Vier veelgemaakte fouten op een betaalwater – Tips van Carplantis eigenaar Koos Walters

Als eigenaar van Carplantis ziet Koos Walters heel wat vissers grote successen boeken. Uiteraard merkt hij ook de keerzijde hiervan op. Fouten zijn immers veel makkelijker te maken en in dit artikel somt hij enkele ‘DONT’S’ op voor de betaalwatervissers onder ons. Uit onderstaand artikel kan je heel wat informatie halen ter voorbereiding op jouw trip, doe er je voordeel mee!


Koos Walters aan het woord: Als eigenaar van een betaalwater zie ik jaarlijks heel wat karpervissers passeren. Sommige keren met een euforisch gevoel huiswaarts, maar helaas is er ook de keerzijde van de medaille. Er gaan zeker evenveel mensen zónder voldaan gevoel huiswaarts. Soms heb je het uiteraard niet in eigen hand, maar toch zie ik veel vissers enkele veelgemaakte fouten maken. Dit willen we uiteraard in de toekomst vermijden, daarom som ik voor jullie in deze update een aantal veel gemaakte fouten op.

Koos ziet zijn vissen stuk voor stuk groter worden, dat heeft te maken met het goede beleid.

Fout #1: Voorbedacht plan of tactiek

Enorm veel vissers komen met een vooraf bedachte plan of tactiek aan. Daar houden ze zich angstvallig en krampachtig aan vast. Vaak is dit voorheen al succesvol gebleken of hebben ze het thuis op de bank verzonnen. In de praktijk werkt dat vaak niet zo goed. Je speelt beter in op wat er op dat moment speelt. Die informatie geef ik ze ook altijd, ik wil gewoon dat ze een topweek hebben.

Koos heeft jarenlang ervaring dus is enorm kundig op het gebied van karpergedrag.

Een open mindset is dus belangrijk op dit soort wateren. Probeer je niet vast te binden aan voorgaande succesfactoren maar speel in op de actuele omstandigheden. Doordat ik dagelijks aan het water ben en zie wat er speelt, is die info voor de vissers van cruciaal belang.

Fout #2: Te voorzichtig

Je plekjes zoeken en een handje voer erbij… Een tactiek die heel wat vissers zullen aanpakken op betaalwateren. Er is een balans tussen verleiding en veiligheid. Als dat evenwicht meer naar veiligheid neigt, dan vang je geen vis. De enige manier om dit te tackelen is door onder water voedselnijd te creëren.

Voeren blijft op drukbeviste wateren een lastig item.

Ik vergelijk het met mijn ‘hondenconcept’. Zet één hond aan een bak voer en hij zal het rustig aan opeten. Zet twee honden met twee bakken voer strak naast elkaar en ze eten het direct tot op de korrel leeg. Je hebt dan vissers die lezen in een boek dat ze verspreid moeten voeren… Zet dan twee honden honderd meter uit elkaar met hun bak eten zodat ze elkaar niet zien, dan eten ze het heel rustig leeg. Je creëert dus niet direct voedselnijd en dat heb je juist wel nodig.

Voedselnijd creëren is voor Koos één van de belangrijkste sleutels tot succes.
Als er iemand verstand heeft van karpergedrag is het betaalwatereigenaar Koos Walters wel!

De vissen alle tijd geven om het voer op te peuzelen is het ergste scenario dat je jezelf kan inbeelden. Zo compact mogelijk, veel voeren. Kiep gewoon een emmer om! Je hoeft niet bang te zijn. Leg dan vervolgens je hengel vlak ernaast. Op het moment dat je een aanbeet krijgt, azen de overige vissen verder. Dan is het aan jou om snel te schakelen en te zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuwe lading voer én een vers rigje op de ‘dumpplek’ ligt.

Zodra je vis in het net zit, moet je snel schakelen.

Fout #3: Snelheid

Een weekje betaalwatervissen is voor velen #chill vissen. Als je er een succes van wil maken, moet je snel kunnen schakelen. Als jij zoals hierboven aanbevolen die ‘emmer’ voer omkiept op je stek en je vervolgens je rigje ernaast positioneert, moet je snel schakelen bij een aanbeet. Laat je vismaat desnoods al tijdens de drill de stek bijvoeren en zorg dat je als als de brandweer weer scherp ligt te vissen.

Het compacte voeren leverde Koos al heel wat mooie vangsten op, zowel op betaal- als openbaar water.

Fout #4: Stekkeuze

Uiteraard ook één van de belangrijkste keuzes als je op een water aankomt. Bij ons is er echt op elke stek vis te vangen en elke stek heeft zijn interessante zones. MAAR, als je alleen maar denkt… Bijna iedereen die op een stek aankomt springt de boot in en gaat op zoek naar richeltjes, taludjes, obstakels, etc… Dit zijn stekken die elke karpervisser direct opmerkt. Ze denken vaak niet na over het feit dat letterlijk IEDEREEN daarnaar op zoek is.

Op iedere stek is wat moois te vinden.

Die vlakke stukken zijn vaak ook echt productief. Ik zie het haast elke week dat dezelfde stekken worden bevist en deze vissen herkennen gewoon die patronen. Als je deze vier fouten kan tackelen ben je al een aardig stuk op weg naar succes!

Een beauty van Koos z’n eigen water.

Hopelijk tot snel!

Koos Walters


In de podcast van Koos Walters komt er een berg aan interessante informatie voorbij, check die zeker nog eens terug! Meer informatie over Carplantis vinden jullie hier!


Vang meer karpers dankzij deze update ⤵️

Zo start je jouw vistrip op een betaalwater!


Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten

Bekijk ook