Voerstrategieën, grootwatertactieken en aaskeuze – XXL interview met Jim Bekker

Jim Bekker is iemand die we al een lange tijd wilden strikken voor een interview over zijn visserij. We kennen hem van onder andere van zijn gave bootavonturen, zijn actieve rol bij Dynamite Baits en natuurlijk zijn brute vangsten! In deze Q&A lees je meer over Jim’s visserij en nemen we een kijkje in zijn aanpak.

Jim heeft een zeer interessant vissersleven!

Wij hebben Jim enkele vragen voorgeschoteld waar hij uitgebreid antwoord op gaat geven. Haal er zeker je voordeel uit, want er komen veel zaken in terug waar jullie gegarandeerd succes mee kunnen boeken!

Vissen zonder naam

KWO: Hoi Jim, zou je jezelf eens kort willen introduceren en iets kunnen vertellen over jouw visserij?

Jim: Yow KWO?ers, bedankt voor de uitnodiging voor deze Q&A. Ik zal mezelf kort even kenbaar maken. Mijn naam is Jim Bekker, ik ben 32 lentes jong en woonachtig in het Westland onder de rook van Den Haag. Oorspronkelijk kom ik uit Den Haag waar ik tot mijn 28ste heb gewoond. In het dagelijks leven ben ik getrouwd en trotse vader van twee jonge kinderen, een pasgeboren zoon en een dochter van tweenhalf jaar oud. Hieruit kun je concluderen dat mijn vistijd beperkt is!

Vistijd is schaars, dus Jim houdt van snelle actie!

Verder heb ik een fulltimebaan binnen de offshore-industrie waar ik de bemiddelaar ben van interim-personeel. Met andere woorden, ik leef dus een aardig druk leventje 😉

Heb jij een soort ‘algemene aanpak’ als het om voeren gaat? Voer je bijvoorbeeld vrij stevig, of vis je liever met een single hookbait?

Het voeren staat centraal in mijn visserij. Dit heeft ook te maken met mijn manier van vissen natuurlijk. Ik vis graag op openbare waterstelsels, denk hierbij aan vaarten, kanalen en grote meren die met elkaar verbonden zijn. Dit zijn watersystemen waar de vis vele kilometers kan migreren. Vissen zonder een naam vangen is mijn drijfveer.

Vissen zonder naam op grote openbare wateren, dit zijn dingen waar Jim van kan watertanden!

Tactiek en voerstrategie

Met de beperkte vistijd die ik heb is het voorvoeren voor mij van essentieel belang. Zo zet ik mijn tijd efficint in en heb ik het meeste kans op slagen! Ik voer hierbij dagelijks en vrij stevig. Hierbij mix ik graag een zoete en vismeel. De ?Complex-t? en ?Monster Tigernut? in verschillende diameters zijn mijn ?weapons of choice?.

Zoet en vismeel mixen spreekt een grotere ‘doelgroep’ karpers aan.

Met het toevoegen van tijgernoten of granen aan de mix creer ik een gevarieerde voerstek die meerdere karpers zal aanspreken. Deze tactiek heeft mijn al bijzonder veel moois opgeleverd.

Door partikels toe te voegen aan zijn voer, scoorde Jim al veel bonusvissen!

Weersveranderingen

Zoals ik eerder zei ben ik niet iemand met zeen van tijd. Ik hou veranderingen in het weer goed in het oog. Als er iets afwijkend aan zit te komen, voer ik dagelijks aan tot de ?prime-time?. In deze omstandigheden aast de vis vaak een stuk gretiger en dat wil je met weinig vistijd maar al te graag!

Ik hou veranderingen in het weer goed in het oog!

Niets gaat boven het inspelen op de directe omstandigheden. Op deze manier boekte ik ook mijn mooiste successen. Zo passeerde ik een poosje terug op een binnenzee een stek van nog geen 50 centimeter diep. Ik zag het riet van links naar rechts bewegen als een malle. In de verte zag ik ook een rug om ?U? tegen te zeggen schuren tegen de stengels… Een pop-up rig strak tegen het riet aan bezorgde mij een onverwachts nieuw PB.

