ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Visdrang beheersen – Efficiënt vissen in het voorjaar

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Kanalen: Artikelen, Tactiek

Ben jij ook zo onrustig? Wil je niets liever dan gaan vissen? Michiel Pilaar ook, echter: er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het gedrag van de karper. In dit artikel behandelt Michiel een aantal onderwerpen waar hij op let vóórdat hij van huis gaat. Soms moet hij zijn viskriebels dan ook wel eens onderdrukken om de beschikbare visuren efficiënt te benutten.


Het zijn de laatste dagen van februari en nu alle beurzen en open dagen zo goed als achter de rug zijn is het tijd om vooruit te kijken naar het voorjaar. De afgelopen weken hebben veel vissers flink wat prikkels gehad die de karperhormonen doen oplaaien. Een bezoekje aan Carp Zwolle of het bekijken van karperfilmpjes doet veel ons allemaal verlangen naar de waterkant.

Echter, juist in de aankomende periode is timing erg belangrijk. Maximaal uren kloppen is vaak niet heel erg efficiënt, daarnaast kan het blanken ervoor zorgen dat de visser ‘uitgeblust’ raakt voordat de écht goede tijd begint. Op veel wateren begint het vaak pas te lopen rond deze eind april, begin mei.

Vroeger ging ik zo vaak als mogelijk vissen. Nu kies ik mijn momenten.

Vroeger ging ik zo vaak als mogelijk vissen. Nu kies ik mijn momenten.

In dit artikel behandelen we een aantal facetten om extra aandacht aan te schenken als je de mogelijkheid hebt om je sessies flexibel in te plannen. Stel: je bent een hard werkende huisvader en je kan alleen op zondagmiddag gaan, dan moet je zeker gaan! Echter, ben jij in de mogelijkheid om je vismomenten zo te roosteren dat je kansen hoger liggen: doe dit dan!

Gevangen tijdens perfecte omstandigheden tijdens een kort winternachtje.

Gevangen tijdens perfecte omstandigheden tijdens een kort winternachtje.

Houd de luchtdruk in de gaten

Laten we beginnen met een onderwerp welke voor veel vissers nog niet bepaald ‘gesneden koek’ is: luchtdruk. Veel karpervissers zijn het erover eens dat de luchtdruk invloed heeft op het (aas) gedrag van de karpers. Wie een logboek heeft bijgehouden kan op www.knmi.nl terugkijken wat de luchtdruk was tijdens de goede én de slechte sessie. Ik durf er best wat boilies op in te zetten dat de meeste succesvolle sessies in het vroege voorjaar plaats vonden met/bij een luchtdruk van 1012 tot 1020.

Pim 'Wehkamp' Hendriks, een man die vaker op zijn luchtdruk app kijkt dan op Tinder.

Pim ‘Wehkamp’ Hendriks, een man die vaker op zijn luchtdruk app kijkt dan op Tinder.

Waarom dit zo is? Geen idee! Of het nu te maken heeft met de zwemblaas, of met het natuurlijk voedsel wat zich bij bepaalde luchtdrukwaardes anders gedraagt… Ik durf het niet te zeggen. De statistieken zijn echter duidelijk en daarom is het voor mij iets om rekening mee te houden.

Hoge luchtdruk staat in deze periode garant voor koude nachten. 's Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn...

Hoge luchtdruk staat in deze periode garant voor koude nachten. ’s Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn… #shit #opruimen #naardekroeg

Vissessies bij luchtdrukwaardes hoger dan 1025 of lager dan 1007 brachten mij zelden een goed resultaat in de maanden februari tot en met april. Na wat vergelijken met andere vissers blijken die tot vergelijkbare resultaten te komen. Kortom, doe er je voordeel mee en download ook zeker de ‘Barometer’ app. Klik hier voor iOS en voor Android klik je hier.

Download de app.

Download de app.

Kijk tot 30 dagen de luchtdruk terug.

Kijk tot 30 dagen de luchtdruk terug.

Ook handig: met deze app kun je de luchtdrukwaardes terug kijken, tot dertig dagen. Vaak zijn de beste sessies bij waardes tussen de 1012 tot 1020 waarbij de luchtdruk afkomstig is van boven de 1020. Kortom: als je jouw vissessies kunt plannen, dan kun je inspelen op de dalende luchtdruk. Zet de app dan ook op je telefoon en kijk er regelmatig op.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook