Vissen op het grote water – TTB Baits

Een van de belangrijkste vragen op groot water is toch wel; waar houden de vissen zich op? Zo ook voor Ronald en zijn vismaat. Zij zochten namelijk het grote water op in Frankrijk. De eerste dagen liepen wat stroef, maar toen ze eenmaal op de vis zaten… GING HET LOS!

Ronald van der Riet vertelt: Vanaf kleins af aan ben ik al op en rond het water te vinden, bij ons in de buurt hebben wij weinig putjes en vijvers. Mijn interesse ging dan ook al snel uit naar de grote polderstelsels. Toen ik nog een klein jochie was kreeg ik van mijn buurman mijn eerste bootje, een ijzeren roeiboot van een meter of 4 lang. Elk weekend werd ik weg gebracht door mijn vader naar mijn bootje, wat was dat een heerlijke tijd . Je kwam er geen vissers tegen en als ik op een heel weekend met m?n maatje twee karpertjes ving van 5kg was heel het weekend al geslaagd! Daar hebben wij ons zelf het karpervissen aangeleerd. Dagen van te voren gingen we voeren, stekken zoeken en vervolgens de hengels uitvaren met de boot. Noem het allemaal maar op!

Al jaren vis ik op het grote sop.

Een aantal jaren later begon het echte werk. Het rijbewijs werd gehaald en een rubberboot met buitenboord motor werd aangeschaft. Het grote water trok mij altijd al, elke keer als ik langs de grote plons reed ging mijn voet van het gaspedaal om zo lang mogelijk over het water te staren, wat was dat mooi.

Ronald en zijn vismaat vissen met de boilies en pop-ups van TTB Baits.

Nu, na heel wat sessies, kan ik wel zeggen dat we vaak op onze bek zijn gegaan, maar oh oh was als het een weekend losging. De ene karper nog sterker en mooier als de andere. Genoeg sentimenteel gelul nu, afgelopen mei ben ik met Sjoerd naar Zuid-Frankrijk afgereisd om daar een schitterend groot meer te bevissen. Hoe wij dit aanpakken? Lees gerust verder!

Voorbereiding

De voorbereiding is voor mij best wel een belangrijk dingetje. Google Earth wordt erbij gepakt en alle (in eerste instantie) interessant lijkende stukken worden naar elkaar doorgestuurd. Meestal op groot water kiezen wij dan ook een groot gebied uit waar het moet gaan gebeuren. Met groot bedoel ik dan een paar kilometer lange oeverzone, waar we dan drie grote stekken aanvoeren zodat we die om de dag kunnen bevissen. Een goede boot met buitenboordmotor is wel een must met deze visserij. Meestal nemen wij 100kg bollen van TTB Baits (20 en 24 millimeters gemengd) en 50kg tijgernoten mee, dat word vaak nog aangevuld met een zak pellets. Zorg ook voor voldoende lijn op je molens, wij pakken meestal gevlochten lijn omdat je soms best ver uit de kant moet vissen. Zorg wel altijd voor een goede voorslag!

Zorg voor een goede voorslag!

Een paar weken voordat de sessie gepland staat houden wij het weer goed in de gaten. Wat doet de wind? En vooral als je rond mei gaat, de (water)temperatuur… Ga je voor het diepere gedeelte van het water of voor het ondiepe?

Uitvoering

Na een lange rit van 12 uur komen we ?s ochtends om half 8 aan in het dorp. De lege tanks van de benzinemotors en de extra jerrycans worden snel gevuld. Dit doen wij altijd pas op plaats van bestemming, het scheelt gewicht onderweg en er kan niets gaan lekken in de auto. Snel wordt er doorgereden naar het water. Wij zijn hier allebei voor de eerste keer en dat heeft altijd iets speciaals. Na een beetje speurwerk vinden we de trailerhelling (die we op Google Earth al hadden gevonden). Natuurlijk kiezen we de trailerhelling die in het gebied ligt wat we gaan bevissen. De boten worden volgegooid en al snel zijn we al op pad. We varen door een soort kleine arm richting het grote sop. Eenmaal op het (grote) open water begint er vanbinnen van alles te kriebelen. Wat is het toch vet om allebei met je eigen rubberboot vol visspullen op zo’n water een week je eigen ding te mogen doen.

Hengels uitgevaren, klaar om vis te vangen.

Zorg altijd dat je je dieptemeter bij de hand hebt en een paar emmers voer. Als die onder al je spullen liggen is dit niet handig wanneer je interessante stekken vindt. De eerste dag wordt er dan ook bijna alleen maar gevaren en elke interessante stek word met een paar kilo aangevoerd. De eerste dag verbruiken we dan ook liters benzine en de nodige kilo?s voer.