Zulke spekruggen kun je op ondiep water inderdaad vanop afstand spotten…

Plan van aanpak

Hoe ziet jouw voerstrategie eruit en waar baseer je je aanpak op (denk bijvoorbeeld aan watertype of temperatuur)?

Dit is een lastige vraag om kort en bondig te kunnen beantwoorden, omdat er vele variabelen zijn die invloed hebben op mijn manier van voeren.

Mijn streefdoel is een situatie creren waarbij een groep karpers met vertrouwen azen op de stek. Ik probeer een gezonde aasconcurrentie te creren, als je dit kan behalen is het cirkeltje vaak rond. Ik voer doordacht en stem de voerbeurten af op de situatie ter plaatse. Een grote witvispopulatie of stroming zijn bijvoorbeeld elementen waardoor je steviger zal moeten voeren, terwijl een dressuurput dan weer vraagt om nauwelijks te voeren…

Het type water is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste voerstrategie.

Hoe verschilt jouw voerstrategie in ieder jaargetijde?

Ik heb zoals veel andere vissers qua voeren een zeer uiteenlopende aanpak met de seizoenen mee. Hieronder zal ik ieder jaargetijde kort aanhalen.

Voorjaar

Het voorjaar is voor mij (zoals voor velen) de mooiste periode van het jaar. De natuur komt weer langzaam tot leven net als onze zoetwatervrienden. Het voorjaar is bij uitstek geschikt voor een ?Single-hookbait-visserij?. In deze periode voer ik bijna nooit. Dit doe ik puur omdat de vis in deze periode tot net na de paai geen behoefte heeft aan grote hoeveelheden onnatuurlijk voedsel zoals onze boilies en partikels. Wat ik wel graag gebruik zijn felgekleurde pop-ups, de visuele prikkel kan in deze periode wel voor enkele mooie verrassingen zorgen.

Het voorjaar vraagt om opvallende Fluo Pop-Ups.

Inspelen op de locatie van de vis is voor mij zeer belangrijk in deze periode. Want tijdens deze periode liggen ze vaak opgestapeld in de warmere gedeeltes van het water. Hierbij geldt het gouden gezegde: ?Location is key? (!)

Zomer

In de warmere maanden pas ik de welbekende ??Hit & Run?? strategie toe. Mijn zomervisserij beperkt zich vrijwel uitsluitend tot nachtvissessies. De vis aast met name in de nachtelijke uren en neemt tijdens de warmere dagen overdag een passievere houding aan. Om de vis te triggeren en op te boksen tegen het overschot aan natuurlijk voedsel soak ik mijn boilies in diverse attractieve liquids.

In de zomer pompt Jim zijn (haak)aas vol met soak.

Tijdens warme zomerdagen vind ik het ook wel eens fijn om de vis in de bovenste waterlagen te gaan belagen. Ik ga dus wel eens op pad met een licht struinsetje om ze met een brok of een korst te strikken. Het leuke aan deze visserij is het visuele aspect. Je maakt alles van dichtbij mee en je hebt een portie stalen zenuwen nodig. Ontzettend spannend!

Oppervlaktevisserij is spanning pur sang. Zeker met dit slag vissen!

Najaar

Het najaar is de periode dat je met kwalitatief goed aas je slag kan slaan. Het is namelijk de ideale periode om langdurige voerplekken op te bouwen en nog belangrijker, deze te onderhouden! Belangrijk hierbij is dat de vis ook echt wat heeft aan het voer dat je hem voorschotelt. Denk hierbij aan een voedzame bol met open structuur die makkelijk te verteren is, zoals de Complex T. Deze boilie is het ideale wapen om een serie dikke najaarsbuffels binnen te harken!

Voerplekken onderhouden is een succesfactor in Jim zijn najaarsvisserij. #UNIT

Wanneer ik visstekken aanvoer doe ik dat niet in grote hoeveelheden. Vaak is een halve kilo per keer meer dan voldoende. Wel probeer ik dagelijks te voeren om zo de karpers goed op het voer te houden. Als je de voerplekken aanlegt op diep water kan je tot laat in het najaar goed door blijven vangen.

