ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Veelzijdige set-up: de JRC Cocoon 2G en Mitchell MX6

Favoriet Favoriet
Veelzijdige set-up: de JRC Cocoon 2G en Mitchell MX6

De laatste jaren zijn er steeds meer korte karperhengels langs de waterkant te vinden. Niet alleen struinende en mobiele vissers ervaren de voordelen, ook tijdens het oppervlakte, boot of statische vissen zijn de korte hengels ideaal. Een visser die graag gebruik maakt van deze 9 of 10ft hengels is Jay Wilms van JRC. Hij gebruikt zijn JRC Cocoon 2G hengels in vrijwel iedere situatie. Zelfs voor deze veelzijdig karpervisser vormen kortere hengels de prima basis voor een allround setup.


Jay Wilms van JRC aan het woord: Toen ik deze JRC Cocoon 2G hengels voor het eerst in mijn handen kreeg vielen mij gelijk een paar leuke details op. Een mooi geprint JRC logo op de butt cap en blank, kwaliteitsogen van SIC, een subtiele lijnclip en gedetailleerde groene afwerking. Bij een degelijke hengel hoort een degelijke molen dus combineer in mijn JRC Cocoon 10ft hengels met de nieuwe Mitchell MX6 Full Runner vrijloopmolens. Deze set-up past niet alleen qua uiterlijk goed bij elkaar. Ze bezitten ook alle sleutelelementen die nodig zijn om een gehaakte karper over het netkoord te krijgen.

Eerste gebruik

Tijdens het eerste gebruik vertoonde deze set-up al een paar opvallende en geweldige eigenschappen. Lang heb ik die dag niet op een aanbeet moeten wachten. Na een minuut of 15 werd ik verrast door een snoeiharde run die eindigde met een hevige dril tussen de waterplanten en obstakelrijke oeverzone. Een dergelijke dril blijkt voor deze set-up absoluut geen probleem te zijn. Vanaf de start van de dril kreeg ik een steeds sterker en overtuigender gevoel van vertrouwen. Heerlijk zo’n fantastische fish play actie van een hengel die tot aan het midden krom staat maar toch nog de power bezit om een karper van aanwezig obstakels weg te sturen. Ook de molen met gemakkelijk en snel verstelbare slip deed zijn werk. Voor mij echt een perfecte combinatie. Een dril met een kort en buigzaam hengeltje is erg spectaculair en voelt intens aan.

Deze karper hield ik gemakkelijk weg bij de aanwezige obstakels.

Ook grote karpers

Bij elke vangst kreeg ik meer en meer vertrouwen in deze korte hengels en bijbehorende molens. Hoog tijd om ze eens op de grote circuit wateren met zware karpers te proberen. Kunnen ze ook dit werk aan? Ook dit bleek geen probleem. Het duurde niet lang voor ook hier de eerste aanbeet zich voor deed. Al snel wist ik een moddervette bak tussen een school kleine karpers te haken. Deze buffel schoof als een traag bewegende legertank richting enkele aanwezige obstakels. Toch wist ik de vis zonder enige problemen te sturen en gleed hij een minuut of 10 later over de rand van het net. Een vis als deze op een compact hengelsetje gaf me een enerverend gevoel. Ook tijdens het drillen van andere karpers op verschillende watertype kwamen de voordelen van een kortere hengel tegenover de eerder veelgebruikte 12ft hengel als snel tot hun recht. Het meest voornaamste is toch wel het gebruikersgemak.

Ook deze buffel gleed zonder problemen over de rand van het net.

Gebruiksgemak

Omdat de hoek van het topoog naar de karper kleiner is bij het gebruik van een 9 of 10ft hengel, wordt de afstand tussen de visser en gehaakte karper aanzienlijk korter. Zo zwemt de vis aan het eind van de dril binnen een comfortabele schepafstand. Een groot voordeel dat het scheppen van mijn vangsten aanzienlijk makkelijker maakt. Niet meer je vermoeide arm tot aan de uiterste centimeters strekken om je schepnet onder een vechtende karper te krijgen. Zeker bij het landen van een karper vanuit de rubberboot vind ik de kortere hengel een groot voordeel.

Zeker bij het landen van een karper vanuit de rubberboot vind ik de kortere hengel een groot voordeel.

Daarbij zwemmen en vertoeven de karpers niet altijd op de meest vanzelfsprekende en open plekken. Zo komen we vaak op de meest krappe visplekken terecht. Denk aan het vissen tussen struiken en tegen laag overhangende boomtakken. Ook hier zijn de kortere hengels tijdens de worp, het drillen en landen in je voordeel. Simpelweg omdat je in deze beperkte ruimte minder snel vast komt te zitten in overhangende obstakels. Dat maakt het materiaal een stuk makkelijker hanteerbaar dan bij gebruik van een standaard lange hengel. Er is geen visser die zal ontkennen dat snel en gemakkelijk inspelen op situaties de fundering zijn van een succesvolle sessie. Om hieraan te voldoen heb je een goede en hanteerbare set-up nodig waar je op moet kunnen vertrouwen. Voor mij is deze hengel/molen combinatie hiervoor perfect.

Deze goed te hanteren set-up heeft mijn vertrouwen.

Kenmerken

Onderstaand een aantal van de specifieke kenmerken die de MX6 full runner molens en cocoon hengels bezitten De hengels worden gemaakt van een sterk 30T- high modulus carbon. Dat resulteert in een prachtige dunne blank met een semi-parabolische actie. De 5+1 SIC ogen in combinatie met de goede lijnclip zorgen ervoor dat de hoofdlijn niet beschadigd maar je toch op het scherpst van de snede kunt vissen. Het handvat van de hengels in volledig omwikkeld met krimpkous. Dat oogt niet alleen mooi maar zorgt ook voor een optimaal viscomfort. De Mitchell MX6 heeft een mat zwarte kleur met een opklapbare houten hendel.

Deze compacte vrijloopmolen levert voor mijn visserij erg goede prestaties. De slip vind ik snel en goed af te stellen en ook de vrijloop functie kan worden aangepast. Dat stelt me in staat in te spelen op de verschillende omstandigheden. De MX6 voelt en oogt compact. Toch beschikken de modellen over een hoge lijncapaciteit en inhaalsnelheid. Op de middelmaat, de Full Runner MX6 7000, is al ruimte voor 550 meter 0.33mm. Op de grootste variant is dit zelfs 730 meter. Deze combinatie van mogelijkheden maakt de molen uiterst geschikt voor het vissen op zowel de korte als de lange afstanden.

De vrijloopmolens zijn er in de volgende modellen en bijbehorende adviesprijzen:

  • Full Runner MX6 5000 – € 109,90
  • Full Runner MX6 7000 – € 119,90
  • Full Runner MX6 9000 – € 129,90

JRC Cocoon 2G hengels zijn verkrijgbaar in:

  • 9 ft (2,75 lb) – €64,90
  • 10 ft (3,00 lb) – €69,90
  • 12 ft (2,75 – 3,00 – 3,5 lb) – €89,90
  • 13 ft (3,5 lb) – €99,90

Een sterke 30T high modulus carbon blank met semi-parabolische actie.

Jay Wilms


Meer weten? Ga dan naar de website van JRC. Je kunt JRC ook volgen op Facebook en Instagram.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl