ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Verder werpen, minder lossers en een vernieuwde blank: dit is de Sportex FBC CS-3!

Favoriet Favoriet
Verder werpen, minder lossers en een vernieuwde blank: dit is de Sportex FBC CS-3!

In dit artikel presenteren de mannen van Sportex alweer hun derde (!) generatie van de FBC hengel. Deze modellen hebben een serieuze reputatie opgebouwd maar toch zijn er weer een aantal interessante verbeteringen doorgevoerd. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder!


De ‘ideale’ karperhengel?

Team Sportex aan het woord: Als we het hebben over een karperhengel dan is dat niet zomaar in één ‘hokje’ te plaatsen. Er zijn immers enorm veel verschillende modellen en uitvoeringen op de markt. Toch komen de fabrikanten steeds weer met nieuwe modellen op de proppen. Uiteraard is dat commercie, maar met alleen een ‘likje andere verf’ kom je natuurlijk niet weg…

Het Duitse Sportex is al jarenlang een maatstaf op het gebied van hengelbouw.

Een nieuw of verbetert model moet wel wat extra’s bieden en niet alleen qua uiterlijk. Natuurlijk spelen de looks een belangrijke rol, maar ook het gebruik van (nieuwe) materialen waardoor de eigenschappen van de hengel (nog) beter worden, is van cruciaal belang!

De FBC CS-3 voldoet zeker aan de maatstaven die een nieuwe hengel moet hebben!

Waarom kiezen we eigenlijk voor een bepaalde hengel, lengte, testcurve, aantal ogen, actie, enzovoort? Vaak heeft dit puur te maken met eigen belangen. Wat ik lekker vind, vind jij niet lekker en wat ik prachtig vind, vind jij misschien wel spuuglelijk. Naast functioneel moet een hengel natuurlijk ook gewoon mooi zijn. Het oog wil ook wat, toch?!

Het uiterlijk is vandaag de dag ook van groot belang!

Al met al is een hengel ‘uitkiezen’ best een lastige opgave. Want “Werpt hij wel zo lekker als dat de omschrijving zegt?” en “Heeft hij wel zoveel power als er geschreven wordt?” Zeker met de huidige corona maatregelen is het kiezen van de juiste karperhengel nog wat lastiger geworden. Je kan niet even ergens naartoe om een hengel vast te houden of hem even krom te trekken. Laat staan ermee werpen, want beurzen en demodagen zijn er nu éénmaal niet.

Een hengel in je handen houden tijdens een beurs zat er dit jaar helaas niet in!

In die tijd kwamen wij met een paar hengels waar je echt ‘U’ tegen zegt. Probeer dat maar eens over te brengen in een stukje tekst met wat foto’s erbij… We gaan toch een poging wagen! 😉 

Sportex FBC CS-3

De FBC is een model dat al een behoorlijk aantal jaren meegaat. Het 2021 model is inmiddels de derde generatie van deze hengel en heeft zodoende de toevoeging CS-3 meegekregen. 

Dit is inmiddels de derde generatie van de FBC hengel.

Hoewel de vorige versie al een plaatje was, zijn we erin geslaagd om de FBC CS-3 nóg fraaier te maken. En ja, smaken verschillen, maar het is een heerlijk sobere hengel geworden met een prachtige matte blank waarin de structuur van de gebruikte carbon mooi te zien is. De naam staat er niet schreeuwerig op, maar in subtiele zwarte letters.

De naam staat er in subtiele zwarte letters op.

Die blank is overigens superslank en opnieuw slaagden we erin om het herstelvermogen nog beter te maken dan z’n voorganger. De basis is de fameuze Helicore blank. Door gebruik te maken van de nieuwste (kleinste) nanodeeltjes en het toevoegen van een speciale epoxyhars is er een blank gecreëerd met enorme power en herstelvermogen. Dit herstelvermogen komt de werpeigenschappen ten goede.

De Sportex mannen steken veel tijd in het ontwikkelen van de beste werpeigenschappen.

De power die je er zelf instopt komt er (nog) sneller uit en dit vertaalt zich in verdere worpen, of in ieder geval makkelijker ver werpen. Het grote startoog van 50 millimeter zorgt ook voor minder weerstand tijdens de worp en helpt dus ook mee in je poging de overkant te halen 😉 Tijdens de testworpen die we ermee maakte viel het op hoe snel de hengel weer ‘stil’ stond na de worp.

Een groot startoog staat garant voor minder weerstand tijdens de worp.

Minder lossers

Ondanks de snelheid en de power van de blank is het geen ‘plank’ en buigt deze hengel mooi door tijdens de dril. Die progressieve buiging zorgt ook voor de nodige demping tijdens de dril waardoor er minder kans is dat de vis de haak lost.

Deze hengel beschikt over genoeg body.

De materialen die gebruikt zijn om de hengel af te bouwen zijn uiteraard van de kwaliteit die we gewend zijn. De Fuji molenhouder is niet rond zoals je vaak ziet, maar is ‘hoekig’.

The Devil is in the details!

Diezelfde hoekige details komen terug in de cone en aan de bovenzijde van de molenhouder waar een zevenhoek in verwerkt is: the Devil is in the details… Er is in ieder geval weer een prachtige serie neergezet!

Deze hengel bezit meerdere mooie details.

Korte samenvatting

In het kort bevat deze hengel het volgende:

  • Helicore blank 
  • T800 carbon 
  • Seaguide SIC ogen 
  • 50 millimeter startoog (30 millimeter bij de stalker modellen) 
  • Slanke EVA greep 
  • Fuji molenhouder 
  • 10 jaar garantie op de blank (na registratie) 
Een hengel die je hopelijk zo snel mogelijk op deze manier mag testen!

Veel succes alvast bij jullie hengelkeuze!

Vang ze!

Team Sportex


Meer informatie over deze hengels vinden jullie op de site van Sportexhengels.nl!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl