Word KWO member

Verslaafd aan Niemandsland – Gareth Fareham

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Jaren terug zat de Engelse karpervisser Gareth Fareham op een dood spoor. Hij wilde avonturen beleven op het vaste (Europese) land maar kon zich niet motiveren om de paylakes te bezoeken. Na lang wikken en wegen kwam hij dankzij Gio terecht in België. Het land van pralines, kanalen, friet én mysterieuze wateren. Hier hervond Gareth zijn passie, passie voor het onbekende, passie voor Niemandsland…


Weg uit de dagelijkse sleur

De bel van half 4 gaat en voor één keer ben ik bijna even snel weg als mijn studenten. Met mijn handen nog onder de verf en mijn hoofd nog vol van vijf uur non-stop lesgeven schiet ik de deur uit. Vrijheid staat voor de deur en ik kan niet wachten!

Onze planning was goed; ik zou een goed anderhalf uur naar huis rijden, vervolgens de bus inladen, mijn aas uit de diepvries halen en vervolgens richting Southampton rijden om Meekey op te pikken, zijn spullen in te laden en vervolgens over de M25 naar Folkestone te rijden om daar de eerste boot (die ik al geboekt had) te halen van de betreffende ochtend.

Alle 'shit' in de bus en gas op die lolly.

Alle ‘shit’ in de bus en gas op die lolly.

Zoals altijd hadden we de sessie al tot vervelends aan toe met elkaar besproken tijdens de voorgaande weken aan ons syndicaat. Verveeld als we waren van het steeds maar weer vissen op dezelfde voorspelbare stekken had ik telkens maar weer geprobeerd om een nieuwe ‘buzz’ te krijgen, maar het zat er gewoon niet meer in. Aangezien vrije tijd de laatste jaren steeds spaarzamer is geworden ben ik steeds minder geneigd om het gewoon maar ‘uit te zitten’. Het verlangen om op grote, bruine karpers te vissen is niet opeens verdwenen, maar de volharding waarmee ik me daar op stort is wel wat verminderd.

Europese karpers

Op dit moment staat bij mij het avontuur dan ook voorop. Hierin word ik enigszins geïnspireerd door mijn maten Nick, Fuzzy en Trev, die zonder blikken of blozen tijdens vier nachten een vijftal wateren bevissen die honderden kilometers uit elkaar liggen. Saaie eindeloze kanalen met getekende giganten die zich verplaatsen langs lange stenen oevers, tussen zware scheepsvaart door in een labyrint van industrie. Grote wilde rivieren, maar ook kleine vergeten parkwatertjes, met wilde ganzen en ‘dode kommetjes’. Niets minder, niets meer; alles en niets.

De wateren die de mannen bevissen variëren. Van grote meren tot smalle beken.

De wateren die de mannen bevissen variëren. Van grote meren tot smalle beken.

Ondanks dat hun vangsten vaak niet spectaculair zijn, zijn hun verhalen wél fantastisch. Vissen op het Europese vaste land heeft altijd een bepaald stigma met zich mee gedragen in Engeland… Alsof een Europese karper minder waard is als een échte Engelse karper (wat volgens mij voornamelijk komt door de slechte en eenzijdige media berichten).

Vandaag de dag leest men telkens maar weer dezelfde succesverhalen over de betaalwateren vol met zwakbeschubte, vaak gestolen karpers die de verwachting van de lezer tot het ultieme drijven. Het vissen in Europa lijkt haast wel een beetje op een pretpark, succes gegarandeerd. De jammere waarheid is dat er ooit vele goed bezette rivieren en meren waren die nu helaas een significant verminderd of zelfs helemaal verdwenen bestand aan karper hebben. Dit allemaal door de vraag naar ‘grote vis’ van de betaalwateren en het gros van hun klanten. Vissen die ooit een goed leven hadden, maar nu hun rondjes doen op een kale put zodat ze als trofee kunnen dienen voor degenen die genoeg bereid zijn te betalen.

De Rhône, een rivier die flink wat karpers heeft 'verloren' aan diverse betaalwateren.

De Rhône, een rivier die flink wat karpers heeft ‘verloren’ aan diverse betaalwateren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot het moment dat ik Luc de Baets en Geert Ooms sprak me er nog niet van bewust was dat deze branche zo lucratief was dat hele bestanden zijn weggevaagd. Als een Engelse visser die zich nu nog wel eens in het Europese continent bevind maakt het me verdrietig dat wij als vissers hier een hand in hebben gehad, het is beschamend wat er is gebeurd. Dat is deels de reden waarom dit artikel ‘’This is nowhere’’ is getiteld en waarom ik ook zeker erg voorzichtig zal zijn met de beschrijving van de beviste wateren. Niet omdat het een nieuw mekka voor de karpervisserij is, maar puur uit respect voor de natuur en de locals, die daar al jaren lang in rust hun gang kunnen gaan zonder al te veel gestoord te worden en die vriendelijk genoeg waren om ons even te laten proeven van hun mooie stukje natuur.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook