Vangen zonder voorvoeren – Thom Vredevoort

Tegenwoordig zie je het steeds meer gebeuren: voorvoeren. Dat het kan lonen weten we, maar is het ook altijd een garantie voor succes? Thom Vredevoort heeft daar zo zijn eigen kijk op en vist liever instant sessies. In dit artikel voorziet hij jullie van tips uit zijn eigen ervaring!


Thom aan het woord: In dit artikel neem ik jullie mee in mijn visserij. Korte instant sessies van een paar uurtjes genieten mijn voorkeur. Hierbij speel je echt in op de huidige situatie, een actieve visserij waar ik veel voldoening uithaal.

“Een karper vangen die je vijf minuten geleden nog zag zwemmen, dat geeft echt een kick!”

Zoals ik hierboven eigenlijk al benoem is scherpte heel belangrijk bij het instant vissen. Je hebt geen voorbereide stek en moet dus inspelen op de signalen die je op dat moment ziet. Deze signalen vormen de handvaten voor jouw korte, instant plannetje.

Deze signalen vormen de handvaten voor jou korte instant plannetje.

Het lokaliseren zorgt voor het vergroten van je vangkansen. Als je niet in de buurt van de karper zit wordt het vaak erg lastig om beet te krijgen in een korte tijd. Het is dus van belang om aan het water te zitten wanneer de karpers zich het makkelijkst laten zien.

“De zon komt op, de natuur ontwaakt en vervolgens krijg je een fluiter.”

Vaak zijn de vroege ochtenduurtjes erg productief, vissen komen tot leven en laten zich vaak makkelijk zien bij zonsopkomst. Ook overdag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is een perfect moment om een karper te spotten. De vissen begeven zich op een warme zonnige dag vaak in de bovenlaag van het water.

De vroege ochtenduurtjes zijn vaak productief!

Let goed op deze signalen

Gewapend met een goede polariserende zonnebril kan je onze beschubte vrienden goed waarnemen aan de oppervlakte of tussen de planten. Zo zijn er tal van signalen op te noemen, denk aan: een springende vis, een kolk of boeggolf, een bellenspoor, bewegende planten maar ook de weersinvloeden kunnen belangrijke signalen vormen. Hieronder zal ik een aantal signalen toelichten.

Een scherp gefocuste blik en een goede zonnebril zijn een must voor de instant visserij.

Te beginnen met één van de meest duidelijke signalen, namelijk een springende karper. Wanneer je een karper ziet springen verraadt deze ene vis waar hij/zij zich ophoudt. Dit kan een teken zijn dat er soms meerdere vissen in de omgeving liggen. Dit is een goed aanknopingspunt om je op te focussen bij een instant sessie. Het is dan ook raadzaam om een hengel in de buurt van de springende vis te werpen. Een chod-rig met een gesoakte fluoro pop-up is vaak dodelijk effectief in zo’n situatie.

Een goed gevulde tas met voornamelijk felgekleurde aasjes is vaak effectief!

Boeggolf

Een ander duidelijk signaal is een kolk of boeggolf. Wat hierbij erg belangrijk is, is de richting waarin de vis zich begeeft. Bij het wegschieten heeft de vis namelijk al een richting gekozen. Wanneer je de hengel aan de verkeerde kant plaatst kan het soms erg lang duren voordat je een aanbeet krijgt. Wanneer je de richting hebt bepaald, probeer dan zo subtiel mogelijk je montage in te werpen om de stek zo min mogelijk te verstoren. Voer eerst een paar gebroken boilies en laat daarna je loodmontage zakken. Gebruik bij voorkeur een licht loodje.

“Een gesoakt aasje aanbieden bleek de sleutel tot succes, binnen vijf minuten was het bingo!”

De twee bovengenoemde signalen zijn erg opvallend, echter zijn er ook een aantal subtiele signalen die verraden dat er karper aanwezig is. Vaak scannen vissers een water met behulp van een polariserende zonnebril. Op sommige momenten zie je de karpers letterlijk zwemmen, maar op andere dagen gaat het spotten van een karper erg moeizaam.

Een subtiele hint zie je dan ook snel over het hoofd.

In deze situaties moet je nog geconcentreerder zijn om andere kleine tekenen van leven bespeuren. Denk aan bewegende rietstengels, bewegende waterplanten of een happende karper tussen het kroos. Dit zijn soms hele subtiele bewegingen die je nauwelijks waar kan nemen als je niet scherp en gefocust bent. Zo’n subtiele hint zie je dan ook snel over het hoofd. Toch leveren deze kleine bewegingen onderwater met regelmaat mooie vissen op!

