ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Veilig vissen tijdens de Corona-crisis in Nederland – Hoe doe je dat?

Favoriet Favoriet
Veilig vissen tijdens de Corona-crisis in Nederland – Hoe doe je dat?

In ons ‘Corona en karpervissen‘ artikel kon je lezen dat vissen in België en Frankrijk helemaal verboden is. In Nederland is het op dit moment nog wel toegestaan, maar er gelden wel strikte richtlijnen vanuit het RIVM. Hoe zorg je dat je daar goed mee omgaat?

Je mag nog vissen in Nederland, maar er gelden wel strikte richtlijnen vanuit het RIVM!

Lees hier het officiële bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over vissen in Nederland.


Kort geleden werd duidelijk dat de maatregelen in Nederland worden verlengd tot en met 28 april. Dat houdt in dat we de komende maand nog volop thuis moeten werken, de horeca gesloten blijft, we 1.5 meter afstand van elkaar moeten houden en je je handen regelmatig moet wassen. We zitten in een zogenaamde ‘intelligente lockdown’ waarbij de overheid ervan uit gaat dat men zelf slim genoeg is om de maatregelen op te volgen.

Zo lang je de richtlijnen van het RIVM netjes opvolgt kun je nog gewoon blijven vissen!

Voor onze lezers in België en Frankrijk is het helaas voorlopig niet toegestaan om erop uit te trekken. Wellicht dat DIT voor wat verlichting kan zorgen 😉

Zo lang je in België en Frankrijk niet mag vissen kan een simulator uitkomst bieden!

Mag ik nog gaan vissen?

Hoewel er van je wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het in Nederland nog steeds toegestaan om te gaan vissen. Je bent dus (wettelijk gezien) niet in overtreding als je achter de karpers aan gaat jagen. Om ervoor te zorgen dat je geen richtlijnen overtreed hebben we een aantal tips onder elkaar gezet!

De richtlijnen zijn er niet voor niets. Zorg dat je ze naleeft!

1 Stap niet samen in de auto

Wil je er samen met je vismaat op uit trekken? Dat kan, maar je moet ten alle tijden zorgen dat je 1.5 meter afstand van elkaar houdt. Dit houdt in dat je niet samen in de auto kunt stappen, want dan wordt die 1.5 meter natuurlijk knap lastig 😉

Samen de auto instappen is voorlopig not done!

2 Houd afstand op de stek

Niet alleen onderweg, maar ook op de stek moet je afstand van elkaar houden. Zit je samen met je vismaat te vissen, slaap dan niet bij elkaar in de bivvy maar neem allebei je eigen onderkomen mee. Zet de tenten op ruime afstand uit elkaar op en zet je stoelen niet strak tegen elkaar. Ook als er bijvoorbeeld een voorbijganger een praatje komt maken moet je de afstand bewaren!

Normaal gesproken is dit geen probleem, maar zet je onderkomens nu wat verder uit elkaar! Foto: Isaiah Epping

Het is in deze tijd beter om alleen op pad te gaan. Zo weet je zeker dat je de afstand tussen jouzelf en anderen kunt bewaren. Ga ook niet iedere maat appen dat je zit te vissen, want voor je het weet ontstaat er weer drukte als iedereen even een bakkie komt doen. De socials moeten voorlopig vooruit gepland worden!

Hoewel het natuurlijk enorm gezellig is, willen we dit soort taferelen voorkomen!

3 Neem je eigen spullen mee

Wissel geen schepnet, bewaarzak of onthaakmat uit met je vismaat en voorkom dat je dezelfde spullen aanraakt. Het Coronavirus kan zich verspreiden doordat je dezelfde dingen aanraakt en als je vervolgens aan je gezicht krabt kan het al snel foute boel zijn… Run om run vissen zit er dus voorlopig niet in!

Zorg dat je geen uitrusting deelt met je vismaat, maar neem je eigen gear mee!

4 Neem zeep of desinfectie middel mee

Ook aan de waterkant is het belangrijk dat je regelmatig je handen blijft reinigen. Een flesje zeep of desinfecterende gel kan daarbij uitkomst bieden. Zeker als je samen met je vismaat op pad gaat is zo’n flesje van groot belang!

Een flesje zoals deze neemt nauwelijks ruimte in, maar is van groot belang om bij je te hebben!

5 Beperk je visuren en kies rustige wateren uit

Hoewel het vissen niet verboden is, raadt het RIVM aan om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zie de intelligente lockdown dus NIET als een vakantie waarin je nachtenlang kunt rondsjouwen aan de waterkant. Beperk je visserij tot maximaal één keer per week om onnodige risico’s te beperken. Laat daarnaast de drukbeviste dressuurwateren links liggen, maar pak uit op plekken waar haast niemand komt. Zo voorkom je onverhoopt contact met anderen!

Trek er niet te vaak op uit en voorkom onnodige risico’s. Vis bij voorkeur in je eentje!

6 Bestel je hengelsportartikelen online

Zit je zonder onderlijnmateriaal of wil je je uitrusting tunen met nieuw materiaal? Ga bij voorkeur niet langs bij een hengelsportzaak, maar bestel de producten online. Producten van alle grote merken zoals Nash, Fox, Korda, Trakker en ga zo maar door zijn bij diverse online retailers volop te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Tacklebox, Hareco Hengelsport, Fish Inn of Hengelsport Molenberg.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar aas? Ook dat bestel je eenvoudig online!

KWO Members krijgen bovendien ook nog eens 10% korting bij diverse online retailers, dus zo kun je veilig én voordelig online bestellen! Je vindt je voordelen hier.

KWO Members profiteren van 10% korting bij o.a. De Tacklebox!

Conclusie

Al met al is het dus best mogelijk om op een verantwoorde manier te gaan vissen. We willen nogmaals benadrukken dat je de richtlijnen niet te licht moet opvatten en ze serieus moet naleven. Het voelt misschien een beetje stom om achter elkaar aan te rijden naar je lokale viswater, maar doe het gewoon wel.

Genieten aan de waterkant kan nog in Nederland. Om dat zo te houden moeten we met z’n allen de richtlijnen strak naleven! Foto: Yannick Hesseling

Alleen samen kunnen we door deze lastige tijden heen komen en het virus zo snel mogelijk de kop in drukken!

Succes en stay safe,

KWO Redactie

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl