[Video] BTW Revealed: Succesvol vissen op OC Carplake! – The Carp Specialist

Eind april mochten we weer afreizen naar Frankrijk, de lockdown was over. Vanwege de avondklok was het enkel mogelijk om op een betaalwater te vissen. Joost en Rik besloten daarom een midweek te vissen op OC Carplake, dat te boeken is via The Carp Specialist. Dit water kent veel uitdaging, maar de vangsten zijn het dubbel en dwars waard! Lees hieronder de ervaringen van de boys.


Recap video

Rik aan het woord: Het was begin april toen ik collega Joost belde om te vragen of hij zin had om een midweekje te vissen in Frankrijk. Het einde van een lockdown was in zicht, vele wateren waren voor lange tijd niet bevist, dus juist nu moest er een sessie gepland worden. Vanwege de avondklok waren we genoodzaakt te vissen op een betaalwater. Dat kwam voor ons niet slecht uit, want met de faciliteiten die op deze wateren aanwezig zijn konden we ook wat werkzaamheden (vanachter de laptop) verrichten. Na een telefoontje met Bas van The Carp Specialist kwamen we uit op OC Carplake.

OC Carplake, het strijdtoneel voor Joost en Rik!

Over het water

OC Carplake is direct aan de Frans-Duitse grens gelegen op zeer comfortabele afstand van Nederland, België en vooral Duitsland. Het prachtige meer biedt plaats aan maximaal vier karpervissers en beschikt over een interessant visbestand met karpers tot 25 kilo! Een groot eiland, diverse kleinere eilandjes, plateaus, wiervelden en diepteverschillen tot vier meter maken het tot een mooie bestemming voor de fanatieke karpervissers die zoekt naar avontuur en uitdaging. Het water is zo’n 200 jaar oud en bijna drie hectare groot. Sinds 2016 is de Duitse Oliver de trotse bezitter van het water. Ter plaatse deelt hij graag zijn ruime ervaring en tips met je.

Het prachtige water beschikt over een groot eiland,…
…rietkragen, wiervelden en interessante plateaus.

Het bestand wordt geschat op zo’n 200 karpers met een gewicht tot zo’n 25 kilo. Het aantal schub- en spiegelkarpers is ongeveer gelijk en het gemiddeld gewicht bedraagt zo’n tien kilo. Als bijvangsten kun je steur (zwemmen er twee van), graskarper, zeelt en giebel verwachten.

Wat een prachtige vissen zwemmen er op dit water!

Dat er in het verleden Beauty Carps zijn uitgezet, was voor ons al snel duidelijk. Wat een prachtige vissen zwemmen er op dit water! Het is dan ook zeker geen bakkenwater, maar de kans op een uitschieter is er!

Joost wist al snel één van deze Beauty Carps te vangen!

Stekken en faciliteiten

Bij aankomst merkten we al gelijk op dat de stekken en huisjes vernieuwd waren. Dit was nog niet terug te zien op de website, dus dat was een mooie verrassing! Het water en het omliggende terrein zijn keurig omheind, dit geeft je een extra gerust voel. In totaal zijn er een tweetal stekken op het water te vinden, beide voorzien van een chalet. Wanneer je stek twee boekt, dan kun je ook gebruik maken van de “derde” stek. Op het water zijn dus drie vissers toegelaten, een stek met één visser en een stek met twee vissers. Wanneer je het water exclusief afhuurt dan is ook een vierde visser welkom, maar dan adviseren wij wel om met twee hengels persoon te vissen. Bij drie vissers kan iedereen een “eigen” strook bevissen, ideaal als je dus met een stel vrienden op visvakantie gaat.

In totaal vind je een een drietal stekken op het water, twee daarvan kunnen geboekt worden.

De chaletjes zijn pas geleden gerenoveerd en voorzien van een TV, 2-persoonsbed (zelf bedlinnen meenemen) en stroom. Daarnaast vind je in het huisje op stek twee ook een kachel (voor de wintermaanden), broodrooster en koelkast. Het huisje op stek twee is gebouwd op een vlonder/ steiger die tot aan het water loopt, hier kun je dus mooi een rod-pod plaatsen. De andere stek is voorzien van een grindlaag, het plaatsen van banksticks gaat hier moeilijker. Houd daar dus rekening mee! Tot slot vind je op beide stekken een Whally (polyester boot). Op deze bootjes kun je je eigen dieptemeter en elektromotor plaatsen. Wij hebben de rubberboot dan ook thuisgelaten.

De chalet op stek twee is voorzien van een mooie steiger.
De “pipowagen” op stek 1 heeft een mooie metamorfose gekregen!

Op ongeveer 80 meter vanaf het water vind je het sanitairgebouw, hiervoor moet je wel het terrein verlaten. Hier vind je een douche, toilet en stroomaansluiting. Van buiten ziet het er wat verlaten uit, maar vanbinnen is alles keurig en schoon. Hier hebben we verder dan ook niks op aan te merken.

Van buiten ziet het er wat verlaten uit…
Maar als je eenmal binnenkomt…
… ziet alles er keurig en schoon uit.

Ontvangst en verloop

We kwamen iets later aan dan verwacht waardoor Oliver ons niet kon ontvangen. Bas nam onderweg al contact met ons op om dit door te geven. Voor ons was dit geen enkel probleem! We kregen de code van het hek en het was tijd om alles gereed te maken. We besloten eerst een ronde te vliegen met de drone en spotte direct al wat karpers. Daarna hebben we nog een kleine ronde gevaren om de diepte en bodem in kaart te brengen.