Op een groot water is het vinden van de vis eigenlijk het belangrijkste wat er is (dat is natuurlijk overal zo, maar op putjes zijn ze nooit ver weg), daarom vissen wij elke dag en nacht verschillende stekken af. Afwachten op een stek totdat de vis naar jou komt is niet onze aanpak, zo ook deze sessie. Na een hele dag gevaren te hebben zijn er drie interessante stukken mooi aangevoerd en ploffen we vermoeid neer op een stek voor de eerste nacht. De hengels worden verspreid uitgevaren. We vissen op dieptes van 1,5 meter tot zo?n 15 meter. De eerste dagen is het toch altijd ontdekken op welke dieptes de vis aast. De eerste nacht verloopt rustig, we vangen helaas geen vis. Wel vinden we op het ondiepe (na een rondje varen) de eerste karpers, dat is goed voor het vertrouwen en op zulke dingen kun je je sessie verder gaan bouwen.

Het was wachten tot we er zo bij stonden…

Deze dag worden alle stekken weer voorzien van wat lekkers en gaan we de tweede nacht in op een stek waar we gisteren al gevoerd hadden. Sjoerd vist op het ondiepte en ik vis het op het diepere gedeelte van de stek. Weer worden we wakker met een blank, helaas. helaas. ?s Nachts kunnen we niet te ondiep vissen door de vele obstakels die daar liggen, dus wordt er ?s ochtends snel een hengeltje uitgevaren op nog geen 50cm water. Nog geen half uur later loopt deze hengel af en weet Sjoerd de eerste vis van de sessie te vangen. Na nog een paar uur gepield te hebben op het ondiepe houden we het voor gezien en varen we snel naar de dagstek waar al twee dagen voer ligt. Die middag vang ook ik mijn eerste vis van de sessie, en weer op nog geen 50cm water, maar toch knaagt het. We zijn meer aan het pielen dan dat de voerstekken lopen.

Het hoeven niet altijd bakken te zijn 😉

We gaan de derde nacht alweer in… Deze keer varen we ?s avonds in het donker pas naar de stek, want we gaan die nacht in een reservaat vissen. Hier hebben we de eerste dag wat vis gezien en er ligt ook al twee dagen voer, dus je snapt wel dat het vertrouwen hoog is. Alle lijnen worden netjes weggelegd, van een halve meter diep tot dit keer de diepste op ongeveer tien meter. Nadat de hengels in liggen vaar ik naar de voerstek waar we nog niet gevist hebben. Hier wordt nu voor de derde keer goed gevoerd, mocht deze nacht geen vis opleveren is dat de laatste aangevoerde stek. Stel dat we daar ook niets vangen beginnen we weer vanaf 0 af aan. Dat werkt natuurlijk niet, dus voer ik op de terugweg nog een andere stek lichtjes aan.

Ook deze nacht vangen we niets op de voerstekken. De moed zakt toch een beetje in de schoenen nu. We krijgen de vissen niet gevonden, en de vissen die we vinden zitten volop tussen de obstakels (waarschijnlijk rijp voor de paai). In een rap tempo ruimen we de spullen op en varen we volgas naar de vijfde stek van die sessie. Onderweg word er nog wel een andere stek van wat voer voorzien.

Onderweg naar een andere stek.

Eenmaal aangekomen op de stek worden de hengels klaargemaakt. De emmers worden weer gevuld met bollen en een flinke scheut soak gaat eroverheen. Hier moet het gaan gebeuren. We zitten op een schitterende landtong vanwaar we alle kanten op kunnen vissen, Sjoerd naar het ondiepe en ik weer richting het diepere in de hoop de karpers op te vangen die het ondiepe optrekken. Om een lang verhaal kort te maken zitten we eindelijk na vier dagen vol op de vis en gaan ze helemaal los op de voerplek op het ondiepe gedeelte.

De laatste 3 dagen bleef het maar lopen, gekkenhuis!

We vangen die laatste drie dagen dan ook maar liefst 41 karpers! Heerlijk als je ze dan eindelijk gevonden hebt, dan is het echt niet moeilijk meer. Als ze op zo?n water los zijn op je voerstek is het rammen geblazen en telkens zo snel mogelijk die hengels terug erin. Helaas vangen we geen echte bak, maar we vangen echt ongelofelijk mooie spiegels tussendoor, en dat op zo’n water, beter kan het bijna niet voor mij.

Gesoakte boillies, karpers zijn er dol op.

Nog een paar tips:

  • Zorg er altijd voor dat je boot en motor in orde zijn.
  • Een goede dieptemeter met GPS is eigenlijk een must.
  • Veiligheid is belangrijk. Het kan op zulke wateren echt spoken, reddingsvest mee dus!
  • Investeer goed in het zoeken van stekken en van de vis.
  • Zorg dat je een tacklebox en verse rigs in je boot hebt tijdens het uitvaren of drillen van een vis.
  • Zorg altijd voor meerdere, aangevoerde stekken.
  • Geef niet te snel op, eenmaal de vis gevonden kan het rap gaan en is je sessie in 24 uur geslaagd.
  • Geniet van elk moment!

Ronald van der Riet


Ronald van der Riet en zijn vismaat viste met de boillies en pop-ups van TTB Baits.

Bekijk ook