Winter

Mijn visserij in de winter beperkt zich tot een enkele sessie. Ik kan niet ontkennen dat ik tijdens dit jaargetijde liever met een glas wijn voor de openhaard zit, dan dat ik zit te blauwbekken langs de waterkant. Wanneer ik er wel op uit trek maak ik altijd gebruik van een weer-app, zodat ik weet wat me te wachten staat. Vooral de onstuimige dagen zijn dan favoriet, helemaal wanneer de luchtdruk een mooie daling laat zien.

Ook in de winter houdt Jim zijn weerapp nauwlettend in het oog.

Met de zachte winters van de afgelopen jaren kunnen de temperaturen nog wel eens wat hoog oplopen voor winterse begrippen wat de karpers extreem triggert om in beweging te komen. Zeker op ondiep water geeft dit direct een (vertrouwens)boost. Verder vis ik heel mobiel, slechts enkele uren per stek. Wat betreft het aas gebruik ik hierbij graag een pop-up montage gecombineerd met een stickmix.

In de winter probeert Jim de karpers te slim af te zijn door een visuele prikkel in te zetten.

Wat is jouw grootste ‘geheim’ op het gebied van voeren, waarmee je karpers zo lang mogelijk op je stek houdt?

Het gebruik van liquids en soaks is binnen mijn visserij een belangrijk onderdeel om de vis sneller en langer op de voerplek te houden. Het inzetten van deze attractoren heeft een positieve uitwerking onder water en tackelt voor mij een bekende uitdaging: het vissen op een blubberbodem.

En van Jim’s trucs om de vissen sneller en langer aan te trekken: liquids en soaks!

Trial en error

Wanneer je een boilie ruim voor aanvang van je sessie (lees dagen tot weken) soakt in attractieve liquids zal hij een gedeelte van de liquid absorberen. Er vormt zich een stroperig laagje rond dat onderwater na verloop van tijd opgaat in de verschillende waterlagen. Dit werkt uiteraard echt super attractief. Doordat je aas nu kan verzadigen met de liquid zal deze minder geneigd zijn de stinkende bodemgeur op te nemen, win-win! Het toevoegen van attractoren is een tactiek om vissen te prikkelen en daarmee aan te zetten tot azen. Je moet natuurlijk wel afwegen hoe je hem het beste inzet, in verband met de witvis 😉

Het geheime wapen van Jim in de praktijk.

Door ’trial and error’ zul je uiteindelijk de juiste balans moeten vinden voor het inzetten van de verschillende attractoren in verschillende situaties.

Efficinte aanpak

Belangrijk in mijn visserij is hoe om te gaan met de beperkte tijd die een druk gezinsleven met zich meebrengt. De karpers op de stek houden is voor mij geen doel op zich. Om toch binnen korte tijd n of meerdere aanbeten te forceren vis en voer ik graag verspreid.

Een wedstrijdvisser zonder een leefnet zul je dan ook niet snel aantreffen langs de waterkant!

Met het haken van een vis op een geconcentreerde voerstek zorg je er al snel voor dat een tweede aanbeet langer op zich laat wachten dan wanneer je vis weg plukt van een grote voerstrook. Een wedstrijdvisser zonder een leefnet zul je dan ook niet snel aantreffen langs de waterkant. De gehaakte vis verstoort immers de voerstek en maakt andere karpers erop attent dat er iets niet pluis is. Dit effect moet niet onderschat worden.

Jim voert graag verspreid, zodat hij in korte tijd meerdere vissen kan strikken.

Je hebt eerder wel eens geschreven over je avonturen op grote wateren, waaronder in Frankrijk. Wat voor voerstrategie hanteer jij op dat soort wateren? Verschilt deze van je Nederlandse aanpak?

Drie tot vier keer per jaar reis ik af naar Frankrijk. Vaak voor korte sessies met mijn karperboot. Het liefst bezoek ik de grote Franse stuwmeren en rivieren.

Je hebt slechts drie dagen de tijd om een fotoboek te vullen.

Bij deze sessies is het cruciaal om snel op de vis te zitten. Je hebt slechts drie dagen de tijd om een fotoboek te vullen. De boot geeft daarbij een enorme vrijheid. Het verplaatsen van je stek kan zo makkelijk zijn als je hengels binnen draaien en het anker liften.

Als je in korte tijd je vissen wil vangen, vraagt dat om een slimme aanpak!

