Voeren in de zomerperiode – Tips van Martijn Nederpel

Eén van de drukste periodes aan de waterkant is aangebroken: de zomer! De vissen zijn vrijwel overal afgepaaid en dit is dus hét moment om ze op je voerstek te krijgen. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen legt Dreambaits consultant Martijn Nederpel in dit artikel uit!


Martijn Nederpel aan het woord: Rond eind mei en begin juni zijn de meeste karpers op veel wateren al gepaaid of gaat dat binnen afzienbare tijd gebeuren. Door de gestegen watertemperatuur is de stofwisseling van de karper toegenomen en doordat de vissen zijn afgepaaid, denken ze maar aan één ding: eten! Daarnaast verspreiden de vissen zich wat meer over het water en leggen ze grotere afstanden per dag af. Deze periode is dus perfect om de karpers op een voerstek te krijgen. 

De zomerperiode, tijd om aantallen te maken op je voerstek!

Succesfactoren

Om je succes te vergroten is het van belang een voerplek op te bouwen op een plek waar de kans op passerende vis het grootst is. Mijn voorkeur zal niet snel uitgaan naar een doodlopend deel van een water. Kijk of je bijvoorbeeld een centraal deel kan vinden. Op kanalen is een splitsing vaak een topstek. Ook zijn in -en uitkomende vaarten op de meren in veel gevallen goede plaatsen om een voerplek op te starten. Let wel op, vaak zijn dit ook bij andere vissers bekende plekken en je wil elkaar natuurlijk niet in de weg zitten 😉

Een strategische stek is belangrijk om je voerstek op te bouwen.

Type voer

Qua voer is de keuze natuurlijk enorm, tegenwoordig zijn er bizar veel particles en boilies op de markt. Toen ik jong was gebruikte ik vaak kippenmais om voor te voeren. Het was goedkoop en makkelijk te bereiden en dus zeer geschikt voor mij als student. Wat mij in die tijd echter snel begon op de vallen, is dat ik na drie dagen voeren prima mijn vissen ving. Hield ik de stek langer aan, dan doofde de activiteit snel uit.

Een combinatie van enkele aassoorten spreekt meer vissen aan.

Volgens mij had dat te maken met de beperkte en eenzijdige voedingswaarde van mais. Het gevolg was dat ik dan ook snel over stapte op boilies en de mais in de vergetelheid raakte. 

Maïs comeback!

Inmiddels maak ik weer ruim gebruik van mais, soms in combinatie van tijgernoten, als ondersteuning van mijn boilievoerplek in de zomer. Het extra bijvoeren van mais zorgt voor meer activiteit op de voerplek van diverse vissoorten en het houdt de aanwezige karper langer bezig om de voerplek op te ruimen. De tijgernoten voeg ik soms toe omdat het kraken van deze nootjes geluid produceert wat andere vissen van grote afstand naar je voerplek kan trekken.

Tijgernoten blijven goud waard, zeker in de zomer.

Om te voorkomen dat de voerplek net als vroeger uitdooft na een paar dagen, maak ik wel gebruik van kwalitatief hoogwaardige zogenaamde “food” boilies met een goede tot hoge voedingswaarde, veroorzaakt door een stevig percentage vismeel. 

De grote truc is je voerhoeveelheid aanpassen aan de aanwezige vis.

In mijn geval maak ik gebruik van de krill en octopus. De grote truc is je voerhoeveelheid aanpassen aan de aanwezige vis. Dit is iets wat je in de loop der tijd zal moeten leren en voor een groot deel gebaseerd is op gevoel, het weer en de vangsten.

Afgepaaide vissen kunnen wel wat voedingswaarde gebruiken!

Daalt de temperatuur en vallen de vangsten (bijna) stil, dan voer ik direct een stuk minder. Maar bij beter weer, voer ik het aantal kilo’s langzaam weer op. Zoals je ziet voer ik dus niet een standaard hoeveelheid maar probeer ik het aanbod in balans te houden met de vraag. Om de stek op te starten wil ik de eerste voerbeurt (en) ook nog wel eens een hoeveelheid stickmix door de mais heen mengen om zoveel mogelijk activiteit te genereren.

Martijn wist ze in ieder geval al goed te vangen.

Witvis uitschakelen

Tijdens het voorvoeren maak ik dus gebruik van de combinatie mais, boilies en tijgernoten. Om te voorkomen dat ik tijdens de sessie gehinderd word door brasem of andere witvis, maak ik dan enkel gebruik van boilies. Op deze wijze heb ik dus wel de voordelen van de particles, maar beperk ik de nadelen.  

Witvis schakelt Martijn uit om enkel met boilies te vissen.

Op de wateren waar ik momenteel vis, is afgelopen jaren enorm veel spiegelkarper uitgezet. Zoveel zelfs dat het vangen van een schubkarper steeds minder vaak voorkomt. Het opvallende van deze aanpak is dat ik naast spiegelkarpers ook weer meer schubkarpers ben gaan vangen. En hoewel dat op een hele dikke uitzondering na niet altijd de grootste zijn, vind ik het een zeer welkome afwisseling tussen alle spiegelkarpers. 

Schubs zijn door de succesvolle SKP projecten specialer geworden.

Kortom, goed voorvoeren houdt meer in dan elke dag op goed geluk een emmer voer in het water te kiepen. Hopelijk geeft dit artikel je een aantal mooie handvatten.

Tight lines!

Martijn Nederpel


Meer informatie over het aas dat Martijn gebruikt, vind je op de website van Dreambaits! Volg Martijn ook zeker op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn bootavonturen!

Bekijk ook