouw neemt dan is het logisch waarom de laatste weken van april en de eerste weken van mei vaak zo goed zijn op visgebied: Het gaat nu immers dubbel zo hard! De zon is krachtiger, beukt dieper in het water én de watertemperatuur loopt veel sneller op. Niet alleen de karpers, maar ook het natuurlijk voedsel van onze geliefde vrienden komt tot leven (wat elkaar weer versterkt)!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook