Vijf tips voor het vinden van de juiste hoofdlamp

Als er één onderdeel van groot belang is in deze periode van het jaar, dan is het wel een goede hoofdlamp. De dagen zijn immers nog steeds kort dus zonder lamp kun je het wel vergeten! In dit artikel lees je vijf tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste hoofdlamp.

Zonder goede hoofdlamp ben je kansloos in de donkere uurtjes!

Als je op zoek gaat naar een nieuwe hoofdlamp voor bij het karpervissen word je al snel overspoeld door een flinke portie technische specificaties en nietszeggende features. Ook word je – letterlijk – verblind door de duizenden lumens waarmee wordt gegooid. Kortom: het valt niet bepaald mee!

Het vinden van de juiste hoofdlamp valt niet bepaald mee!

Om je de goede kant op te helpen hebben we samen met de experts van Ledlenser vijf handige tips opgesteld bij het vinden van een hoofdlamp!

Tip 1: Draagcomfort

Het draagcomfort van je hoofdlamp is meestal geen factor waar je in eerste instantie rekening mee houdt. Toch is dit enorm belangrijk en ga je zeker spijt krijgen als je er niet genoeg over nadenkt!

Ga je voor een enkele of een dubbele hoofdband?

Maar hoe kies je dan eigenlijk een lamp die prettig zit? Natuurlijk is het uitproberen van de lamp een optie, maar ook van achter je computer kun je er al rekening mee houden. Let bijvoorbeeld op het gewicht van de lamp en op de gewichtsverdeling. Is de kop niet te zwaar, of wordt dit gecompenseerd door het batterijpack dat achterop zit? Heeft de lamp een enkele draagband of een extra band voor aan de bovenkant van je hoofd? Door hier goed over na te denken kun je teleurstelling voorkomen!

halo-al320-hoofdlamp12
Deze Fox lamp heeft bijvoorbeeld het batterypack op de achterkant, om het gewicht beter te verdelen.

Tip 2: Opladen of niet opladen

Nog een belangrijk puntje: ga je voor een hoofdlamp met losse batterijen, of eentje met een (oplaadbare) accu? Als je veelvuldig vist is een exemplaar met een oplader waarschijnlijk de beste keuze. Je hoeft dan niet steeds de batterijen te vervangen, maar hangt ‘m eenvoudig aan de oplader.

Wel zo gemakkelijk als je je hoofdlamp overdag aan een accu of powerbank kunt hangen!

Denk je je lamp slechts af en toe te gebruiken? Dan is een (goedkoper) niet-oplaadbaar model de beste keuze. Zorg wel dat je je batterijen er altijd uit haalt als je de lamp voor lange tijd niet gebruikt, om uitgelopen batterijen te voorkomen.

Er zijn hoofdlampen met accu’s, met losse batterijen en zelfs met beide!

Je kunt ook voor een zogenaamd ‘Dual Power Source’ variant gaat. Dit zijn modellen die zowel met een oplaadbare als een niet-oplaadbare batterij werken. Perfect voor de (hele) lange sessies!

Veel Ledlenser lampen kunnen zowel met een oplaadbare als losse batterijen worden gebruikt.

Tip 3: De felheid (lumens) van een lamp

De felheid van een lamp wordt aangeduid met ‘lumens’. Meer lumens betekent dus in theorie feller licht, maar er zijn een hoop andere factoren die van belang zijn! Meer lumens betekent namelijk niet per definitie een betere lamp. Factoren als het type lens en een focussysteem kunnen een gigantisch verschil maken. Een lamp met minder lumens, maar een betere lens kan in de praktijk zorgen voor meer en prettiger licht. In de onderstaande foto van Ledlenser zie je het verschil tussen een lamp met meer lumens en een lamp met minder lumens, maar een betere lens en focussysteem. Oordeel zelf!

Zoals je kunt zien maakt de aanwezigheid van een focussysteem (links) een hoop verschil in de lichtbundel, ondanks dat beide lampen dezelfde lumens hebben!

Let ook zeker op de flexibiliteit van de lamp: is de kop bijvoorbeeld kantelbaar en is de felheid in te stellen? Met deze features kun je het licht eenvoudig aanpassen aan de situatie, zodat je meer uit je lichtbundel haalt.

Er zijn zelfs hoofdlampen die de lichtbundel automatisch kunnen verstellen!

Tip 4: Meer dan wit licht

De doorsnee hoofdlamp is in 99% van de gevallen voorzien van een wit licht. Er zijn echter ook een hoop andere kleuren die handig kunnen zijn bij het vissen!

Naast wit licht zijn ook de kleuren rood en groen populair!

Hieronder zetten we een aantal kleuren op een rijtje, inclusief de voordelen die ze bieden:

  • Rood; rood licht is prettig om ’s nachts te gebruiken, omdat het minder belastend is voor je ogen. Perfect om te gebruiken als je je rig opnieuw moet beazen! Nadat je de lamp uitzet wennen je ogen ook weer sneller aan de donkere omgeving.
  • Groen; groen licht is feller dan rood licht, maar nog steeds een stuk minder belastend voor je ogen dan wit licht. Ideaal als je ’s nachts wat meer licht nodig hebt, maar het felle witte licht wil vermijden.
  • Geel; geel licht komt minder vaak voor bij zaklampen. Dit licht werkt goed in situaties met mist, waar wit licht juist verblindend kan weren.
  • Blauw; blauw licht is ideaal om sporen te zoeken, maar heeft geen bijzondere eigenschappen die helpen bij het karpervissen.
Iedere kleur heeft zo zijn sterke kant. Vergeet in ieder geval niet dat er meer is dan alleen wit licht!

Zeker het rode en groene licht kunnen van grote waarde zijn tijdens het vissen. Hou hier dus rekening mee als je op zoek gaat naar een nieuwe hoofdlamp!

Met name het rode en groene licht kunnen waardevol zijn voor karpervissers!

Tip 5: Details

Tot slot hebben we nog een drietal onderdelen die eigenlijk iedere hoofdlamp minimaal zou moeten hebben: een goede brandtijd (je wil niet dat de lamp uitvalt tijdens je nachtsessie), waterdichtheid (tijdens regenachtige dagen moet de lamp het ook gewoon doen) en de garantie. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan met de lamp en dan is het wel zo fijn als je garantie hebt!

Je wil niet dat je hoofdlamp je in de donkere uurtjes in de steek laat!

Tot slot

Hopelijk helpen deze vijf tips je op weg bij het zoeken van een nieuwe hoofdlamp. De meeste grote merken zoals Fox en RidgeMonkey hebben lampen in hun assortiment opgenomen, maar je kunt ook kiezen voor een specialist zoals Ledlenser.

De Ledlenser lampen werden eerder al aan een Fieldtest onderworpen door KWO!

Zij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van verlichting en gaan dus qua expertise wel een stukje verder dan het doorsnee karpermerk. Doe er je voordeel mee!

Succes met het maken van je keuze!

KWO Redactie

Bekijk ook