ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

[Video] Karpers uitzetten met het VBK in België – KWO For The Future

Favoriet Favoriet
[Video] Karpers uitzetten met het VBK in België – KWO For The Future

Het VBK is één van de zeven verenigingen die vorig jaar een cheque kregen in het kader van het KWO For The Future project. Of we het tof vonden om mee te komen kijken bij het uitzetten van de vissen die ze van dit budget hadden besteld? Dat lieten we ons geen tweede keer vragen! De camera ging mee natuurlijk en dat leverde de onderstaande reportage op.


Het VBK in België

De Vereniging van Belgische Karpervissers, beter bekend als het VBK, zet zich als belangen behartiger in voor de karpers en karpervissers in Vlaanderen. Een van de onderdelen is het (mede)beheer van een aantal prachtige wateren. Op die wateren zorgen ze met regelmatige uitzettingen voor een gezond en gevarieerd karperbestand. Het FTF uitzet budget kwam dan ook goed van pas, van het geld kon er een order geplaatst worden bij viskweker Vandeput. Daar ontmoette we VBK voorzitter Ruud Schroef die ons gedurende dag vol enthousiasme verteld over hun project.

De kweekvijvers van de Belgische kweker Vandeput. Vangst gegarandeerd 😉
KWO For The Future in één foto. Het zou fantastisch zijn als deze twee elkaar over een jaar of tien nog eens tegen komen.

Bij de viskweker

Met grote nauwkeurigheid worden de mooist gebouwde karpers uitgezocht. Er word gekozen voor zowel schub- als spiegelkarpers van diverse jaargangen. Een aantal vissen om zelf verder op te kweken, andere om nog dezelfde dag uit te gaan zetten. Dat er met een paar jaar nog meer droomvissen rondzwemmen op de VBK wateren staat vast getuige de onderstaande foto’s.

Tientallen flink geschubde spiegel- en rijenkarpers, het maakt de keuze niet makkelijk…
… en deze breed gebouwde schubs mogen er ook zijn. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Topoverleg tussen de mannen van het VBK en de medewerkers van viskweker Vandeput.

Karpers chippen

Na het selecteren van de vissen gaan we met Ruud mee naar het opkweek complex van het VBK. Hier worden de vissen bewaard en klaargestoomd voor hun volgende leefomgeving. Deze “stockvissen” worden aangehouden voor de momenten dat het nodig mocht zijn onderhoudsuitzettingen te doen. De karpers worden hier zorgvuldig gemonitord om de ontwikkeling en gezondheid van de vissen te garanderen. Een van de initiatiefnemers van dit beleid is Matheus Groven. Hij volgde een internationale opleiding om de karpers van chips te kunnen voorzien. Iets dat je in de Benelux verder alleen terug ziet in de Koi industrie.

Met het inbrengen van de microchips kunnen de ontwikkelingen van de karpers nauwkeurig worden bijgehouden.
Matheus en de andere VBK mannen gaan uiterst nauwkeurig en professioneel te werk.

Op naar de vrijheid

In de loop van de middag rijden we naar een van de beheer wateren om daar ook daadwerkelijk vissen uit te gaan zetten. Op dit water is een aantal jaren geleden sterfte geweest en dus kan het water wel een aantal nieuwe bewoners gebruiken. Benieuwd naar het water? Check dan de video. Het water is vrij toegankelijk met een VBK vergunning.

Deze prachtige vissen zwemmen inmiddels op één van de VBK wateren.

KWO Members bedankt

We kunnen wel stellen dat het FTF uitzetbudget bij het VBK in goede handen is geweest. We hebben tal van prachtige karpers uit kunnen zetten waar vele karpervissers de komende jaren plezier van zullen hebben. Namens het hele KWO Team en het VBK willen we jou als KWO Member dan ook bedanken. Alleen samen is het mogelijk deze positieve bijdrage te leveren aan onze gezamenlijke hobby.

Vissen als deze geven ons de motivatie om het For The Future project de komende jaren uit te breiden.

Nieuwe uitzettingen

We hebben voor het komende jaar nog een paar uitzettingen op de planning staan met de KWO FTF waardebonnen. Mochten er weer ergens karpers te water zijn gegaan dan horen jullie dat natuurlijk van ons. We zijn voornemend dit initiatief de komende jaren verder uit te breiden. Maar daarover van het najaar meer;)

KWO Redactie


“Visplezier voor jong en oud, nu en in de toekomst”. Dat is het speerpunt van het KWO For The Future project dat we dankzij de KWO Community in het leven hebben kunnen roepen. Nog geen KWO Member en benieuwd naar alle voordelen? Check het hier!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl