Vijf tips om meer succes te hebben in de periode NA de paai

Op de KWO Community delen we aan de lopende band kennis die jou helpt om betere keuzes te maken aan de waterkant. Inmiddels staan er honderden artikelen in onze database en uit die berg met informatie hebben we 5 tips voor jullie op een rij gezet voor de periode NA de paai. Dat is immers de periode waar we nu in zitten, of die er aan komt (mochten de karpers op jouw water nog met ronde buikjes vol kuit of hom rondzwemmen). Afijn, waarschijnlijk zit er voor iedereen wel een leerzaam puntje bij! Let’s go😉


Tip 1: Tijgernoten!

Als je ons vraagt: “wat is je favoriete aas voor de periode na de paai?” Dan is het antwoord: TIJGERNOTEN!

Tijgernoten, een perfect aasje voor de periode na de paai

Geen enkel ander aasje lijkt zo makkelijk te worden geaccepteerd in deze periode dan deze attractieve nootjes. Van huis gaan zonder tijgernoten is dan ook een doodzonde en als je de tijgernoten ondersteunt met wat hennep (75% tijgers, 25% hennep is ideaal) dan heb je helemaal een ‘karperlokker’ eerste klas bij je! Zet beide partikels los van elkaar in de week (24 uur) en kook de tijgers vervolgens 45 minuten en de hennep een minuut of 20. Daarna mix je ze door elkaar! Als bonus zou je er natuurlijk een handje 12mm KWO Specials door kunnen mixen.

Deze afgepaaide rakker kwam van een plekje waar slechts een handjevol tijgernoten gedropt waren.

“En welke vloeibare attractor moet ik daar dan overheen gooien?” wordt ons vaak gevraagd. Laten we voorop stellen dat deze mix is van nature al zó attractief is dat de karpers er sowieso van smullen. Maar in het steeds warmer wordende water kan een attractieve liquid zeker voor snellere aanbeten zorgen.

Geeft het jou extra vertrouwen: voeg dan gerust een scheut liquid, zalmolie of melasse toe aan deze mix.

Tip 2: Uitgebalanceerd, onopvallend haakaas

We blijven nog even bij de tijgernootjes want onze eigen Luuk Zomerhuis heeft enorm veel successen geboekt met onderstaand rigje. Op de door hem beviste wateren heerst flink wat hengeldruk en daardoor zijn de vissen ietswat geconditioneerd. Na een voorjaar waarin iedereen met chods, snowmans en andere opvallende haakaas-combi’s heeft gevist pakt Luuk na de paai graag onderstaand rigje erbij. Opvallend: geen felle kleuren en vooral een klein haakaasje.

Ook Luuk mixt graag hennep door zijn tijgernoten. Door het drijvende nep tijgernootje ‘zweeft’ dit haakaasje nipt boven de bodem en zuigt de karper het extra makkelijk naar binnen. #WINNER

Een halve tijgernoot wordt gecombineerd met een stukje kurk of een fake tijgernootje om een uitgebalanceerd haakaasje te realiseren. Gecombineerd met een klauwhaak in maatje 8 en is dit rigje van 12 tot 16 centimeter een dodelijk wapen in deze periode van het jaar. Kortom, vis zeker niet al je hengels met opvallend haakaas, ga ook eens voor klein, uitgebalanceerd partikelrigje 😉

Ook deze vis ging voor de bijl op een ‘zwevend’ haakaasje.

Tip 3: Spaarzaam maar regelmatig voeren

Veel karpervissers denken “de paai is geweest, we kunnen weer dumpen!” Nou, in de praktijk is het een ander verhaal. De karpers hebben net de heftigste periode van het jaar gehad en zijn aardig van slag. De eerste week na de paai is het vangen van een serie vissen vaak niet goed mogelijk, het is eerder ‘peuteren’ voor een visje. Het lichaam van de vissen moet herstellen en pas na een aantal dagen is de kans groter dat jouw voerstek weer ouderwets gaat produceren. Veelvanger Arjan Verkoelen heeft hier ook z’n gedachtes over.

Een voorjaarskarper als deze is uiteraard altijd welkom.

Arjan vertelt: “De periode na de paai is bij mij erg geliefd, immers: we kunnen weer lekker uit de halen! De karpers hebben 1 tot soms wel 4-5 kilo aan lichaamsgewicht verloren en in de komende weken gaan ze dat langzaamaan er weer bij eten. Het door mij gebruikte aas heeft dan ook een hoog eiwit signaal omdat ik heb ondervonden dat dit simpelweg het beste werkt om de aandacht van de vis te trekken. Daarnaast zorgt de hogere dosis eiwitten voor een sneller herstel na het seksfeest. Om dit te bewerkstelligen gebruik ik onder andere een hogere dosis vismeel in mijn boilies. Daarnaast giet ik graag wat extra Aminol of vloeibaar leverextract over m’n bollen voor een hogere prikkel en dus een betere instant response.”

Hooked! Deze rakker lustte wel een eiwitrijk bolletje.

