Word KWO member

Voerboot defect? Geen paniek!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Rick van de Graaf heeft het vissen, zoals velen van ons, geleerd van zijn vader. Eerst met een pennetje, later statisch. Pa van de Graaf vond het belangrijk dat de kleine Rick eerst de basistechnieken onder de knie moest hebben, waaronder goed leren werpen. En oefenen deed Rick, werpen, werpen en nog eens werpen! Net zo lang totdat hij z’n loodje overal kon deponeren waar hij wilde…

Tegenwoordig speelt het ‘werpend vissen’ een grote rol in de visserij van Rick. Hij kijkt soms dan ook wel eens vreemd op als hij ziet hoeveel karpervissers enkel nog maar met hun voerboot willen vissen… In dit artikel deelt hij zijn ervaringen en keuzes met ons, want er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om je aas perfect te positioneren. Na het lezen van dit stuk zal je iets minder snel in paniek raken als je voerboot het begeeft 😉

Ik vis het liefst korte sessies en ik probeer mijn vistijd optimaal te benutten.

Inwerpen

Ik vis het liefst korte sessies en ik probeer mijn vistijd optimaal te benutten. Voor de korte mobiele sessies wil ik uiteraard zo min mogelijk materiaal meenemen. In de meeste gevallen zal ik dan inwerpen, maar ik denk wel eerst even na over de volgende zaken voordat ik begin!

Oefen eerst eens zorgvuldig…

Totdat je de perfecte worp onder de knie hebt!

Hoeveel wordt er op een water gevist: Karpers gaan hun aasgedrag aanpassen als er veel op een water wordt gevist. De meest subtiele manier is in de meeste gevallen de beste keuze. Je kan je behoorlijk onderscheiden als je een subtiele worp kunt maken. Ga af en toe eens een paar uurtjes oefenen met alleen een stuk lood aan je hoofdlijn als je denk dat inwerpen het verschil kan maken op een water dat je wilt gaan bevissen.

Deze mooie spiegel wist Rick te vangen dankzij een perfecte worp!

Ik probeer er eerst achter te komen hoe er wordt gevist op een water.

Hoe vissen alle andere karpervissers: Voordat ik ga vissen, probeer ik er eerst achter te komen hoe er gevist wordt op een water. Zelf ga ik even een rondje vliegvissen en maak een praatje met de andere karpervissers. Vissen deze karpervissers allemaal met een voerbootje dan ga ik het anders doen. Voerbootjes maken behoorlijk wat geluid en ze zorgen bij verkeerd gebruik voor compacte stekken met hoopjes voer bij elkaar. Dan kies ik er liever voor om met de werppijp of katapult verspreid te voeren.

Compact voeren…

Of toch liever verspreid.

Liggen de beoogde stekken op werpafstand en kunnen deze ook worden aangevoerd: Uiteraard moeten de gekozen stekken binnen bereik zijn. Ik gooi het liefst een stuk verder in en trek dan de hengel terug tot waar ik hem wil hebben. Zo beperk je de impact van het lood en hou je de stek rustig. Het is wel handig als je een stek kan aanvoeren, dus zorg er ook voor dat je die afstand ook kunt overbruggen met je werppijp of katapult. Ik werp namelijk verder dan dat ik kan voeren.

Kies je stek uit binnen werp- en voerbereik!

Heb je de ruimte om vanaf je stek te werpen: Het is belangrijk dat je op de stek waar je gaat zitten goed kunt werpen. Er is niks vervelender om de vissen ergens te zien zwemmen en dan niet de ruimte te hebben om in te werpen. In dit soort gevallen is het aan te raden om een waadpak of lieslaarzen bij je te hebben zodat je zelf ruimte kan creëren door in het water te stappen.

Vergeet de chod-rig niet!

Is het water diep of ondiep: Ik bepaal mijn loodkeuze aan de hand van diepte en bodemgesteldheid. In diep water gebruik ik, mits de bodem het toelaat, zwaarder lood. Op ondiep water gebruik ik liever lichtere loodjes. Loodkeuze is een onderschat aandachtspunt bij veel vissers. Ik gebruik het liefst zwaardere loden puur voor de eerste prik. Op water waar dressuur heerst, zwemmen karpers rond die meester zijn in het los schudden van haakjes. Vist iedereen er met lichte loden? Dan kan een zwaarder lood je zomaar eens gaan helpen.

In diep water gebruik ik het liefst wat zwaarder lood en in ondiep water wat lichter lood.

Welk systeem op welke bodem: Het onderzoeken van de bodem is voor mij een essentieel onderdeel. Buiten het camoufleren van je rig is het ook belangrijk dat je je lood aanpast aan de hardheid van de bodem. Op een zachte bodem heeft het weinig zin om met heel zwaar lood te vissen; je rig zal immers wegzakken in de bodem. Ik vis met een wartelsysteem op een zachte bodem, maar op een harde bodem vis ik liever met een in-line lood die bij het kopschudden los komt. Vergeet niet om de lengte van je onderlijn aan te passen aan de bodemgesteldheid. Op een zachte bodem vis ik met langere onderlijnen dan op een harde bodem. Vergeet de chod-rig niet! Deze kan je subtiel met een licht loodje inwerpen op de ondiepe hotspots waar de vissen massaal liggen te wachten.

Ook Rick gebruikt graag PVA foam om zijn onderlijn in te pakken! Foto: Willem Kwinten.

Welke Rig: Het is belangrijk dat je ‘de boel’ niet in de war gooit. Gebruik dus systemen waar je vertrouwen in hebt en die je niet in de war gooit. Voor verre worpen is wat stijver onderlijnmateriaal noodzakelijk. Vergeet niet om je onderlijn met PVA kussentjes te beschermen tegen het vuil! Tegenwoordig zie je de meest ingewikkelde rigs voorbijkomen. Zelf vis ik al jaren met dezelfde rigs en vis ik het liefst zo simpel mogelijk.

Twee onderlijnen waar Rick doorgaans succes mee heeft. Niet teveel poespas!

Mocht je nou tijdens het observeren op een ondiepe stek dikke biggen zien, probeer dan het geduld te hebben tot de vis wegzwemt en gooi dan pas in. Het zou zonde zijn als je droomvis aan je neus voorbij gaat omdat je niet voorzichtig genoeg bent.

Uitlopen

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook