Vissen op grote afstand met braid én nylon – De tactiek van Raymond Hakkert

Visserij op grote afstand staat vaak in het teken van gevlochten hoofdlijnen. Hier zit namelijk geen rek op en dat is handig voor een goede beetindicatie. Echter kent een gevlochten lijn ook nadelen en om die reden combineert Raymond Hakkert van Team Shimano zowel gevlochten lijn als nylon bij zijn afstandsvisserij. In dit artikel legt hij uit hoe hij dat doet!

Je molenspoel volspoelen met gevlochten lijn én nylon: het klinkt misschien vreemd, maar Raymond heeft er een goede reden voor!

Raymond Hakkert aan het woord: Wanneer je van plan bent om op grote afstand op karper te gaan vissen kiezen velen volledig voor braid. Persoonlijk vis ik als ik statisch vis het liefste binnen de honderd meter uit de oever, zodat ik lekker kan werpen zonder gedoe met tele- of rubberbootjes. Echter ontkom je er vaak niet aan om op veel grotere afstand (300 meter plus) te vissen wil je kans maken…

Afstandvissen vraagt vaak op braid, maar dit materiaal heeft ook zo zijn nadelen!

Buiten het feit dat braid praktisch rekloos is en je daardoor een betere beetregistratie hebt, heeft het ook nadelen. Zo ligt de lijn bijvoorbeeld nooit goed plat op de bodem, wat bij mono wel het geval is. Daarbij is mono ook nog eens veel slijtvaster dan braid!

Een gevlochten hoofdlijn kent ook enkele nadelen!

Beste van twee werelden

Toch gebruik ik het dus wel. Het is vooral nuttig wanneer de bodem over honderden meters uit de oever bedekt is met een laag wier, zodat de braid daarbovenop ligt en er niet, zoals bij mono, helemaal in wegzakt en je eerder een berg wier staat te drillen dan een vis.

Het beste van twee werelden: gevlochten hoofdlijn in combinatie met nylon!

Op veel grote wateren foerageren of vertoeven vissen graag heel ver uit de oever. Dat kan komen door lijndruk of omdat daar hun trekroute ligt. Op grote wateren in Nederland en ook in het buitenland zijn er dus tal van wateren waar het pas na honderd(en) meters uit de oever een stuk dieper wordt en juist daar huizen vaak de grotere vissen.

Tot zo’n 275 meter vist Raymond met sterke 40/00 Invisitec van Shimano. Moet hij verder vissen, dan rolt de 28/00 Powerbraid vanzelf van zijn spoel!

Gebruiksaanwijzing

Het is eigenlijk heel simpel: eerst spoel ik 275 meter 0,28 millimeter PowerPro op mijn molen. Dat herhaal ik maar dan ook met 0,405 millimeter Technium Invistec. Die knoop ik dus aan het uiteinde van de Powerpro en zo heb ik in totaal 550 meter lijn op mijn molen zitten.

Met behulp van een stukje tape kan de gevlochten niet gaan schuiven. Handig!

Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je wateren compleet plat moet gaan leggen en 500 meter ver moet gaan vissen. Dit is puur als het noodzakelijk is! Hiermee heb je nog een buffer en niet dat het metaal van de molenspoel zichtbaar is en de vis hooguit 30 meter lijn kan nemen. Ik spreek uit ervaring, je ligt dan niet lekker in je tent…

De voorste hengel ligt uitgeworpen (mono) terwijl de achterste op zo’n 400 meter ligt, dankzij de braid die na 275 meter van de molen rolt. Het beste van twee werelden!

Wanneer je braid opspoelt leg je eerst een normale knoop op de spoel, dit om te voorkomen dat de knoop blijft rondtollen. Fixeer deze dan met een klein stukje tape en leg de klos Power Pro in een emmertje water. Dit zorgt voor minder wrijving en een mooie, strakkere verdeling op de molenspoel.

Deze vis werd ver uit de kant gehaakt. De 275 meter Powerbraid lag mooi op het wier , de invisitec lag zo’n 125 meter op de schone bodem er achter. Ideaal!

Begin op te spoelen en knoop het laatste eindje met een stevige verbindingsknoop aan de Technium Invistec. Deze klos leg je uiteraard ook in het emmertje water voor je gaat opspoelen en voila: klaar is kees!

Succes met deze slimme lijntip!

Raymond Hakkert


Volg Raymond op Facebook om zijn avonturen op de voet te volgen. Volg Team Shimano Tribal op Facebook om op de hoogte te blijven van alle productnieuwtjes en check ook zeker de Shimano website!

Bekijk ook