Tactique franaise

Mijn tactiek bij het bevissen van de grote Franse wateren is dat ik zowel een voerplek aanleg als instant visserij uitvoer. Bij het aanleggen van een vaste voerplek kijk ik naar de overgang van diep naar ondiep water want dit is de plek die ik dan dagelijks voorzie van voer, het liefst zelfs twee keer per dag.

Op grote Franse wateren vis ik zowel instant als op een voerstek.

Er bestaat namelijk een zeer rele kans dat de karper dit soort plekken regelmatig bezoekt of dat deze stekken onderdeel uitmaken van een trekroute. Deze stek laat ik zo lang mogelijk met rust en dient als back-up.

‘Mobiel’ bootvissen

Als ik de voerplek heb aangelegd schakel ik direct over naar een instant visserij. Met mijn boot vaar ik zo veel mogelijk stekken af opzoek naar de karper. Op groot water zijn de vroege en late uurtjes van de dag vaak goed voor het spotten van springende vis. Een goede dieptemeter of drone doet de rest. Zelfs op hele grote wateren (meer dan 1000 hectare) vis ik graag single-hookbait in de buurt van een groep karpers die ik gespot heb. Mijn grootste karpers ving ik op deze manier op een single balletje.

De single hookbait heeft Jim al veel vissen opgeleverd. Zelfs op gigantische wateren!

Pas jij je rigs aan wanneer je op een voorgevoerde?stek vist, ten opzichte van een single-hookbait-aanpak? Zo ja, waarom doe je dat?

Als het om rigs gaat maak ik mijzelf niet gek. Ik gebruik dan ook niet meer dan drie varianten. Het vissen met vlijmscherpe haken die goed indraaien vind ik daarbij nog het allerbelangrijkste. Het vissen op een voerstrook vraagt om een enigszins andere aanpak dan vissen met een single bol.

Op een voerplek vissen vergt een andere aanpak dan een single-hookbait-aanpak.

Op de voerstek

Bij het vissen op een voorgevoerde stek is er meerdere malen aas gentroduceerd op n en dezelfde stek. Het voordeel van een aangevoerde stek is dat de vis met vertrouwen aast. Een groot nadeel hierbij is dat de vis veel langzamer foerageert. Dit heeft een negatief effect op de inhakingsratio. Een vis die van bol naar bol zwemt is veel makkelijker te haken dan een vis die stijf op de voerplek blijft liggen en alle tijd heeft om een montage weer uit te spugen bij onraad.

Veel aasdeeltjes zorgen voor veel opnames, dit zorgt vervolgens voor meer vertrouwen.

De vele onderwater video?s bevestigen dit beeld. In zulke situaties kort ik de onderlijn wat in. Als de bodemgesteldheid het toelaat stap ik over naar een inline-loodsysteem om sneller gebruik te maken van het volledige gewicht van het lood bij het prikken van de haak. Tot slot vis ik met exact hetzelfde aas als waarmee ik gevoerd heb. Ik vis dus liever niet met een snowman aangezien dit weer afwijkt van het reeds bekende voer op de stek.

Single-hookbait

Met een single hookbait methode kies ik vaak voor een pop-up of wafter setup. Een visuele prikkel met een montage die goed in het oog springt door net boven de bodem te presenteren. De spinner en chod-rig behoren ook tot de mogelijkheden.

Simpel is vaak juist heel doeltreffend.

Wat zijn je favoriete producten van Dynamite Baits en waarom?

Zonder meer de Complex-T en Monster Tigernut range. Met deze twee soorten kan je in elk jaargetijde uit de voeten. De range bevat een hoeveelheid aan liquids, hardere hookbaits en pellets. De boilies zijn verkrijgbaar in verschillende diameters van 10 tot 26 mm en zijn zowel goed in te zetten voor de instant visserij als voor langere voerbeurten. Het inspelen op de situatie ter plaatse is zo een fluitje van een cent!

Jim’s vangsten spreken boekdelen.

Jim, enorm bedankt voor deze berg informatie. Succes in de toekomst en hou ons op de hoogte!

Tight lines!

Team KWO


Volg Jim zijn avonturen verder op Facebook en bekijk de site van Dynamite Baits voor meer info over hun assortiment.

Bekijk ook