Het water werd secuur in kaart gebracht met de Whally die je ter plaatse kan huren.

Wat ons opviel, was dat het water heel veel obstakels heeft. Iets om zeker rekening mee te houden in je voorbereiding. Intussen hadden we ook een mooi plannetje gemaakt. Joost koos voor stek 1 (rechts) en ik nam plaats op stek 2 (in het midden).

Ieder had zijn eigen strook om in te vissen.

De eerste nacht hebben we met alle hengels gevist tegen de obstakels en wist ik al gelijk twee vissen te vangen vanaf de middelste stek. Die volgende ochtend kwam ook Oliver langs om ons te verwelkomen op zijn water. Je ziet dat Oliver een gepassioneerd karpervisser is en het beste wilt voor zijn bezoekers. Hij voorziet je dan ook graag van tips die heel waardevol zijn. Als beheerder ken je het water natuurlijk het best, maak dan ook zeker gebruik van zijn ervaring. Op basis hiervan hebben we onze tactiek iets gewijzigd. De daaropvolgende dagen hebben we heel wat mooie vissen mogen vangen met een uitschieter van 18 kilo.

Een prachtige schub voor Rik die tijdens volle maan werd gevangen.
De vissen zagen er stuk voor stuk prachtig uit.
Zulke karpers wil je toch op ieder water?

Aanpak

Omdat het water veel obstakels heeft en je op verre afstanden moet vissen, besloten we met strakke lijnen te vissen. Gevlochten lijnen zijn niet toegestaan en hierdoor verlaag je toch de kans op een vastzwemmer. Op het water is het verplicht om met een visveilig-systeem te vissen. We kozen bij de bodemrigs voor een hit & run systeem en bij de pop-up rigs kozen we voor een helicopter systeem. Wat betreft de kleur en flavour van pop-ups en boilies, hebben de vissen (ook volgens Oliver) niet echt een voorkeur. Wel gaf hij aan dat pop-ups goed werken, de meeste vissen zijn dan ook gevangen op een ronnie rig.

De boys wisten de meeste vissen te strikken op een ronnie rig.

Als voer gebruikte we een mix van hennep, boilies en mais. Dit voerde we dan compact bij. Niet verspreid omdat we het idee hadden dat de vissen veel rondtrokken. We wilden dus dat ze snel onze rig vonden en niet te lang hoefde te zoeken. Dit heeft dan ook gewerkt, want zeker in de nacht wisten meerdere aanbeten te verzilveren. ’s Nachts kozen we er wel voor om iets verder van de obstakels af te vissen.

Dit heeft dan ook gewerkt, want zeker in de nacht wisten meerdere aanbeten te verzilveren.

Als tip willen we dan ook meegeven om bij een aanbeet weinig druk te zetten en direct de boot in te stappen. Door daarna rustig na de vis toe te varen, bleef de vis in de geul zwemmen in plaats van de obstakels. Hierdoor heb ik geen enkele vis verspeeld in de takken. Meer over onze aanpak zie je in de bovenstaande video.

Het voertje bestond uit boilies, hennep en mais.

Tips

  • Vis met (hele) strakke lijnen op de obstakels, hierdoor heb je minder kans op een vastzwemmer
  • Maak gebruik van een voerboot, zo verstoor je het minst
  • Neem zeker pop-ups mee, dit leverde ons de meeste vissen op
  • Vergeet de elektromotor niet, dit maakt het drillen bij obstakels veel makkelijker
  • Laat je tent thuis, je kan de stretcher eventueel in het huis huisje zetten (heb ik ook gedaan).
  • Groot aas kun je thuislaten, Oliver geeft ook als tip om niet groter aas mee te nemen dan 15/20 millimeter. Het liefst nog kleiner.
Door met strakke lijnen te vissen…
… wisten we deze pareltjes uit de struiken te houden.

Eindoordeel

  • Service: 8
  • Vangsten/ bestand: 8
  • Sanitair: 7,5
  • Faciliteiten: 8,5
  • Stekken: 8
  • Bereikbaarheid: 8,0

Gemiddeld cijfer: 8

“OC Carplake krijgt van ons een dikke 8!”

Conclusie

Wij hebben genoten van een midweek vissen op OC Carplake. In totaal hebben we veertien vissen weten te vangen van acht tot achttien kilo. Daarnaast hebben we, vanwege de faciliteiten, het vissen mooi kunnen combineren met het werk. Er was zelfs WiFi op locatie aanwezig, al was de 3G wel sneller ;-).

Het was geen week van de bakken, maar de Beauty’s maakten een hoop goed!

Dit water kunnen we dan ook zeker aanbevelen, zeker als je met een groep vrienden een water exclusief wil afhuren of als je samen met het gezin op visvakantie wil. Het complex heeft veel faciliteiten, ziet er keurig uit en beheerder Oliver is super vriendelijk. Hij heeft veel ervaring en denkt graag met je mee.

Video nog niet gezien? Bekijk deze dan zeker!

Joost en Rik


Voor meer informatie bezoek je de website van The Carp Specialist en volg je hen op Facebook, Instagram en YouTube.

Bekijk ook