“Een happende karper tussen het kroos, een handje boiliekruim en een snowman was genoeg om deze kanaalrakker te verleiden…”

De invloed van het weer

Wanneer je geen fysieke tekenen van karper kunt waarnemen kan je je laten leiden door het weer. De belangrijkste weersinvloeden zijn voor mij zon en wind. In het voorjaar heeft de zon een grote invloed met betrekking tot stekkeuze. De zon zorgt ervoor dat vissen geactiveerd worden en dat het water wordt opgewarmd.

De zon zorgt ervoor dat vissen geactiveerd worden en dat het water wordt opgewarmd.

Vaak zijn ondiepe zones, in de zon en uit de wind, een ware hotspot in het voorjaar. De karpers zijn vaak in de kantzones te vinden waar ze in het voorjaarszonnetje liggen te chillen. In de zomer genieten stekken in de wind mijn voorkeur. Vissen zijn dan al actief en volgen vaak de wind. Het natuurlijke voedsel stroomt met de wind mee en verzameld zich dus in de windhoek.

“Een zonnende karper die nog geen meter uit de kant lag. De factor succes ligt soms dichterbij dan je denkt.”

Wanneer je de vis hebt gelokaliseerd of inspeelt op de weersomstandigheden is het tijd om de hengels op scherp te leggen. Tijdens deze vaak korte sessies wil je je vistijd zo effectief mogelijk benutten en het liefst zo snel mogelijk beet krijgen. Maar wat is nu de beste manier om instant succes te boeken? Hieronder volgen een aantal tips die mij al vele vissen hebben opgeleverd.

Een prachtige spiegel voor Thomas tijdens een instant sessie!

Dé tips om snel beet te krijgen

Iets wat je vangkansen enorm vergroot is attractief aas. Aasgewenning is bij instant vissen niet aan de orde, je wil gewoon een aanbeet forceren. Attractief aas zorgt voor veel prikkels onderwater, waardoor de kans op een aasopname vergroot wordt. Je kan je aas op verschillende manieren attractief maken. Om de vis te prikkelen gebruik ik graag een smaakvolle liquid. Door je aas een aantal dagen te soaken geeft het nog meer attractie af onderwater, een karper zal je aas dus sneller waarnemen. Een single hookbait met een gesoakte boilie kan soms al genoeg zijn om een karper te verleiden.

Attractief aas zorgt voor veel prikkels onderwater waardoor de kans op een aasopname vergroot wordt.

Tip: snijdt een stukje van de zijkant af, de gekookte buitenlaag is namelijk iets harder. Door een stukje van de mantel te verwijderen neemt je aas de liquids nog beter op. Als ik de vissen meer wil lokken voer ik verkruimelde boilies bij, deze verkruimelde boilies laten de wateroplosbare delen van de boilie sneller uitlekken.

“Een snel prikkende rig met een licht loodje is DE montage voor mijn instant visserij.”

Visuele prikkel

Naast de smaakprikkel kan een visuele prikkel ook erg goed werken om een karper snel te verleiden. Mijn tas is dan ook standaard gevuld met een aantal potjes pop-ups in verschillende kleuren. Mijn voorkeur gaat uit naar een snowman presentatie of een chod-rig. Met een opvallende pop-up laat je je haakaas extra opvallen tussen de gevoerde boilies.

Ook op lastige dagen kan deze visuele prikkel toch een aanbeet uitlokken.

Ook op lastige dagen kan deze visuele prikkel toch een aanbeet uitlokken. Een karper pakt die felgekleurde aasjes soms puur uit nieuwsgierigheid. Wanneer je met een scherp rigje vist is het opnemen, prikken en hangen!

Opnemen, prikken en hangen!

Kortom, zorg dat je scherp bent en neem de signalen waar. Bepaal de locatie, knoop een attractief aasje aan je hair en je bent ready to go! Je hebt nu bijna alle ingrediënten om instant succes te boeken, het enige wat nog ontbreekt is een portie geluk 😉

Doe er je voordeel mee, tight lines!

Thom Vredevoort


Zo zie je maar dat voorvoeren lang niet altijd nodig is! Benieuwd naar het aas dat Thom gebruikt in zijn visser? Check dan de website van Orginals!

Bekijk ook