ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Voordelig voeren en degelijke rigs voor de kanaalvisserij

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Na de video waarin Mark met Pim op pad ging en het artikel over hotspots op het kanaal deelt Pim Hendriks nu zijn ervaringen op het gebied van rigs en aas. In dit artikel nog enkele handvatten die je kunnen helpen als je aan de slag gaat op een kanaal. Maak het vooral niet te ingewikkeld en zorg voor een degelijke aanpak! We laten Pim aan het woord, hij begint met de twee rigs/montages die hij in 99% van de gevallen gebruikt:

Ik heb zelf twee favoriete rigs voor het vissen op het kanaal. Hieronder kun je zien om welke het gaat en welke materialen ik hiervoor gebruik. De genoemde producten gebruik ik overigens omdat ik er achter sta en al jaren met vertrouwen gebruik. Ik noem ze dus niet omdat ik er dan een gratis zakje van zou krijgen  😉

1. Snowman rig

Dit is eigenlijk mijn ‘basis rig’. De rig waarmee ik op ieder water durf uit te pakken. Op de hair komt een boilie waarmee ik gevoerd heb en daarboven monteer een halve pop-up. Veelal kies ik voor de kleur geel of oranje, hier heb ik gewoon veel vertrouwen in.

Snowman rig kanaal vissen

Voor gebruik op het kanaal knoop ik hem met oerdegelijke, schuurbestendige materialen zodat ik weet dat ik een vis kan blokken als het moet. Hiervoor gebruik ik:

  • Korda N-trap semi-stiff 20lbs
  • Solar 101 haak maat 6
  • Shrinktube als line aligner
  • Ringswivel waaraan ik met een lus de rig bevestig

Snowman rig kanaal vissen 2

Boven de rig vis ik met een ‘Cling On’ leader van Nash (40lb) en bevestig ik het lood met een loodclip. Als ik in de vaargeul kies ga ik voor een grippa van 140 gram en als ik bij sluizen of in de stroming vis kies ik voor 170 gram. Daarmee weet ik zeker dat deze rig blijft liggen (tenminste: bij mij op de kanalen voldoen deze loodgewichten).

2. Chod-Rig

Mijn tweede hengel vis ik eigenlijk altijd met een chod-rig. Deze rig zet ik vooral als ik langs/onder de eigen kanten vis. Vaak is de bodem iets zachter en wat meer begroeid in de kant en met de chod weet ik zeker dat mijn rig goed gepositioneerd lig. De chod vis ik met een loodgewicht van 80 á 90 gram. Omdat ik onder de eigen kant vis kom ik hier prima mee weg qua stroming. Deze is in de vaargeul immers veel sterker dan onder de eigen oever.

Chod rig kanaal vissen

De chod’s knoop ik zelf en vis ik op een leader. Hiervoor gebruik ik de volgende materialen:

  • Korda Chod haak maat 6
  • Korda mouth trap van 25 lb
  • Taska loodgewichtje
  • Ringswivel

De leader zelf, die ik knoop met Nash Cling-on materiaal. Om te voorkomen dat mijn lood in de weg zit tijdens de dril knoop ik de leader in 2 delen met een klein ringetje ertussen. Hierdoor kan mijn rig niet helemaal naar mijn lood toe schuiven als de vis er vandoor gaat!

Ook voor de chod opteer ik een oranje of gele pop-up van 14mm. Ondanks dat het klein aas is heb ik geen last van brasems. Deze lijken de chod toch te vermijden!

Chod rig kanaal vissen 2

" Brasems lijken de 14 mm pop-up van de chod toch te vermijden! "

Kortom, als ik start aan een kanaal zal ik in 99% van de gevallen met deze twee rigs/systemen uitpakken. Ik weet dat ze werken en daarom ‘sleutel’ ik er niet teveel aan. Vertrouwen in je materiaal en rigs is essentieel op het kanaal, want de vele blanks brengen dat weleens aan het wankelen…

Voordelig voeren op het kanaal

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1