“Daarnaast is het creëren van voedselnijd dé manier om meerdere karpers (vlot) achter elkaar te vangen. Zien eten doet immers eten! De laatste jaren heb ik gemerkt dat ik de karpers het beste ‘tegen elkaar op hits’ door regelmatig kleine hoeveelheden bij te voeren. Ik voer dus niet 5 kilo in één keer, maar sta ieder uur een pondje boilies over mijn stekken te rammen met een werpbuis, het liefst zo verspreid mogelijk. Zo blijven de karpers zwemmen, raken ze niet te snel verzadigd en kunnen ze elkaar over de streep trekken! Een ander bijkomstig voordeel is dat er minder snel paniek uit breekt als er een karper gehaakt wordt. Dit is op een compacte voerstek vaak wel anders!”

De periode om flink uit te halen breekt nu aan!

Tip 4: Observeren en heel gericht toeslaan

Iemand die de afgelopen weken ook flink wat afgepaaide vissen in z’n logboek heeft mogen bijschrijven is Danny de Kruyff. De sympathieke Brabander vist al jaren volgens een vast stramien nadat de vissen op zijn thuiswateren hebben gepaaid. Zijn aanpak is even eenvoudig als effectief: hij bevist wateren die hij kent, waar hij het gedrag van de karpers goed in kan schatten. Hij weet uit ervaring in welke zones hij de karpers kan vinden en vervolgens gaat hij er op uit met een zonnebril, waadpak en twee losse hengeltjes.

Danny ‘Sniper’ de Kruyff: “kijken, kijken, kijken en dan toeslaan!” Dit doet hij zowel op bekend terrein als op wateren die hij niet eerder heeft bevist. Deze karper kwam van een voor hem onbekend water, maar de strategie werkte ook hier perfect.

Als Danny eenmaal vis heeft gespot gaat hij heel secuur z’n rigs positioneren en onderstaande montage is daarbij favoriet. In feite is het een chodrigje, maar dan geknoopt aan een normaal onderlijntje van een cm of 12. Danny vist dit ‘combi-rigje’ graag met een 14 mm pop-up op een bedje van gecrushte pellets met wat geplette blikmais. “Geen karper kan deze combi weerstaan!” aldus een zelfverzekerde Danny!

Opvallende details: Danny kiest altijd voor haken met een rechte haakpunt en vist het ‘chod gedeelte’ zo kort mogelijk: 4-5 centimeter maximaal!

Tip 5: Ga dagvissen in plaats van nachtjes pakken!

Peter Vlasveld heeft het geluk dat hij in een schitterende omgeving woont. Binnen een half uurtje rijden heeft hij tientallen opties om zijn lijnen nat te maken. Stekkeuze is dan ook de sleutel tot succes en in de huidige periode (want ook bij Peet is de paai al achter de rug) werkt het prima om meerdere stekken te bevissen. Zowel struinend als statisch (daarmee bedoelen we: vissen met loodsystemen).

Oef… Hollandser als dit wordt het niet 😉

“Waarom korte sessies?” Vraag je jezelf misschien af? Nou, volgens Peter schuilt er een ‘gevaar’ in het vissen van nachten. Vaak bepaal je al tijdens je werk- of schoolweek waar je in het weekend een nachtje gaat. Momenteel is het effectiever om pas aan de waterkant je stekkeuze te maken (tenzij je het water als je broekzak kent natuurlijk). Als je met een tent en bivvy aankomt kies je toch vaker voor een comfortabele stek terwijl de meeste karpers te vangen zijn tijdens de ochtend- en avonduurtjes op de meest ‘vervelende’ stekken. Vaak nét wat verder lopen of stekjes die enkel geschikt zijn om struinend te bevissen.

Tijdens een statische sessie kwam de penhengel uit de foudraal.
Binnen 5 minuten was het raak! Dat is nog eens effectief vissen.

Peter aan het woord: “Ik zeg niet dat je helemaal geen nachtjes meer moet vissen, maar wil jullie wel op het hart drukken dat je de ochtenduurtjes niet gebruikt om slaap in te halen. Juist tussen 5.30 en 9 uur kun je als karpervisser de beste zaken doen. Zet dan ook altijd je wekker en kam de omgeving uit op activiteit van karper! De schone slapers onder ons missen absoluut kansen om hun voorjaar extra glans te geven! Neem dan ook altijd een penhengel mee naar de waterkant en zet deze ook klaar, want als de kans zich voordoet moet je DIRECT toe kunnen slaan…”

Wallen onder de ogen door het slaaptekort, maar wel een spiegel in thee pocket die Peet niet had gevangen als hij tot 10 uur had uitgeslapen op z’n comfortabele bedchair 😉

Playstation uit, vismodus aan!

Al met al komt er een hele toffe periode aan. Niet de beste tijd om jacht te maken op bakken, maar wél een geschikte fase in het visjaar om lekker actief, met beperkt materiaal, naar de waterkant te gaan. De natuur staat in bloei, de vissen laten zich veelvuldig zien en over het algemeen lusten ze wel een karpersnack. Kortom, blijf niet binnen zitten en trek er op uit! Als extra leestip kunnen we jullie de 4 artikelen van Nick Beuvink aanraden. In zijn serie Stalking Like A Boss vertelt hij van A tot Z over de technieken en materialen die hij gebruikt tijdens het struinend vissen.

Klik op de foto om de 4 artikelen van Nick te lezen over zijn grote passie: Stalken!

Veel succes de komende weken!

Team KWO


Keep learning ⤵️
7 video’s over succesvol karpervissen in het voorjaar
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)

Bekijk ook