ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vier veelgemaakte fouten in de nazomer!

Favoriet Favoriet
Vier veelgemaakte fouten in de nazomer!

De zomer maakt stilletjesaan plaats voor de herfst. Voor velen de allermooiste periode van het jaar! De vissen komen uit hun chillmodus om te vreten en beginnen hun speklaag voor de winter aan te leggen. Dé tijd om flink te rossen, maar bij veel vissers wil het nog wel eens fout gaan… Daarom bespreken we in dit artikel vier veelgemaakte fouten in deze periode!

Het najaar kan een fantastische periode zijn! Fotocredits: David Wouters

Het is bijna herfst! Eindelijk, zullen vele vissers zeggen. Meestal zijn de vissen in deze periode makkelijker vangbaar omdat ze moeten vreten voor de winter begint. In het najaar kan het dus aardig losgaan, mits je de juiste aanpak hanteert. Voorkom dat je fouten maakt en je eigen glazen ingooit. Hieronder lees je vier veelgemaakte fouten die wij kennen uit deze periode!

#1: In één klap teveel voeren

Door de opwarming van de aarde hebben we soms niet gelijk door welk seizoen het precies is. Zo kan het in september en oktober nog steeds bizar warm zijn overdag. Begin dan niet gelijk als een gek je stek vol te stampen met voer, maar bouw het rustig aan op. Herfst volgens de kalender en herfst volgens de natuur kan nog wel eens verschillen 😉

Bouw je stek rustig op en wees voorzichtig met storten. Dit kan namelijk ook argwaan opwekken!

In deze periode is het vaak effectiever om vijf keer één kilo te voeren dan in één keer vijf kilo. Hierdoor creëer je een voerplek waar bijna altijd wat te halen valt en dus een herhalend tafereel voor de vissen. Dit zorgt voor vertrouwen van beiden kanten en dat is wat je wil!

#2: Ga van je stretcher af!

Omdat de herfst in het vizier komt is het niet zo dat de karpers niets anders doen dan vreten. Actief blijven vissen kan nog steeds een succesvolle methode zijn! Meerdere voerplekjes met iets meer voer afvissen kan de sleutel tot succes zijn.

Gevonden! Een groep volgevreten buffels.

Ze komen je net niet inzwemmen, maar ze zijn wel vaak een stuk actiever. Zodra je ze gevonden hebt, kan je plannetjes beginnen smeden en je vallen gaan zetten…

#3: Slechte voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je té graag naar de waterkant wil gaan kan je voorbereiding hieronder lijden. In deze periode van het jaar is het handig om eerst op inspectie te gaan en te gaan voeren. Hierdoor kun je je kansen alleen maar vergroten!

Als je dit vóór je geplande nachtje hebt gedaan, sta je al enkele punten voor!

Uiteraard hoeft het niet enkel om voeren te gaan. Denk aan PVA-zakjes, rigs, observatie en ga zo maar door. Allemaal zaken die je kunt voorbereiden! Een doelpunt zou er ook niet zijn zonder een assist, toch?

#4: Lijnen op je voerplek

Een fout die we toch nog veel gemaakt zien worden: vissers hebben een prachtig onderhouden voerstrook om te bevissen en leggen er vervolgens diverse snaarstrakke lijnen overheen. Je kunt je wel inbeelden hoe dat er onder de waterspiegel uit ziet…

Aii, dat ziet er niet heel natuurlijk uit.

Als het water en de situatie het toelaten is het beter om je lijnen wat slimmer op te stellen. Maak een lekkere brede voerstrook, plaats één hengel voor de voerstrook en twee aan de buitenkanten. Je kunt die buitenste hengels na iedere aanbeet iets meer naar het midden verplaatsen om je vangstkansen te vergroten. Op die manier kunnen de vissen altijd ongestoord blijven azen op het middelste deel van je voerstek en verstoor je zo min mogelijk bij een aanbeet!

Een hengel naast de voerstrook leggen leverde Michiel al heel wat dikke vissen op!

Overigens nog een bonustip van dit soort voerstekken: plaats één hengel op een meter of 10 – 15 naast de voerstek. De grotere vissen willen de ergste drukte nog wel eens vermijden en houden zich liever aan de randen op… Wie weet levert het je een bak op!

Vis ook een hengel net buiten de voerstrook om kans te maken op een bak!

Zorg ervoor dat je deze veelgemaakte fouten niet maakt. Ga op pad, bereid jezelf goed voor en vang er op los!

Succes!

KWO Redactie


Meer weten over vissen in de late zomer? Check dan de onderwerpen pagina op de Community en kijk bijvoorbeeld eens naar de tag ‘Najaar‘!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl