Voorjaarskoorts in 2018 – Ignace de Roeck

Favoriet Favoriet
Voorjaarskoorts in 2018 – Ignace de Roeck

Nu het voorjaar echt op gang begint te komen is het tijd om terug te kijken naar eerdere voorjaarsavonturen. Iemand die in 2018 een zeer succesvol voorjaar beleefde is Solar fanaat Ignace de Roeck. In dit artikel neemt hij ons mee naar zijn voorjaarsvisserij van 12 maanden terug waarin hij de nodige karpers op de kant wist te krijgen!


Ignace aan het woord over de periode begin 2018: Maanden leken wel eeuwen te duren voordat er een einde kwam aan de koude winterperiode. De grootste karperbeurs van de Benelux (Carp Zwolle) is al een maand achter de rug wanneer ik mij voor het eerst naar de waterkant begeef. Tijdens de maand maart had ik mijn pijlen gericht op een nieuw syndicaatwater in de buurt van mijn woonplaats. Voor de allereerste keer worden de lijnen hier nat gemaakt, al heb ik reeds twee jaar een vergunning.

De winterperiode leek wel een eeuwigheid te duren!

Het is een ondiep en langwerpig water, waarvan de oevers her en der begroeid zijn met overhangende bomen en struiken. Na grondig peilwerk en wat gezond verstand werd de stek gekozen en voorzien van enkele handen Top Banana boilies van Solar.

Begroeide oevers: vaak een hotspot voor karpers!

Uiteindelijk heb ik er drie keer korte namiddagen gevist, met als resultaat dat ik iedere wat vissen wist te vangen met als grootste een 12 kilo schub. Wanneer de lente langzaam haar intrede deed kon ik de drang naar de grotere wateren niet meer uit mijn hoofd krijgen. Je voelt gewoon dat moeder natuur genoeg heeft van de koude en gure periode! Het werd tijd voor het echte werk. Het ondiepere water werd opzij geschoven, en de plannen werden gewijzigd.

Ondanks de korte sessies…

…werd het water met succes bevist!

Waesmeer

Er waren verschillende opties voorhanden, maar mijn keuze viel op het Waesmeer syndicaat. Dit water zou voor de komende weken mijn nieuw oorlogsgebied worden! Door de jaren heen heb ik hier heel wat waterkennis opgedaan om in te kunnen schatten waar de vissen zullen komen. Dit laatste is van onschatbare waarde, en kan het verschil maken tussen succesvol zijn of niet. Mijn keuze viel op een stek waar ik zowel diep als ondiep kon vissen. De gedachtegang was om de karpers te onderscheppen wanneer ze de ondiepere zones zouden opzoeken.

Ignace koos voor een strategische stek!

De tweede week van april was het dan eindelijk zover. Na een ellendig lange rit doorgebracht te hebben in een kolossale file kom ik uiteindelijk veel later dan gepland aan het water. Al het leed werd snel vergeten toen bleek dat de beoogde stek vrij was. Pas tegen het krieken van de dag kwam de verlossende aanbeet. Het voelde goed om in de hengel te hangen, zeker op dit water. Je weet maar nooit wat er aan de andere kant hangt!

Je weet maar nooit wat er aan de andere kant hangt!

Door de opkomende voorjaarszon was het moeilijk inschatten welke prijs er in de bodem van het net zat. Na een betere inspectie kon ik bevestigen dat de eerste goede vis van het seizoen binnen was! Een kort geblokte spiegel van net geen 17 kilo was voor even de mijn en als bonus had ik deze vis nog nooit eerder gevangen.

Dit fraaie bommetje woog nét geen 17 kilo!

Plannen gewijzigd

Onverwachts werden de plannen voor zondag gewijzigd en kwam er enige vistijd tot mijn beschikking. Dit laat ik mij natuurlijk geen twee keer vertellen, en binnen no time sta ik aan de waterkant. Ik heb maar enkele uren tot mijn beschikking en wil deze zo nuttig mogelijk besteden. Gewapend met mijn polariodbril spot ik een flinke spiegel die vergezeld wordt door een kleiner exemplaar. Beide hengels worden snel voorzien van een chod rig met een 14mm Dairy Cream pop up. Er is niets zo spannend als onder de hengeltoppen vissen!

Holy sh*t! Zie hier je hartslag nog maar eens laag te houden 😉

Niet veel later werd de eerste karper verschalkt. Een kleinere schubkarper was de pineut, maar door alle commotie was de dikke spiegel helaas verdwenen…

Dit kleine schubje was natuurlijk meer dan welkom, maar helaas was de grotere spiegel wel verjaagd!

Tot mijn grote verbazing is het 15 minuten later weer raak. Deze dril voelt compleet anders dan zijn voorganger en na een tijdje loods ik een deftige lange spiegel in het net. Ik besluit om de vis eerst weg te hangen in de SP Retainer Sling, zodat ik op mijn gemak het cameramateriaal kan klaarzetten.

Slechts een kwartier na de eerste vis komt deze spiegel al op de kant!

Knikkende knieën

Veel tijd om alles op orde te brengen krijg ik niet, want al snel vraagt de rechterhengel om aandacht. De lijn blijft maar van de spoel afratelen en nadat de vis een dikke 30 meter is uitgelopen kan ik hem uiteindelijk laten keren. Met knikkende knieën ga ik het gevecht aan. Een poos later verschijnt er een grote gele schim onder het water oppervlak. Nu ben ik zeker, deze vis moet en zal geland worden!

Deze veertiger maakte de sessie tot een groot succes!

Terwijl de foto’s nog eens bekeken worden besef ik dat de weg naar succes soms in een klein hoekje zit, letterlijk dan. In de resterende uren weet ik nog twee kleinere vissen te vangen. Vermoeid, maar zeer tevreden blik ik terug op een vruchtbare namiddag.

Met deze laatste schub…

…en deze spiegel kijkt Ignace terug op een geslaagde namiddag.

Terug aan het meer

Enkele weken later ben ik terug aangekomen aan het Waesmeer en deze keer werd er gekozen voor een andere stek. Door het aanvoeren van de stek met behulp van de spomb komt er op zo’n 40 meter uit de kant een goede vis met kop en schouders boven. Het was een beste spiegel, dat had ik al wel gezien! Dit fenomeen heb ik meerdere malen meegemaakt, dat er tijdens het voeren met de spomb een karper springt. De spot waar de spiegel boven kwam werd voorzien van enkele handjes Clubs.

De Dairy Creams en Clubs hadden zich al bewezen, dus ook deze sessie ging Igance er weer mee aan de slag!

Vroeg in de morgen werd ik gewekt door de zoveelste brasem. Nu had ik het wel gehad met die slijmjurken en ging de hengel richting de plek waar gisteren de vis sprong. Zo gezegd zo gedaan, en net als gisteren vlogen er wat Club boilies dezelfde kant op. De waker was nog maar net in positie gebracht of deze knalde al tegen het carbon. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven wanneer dezelfde grote spiegel van enkele weken geleden weer op de mat ligt. Ongelofelijk!

Een spiegel die eerder onvangbaar leek, laat zich nu twee keer vangen in evenveel weken!

In al die jaren dat ik hier actief ben is deze spiegel mij steeds door de vingers geglipt en nu komt bij binnen twee weken twee keer langs. Hij moet wel verzot zijn op de Original Clubs van Solar. Soms kan het raar verlopen, dus ik zou zeggen: verwacht altijd het onverwachte!

Succes aan de waterkant!

Ignace de Roeck


Ben je nieuwsgierig naar het aas waar Ignace mee vist? Check dan hier de website van Solar en volg ook de Facebookpage om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl