ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vijf allround tips die jou extra vissen kunnen opleveren – Jay Wilms

Favoriet Favoriet
Vijf allround tips die jou extra vissen kunnen opleveren – Jay Wilms

Als er iemand veel aan de waterkant te vinden is en succesvol is in zijn visserij, dan is het de Belgische visser Jay Wilms wel! Jay heeft een scala aan prachtige vissen weten te vangen en in deze update geeft hij vijf waardevolle tips weg. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij meer vis kan gaan vangen met deze handige tips!


Een prachtig getekende spiegel die Jay heeft weten te vangen door gebruik te maken van onderstaande tips!

Tip 1: Meten is weten! 

Jay aan het woord: Als ik voor een langere sessie op pad ga, zal ik zelden zomaar een hengel in het wilde weg uitgooien. Het bodemverloop in kaart brengen is iets waar ik elke keer weer veel tijd en energie in stop. De gehele viszone wordt onder de loep genomen om alle mogelijke stekken te onderzoeken. Zo kan ik altijd snel schakelen mocht een hengel op de ene stek niet lopen. Het voordeel hiervan is dat je dan niet in het midden van de sessie of in de komende sessies de visplekken gaat verstoren.

Het goed in kaart brengen van jouw viszone kan vaak wat extra vissen opleveren!

Het in kaart brengen van de bodem doe ik meestal met een peilhengel, deeper of voerboot. Vragen als: “Waarom springen de vissen nu net daar?”, “Welke zwemroute zouden ze kunnen nemen?” of “Waar ligt mijn rig het beste gepresenteerd als ze zich daar ophouden?”, worden vaak al beantwoord bij elk extra beetje kennis van een viszone. Daarnaast neemt het twijfels weg en levert het vaak extra vissen en vooral vertrouwen op!

Onder andere door gebruik te maken van een deeper brengt Jay zijn stekken in kaart!

Tip 2: Gebruik distance sticks en markers!

Als alles in kaar is gebracht in mijn viszone en de plekjes op de bodem goed visbaar lijken, clip ik mijn lijnen even vast op mijn molens. Vervolgens ga ik nog eens met elke hengel, voor elke stek, rond mijn distance sticks. De afstanden worden nauwkeurig genoteerd en ik plaats steeds markers op mijn lijnen. Je weet immers nooit op voorhand hoe de situatie gaat lopen! Vooral door invloeden van buitenaf kan er wel eens het een en ander veranderen.

Door ALTIJD spot-on te vissen weet Jay zulke units te vangen!

Het kan namelijk zomaar voorkomen dat je goed aan het vangen bent en je hebt de accu van je voerboot helemaal leeggevaren. Daarnaast kan je dieptemeter, rubber- of voerboot stuk gaan tijdens de sessie. Weet hebben van de afstanden en snel een herkenbaar markertje op de lijn zal ervoor zorgen dat in deze situaties je nog steeds spot-on verder kunt vissen. Overigens bespaart het veel tijd met het opnieuw uitleggen van je lijnen en niettemin, het geeft ook nog eens extra vertrouwen, want je vist gegarandeerd weer op dezelfde plek!

Een markertje op de lijn zorgt ervoor dat je gegarandeerd weer op dezelfde afstand ligt te vissen!

Tip 3: Neem foto’s van de achtergrond!

Van iedere stek maak ik altijd een foto met de horizon duidelijk zichtbaar op de achtergrond. Zo weet ik bijvoorbeeld dat de linkse hengel aan een bepaalde hoge boomtop ligt en de rechtse hengel onder een bepaalde struik. Met de foto’s kun je bepaalde contouren aan de horizon herkennen, waardoor je juist in het donker hier het meest van kan profiteren.

Nog een heerlijke #unit van een schub!

Via een foto editor op mijn telefoon teken ik vervolgens nog de precieze plek waar de hengel ligt en type hier alle nuttige informatie zoals diepte, gravel, geul of wier bij. Een klein detail vergeten gebeurt immers snel en dit neemt alle twijfel of enige vergissing weg!

Door een foto te nemen van de horizon met een kleine notitie, weet Jay zijn stekken altijd terug te vinden!

Tip 4: Positie van de hengels!

De vierde tip die ik jullie meegeef is dat je de hengels het beste gericht naar de visplek opstelt. Dit geeft niet alleen een opmerkelijk snellere beetregistratie, maar is ook een extra aanwijzing in de richting naar de visplek in het donker.

“Wanneer je de hengel recht naar de stek opstelt krijg je een opmerkelijk snellere beetregistratie!”

Tip 5: Hengeltoppen omhoog!

Het grootste voordeel van vissen met de hengeltoppen omhoog is dat de lijn tijdens een aanbeet gelijk vrij komt van de bodem. Dit voorkomt dat de lijnt schuurt tegen obstakels die op de bodem liggen. Een ander groot voordeel is dat de lijnen nooit in de weg liggen tijdens het drillen en scheppen van de vis in eigen kanten kun je er met de rubberboot gemakkelijk onderdoor. Daarnaast geeft het uiteraard een kick als je jouw lijn ziet straktrekken en de hengeltop volledig krom buigt tijdens een aanbeet!

Je hengels omhoog plaatsen is echt ideaal bij het gebruik van een boot!

Jay, super bedankt voor jouw bijdrage en veel succes aan de waterkant de komende tijd!

Jay Wilms


Benieuwd naar meer avonturen van Jay? Check dan zeker eens zijn Instagram kanaal waar hij jullie vrijwel dagelijks op de hoogte houdt van zijn avonturen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl