Voorjaarsucces op een Frans stuwmeer met Job en Erwin (video)

Het was april 2018 toen ?Job Haes en Erwin Faassen? , twee teamleden van Holland Baits , vertrokken richting Frankrijk. Hoewel hun visserij dit jaar voornamelijk bestond uit visserij op de taaie Belgische kanalen, halen ze ook veel voldoening uit de middelgrote Franse stuwmeren van 80 tot 300 hectare. Bij de voorbereiding wordt er gezocht naar stuwmeren die niet druk bevist zijn door Nederlanders. Rust, natuur en genieten is de rode draad binnen hun visserij.


Job en Erwin vertellen: Na een dikke 800 kilometer gereden te hebben, kwamen we aan bij het stuwmeer. Het meer lag in een dal en werd omringd door rotsachtige kanten en de ruwe natuur. De weken ervoor was de regio getroffen door zware regenval en lentestormen, wat ook goed te zien was aan de omgevallen bomen en het hoogstaande water.

Na een dikke 800 kilometer gereden te hebben, kwamen we aan bij het stuwmeer.

Eenmaal aangekomen op het stuwmeer, kozen we deze stek uit.

WAAR MOETEN WE IN VREDESNAAM BEGINNEN?

Na eerst rondom het water gelopen te zijn en gepeild te hebben om een stek uit te kiezen, kozen we ervoor om in het ondiepe gedeelte van de put te starten. Het meer had een grote brede kom die uitliep in een smaller en ondiep gedeelte, waar in het midden duidelijk de rivierbedding te zien was. Na alles opgezet te hebben was het al laat in de nacht en begon het flink te regenen.

We kozen voor Orintal Krill van Holland Baits

Omdat we aardig gaar waren van de reis, kozen we ervoor om eerst nog een paar uurtjes slaap mee te pikken. Maar niet gevist, is niet gevangen, dus eerst werden de rigs voorzien van Orintal Krill en door middel van de ?plons-is-beet-techniek? werden de hengels lukraak en single hookbait ingegooid.

Na het oppakken van de hengel wist hij gelijk dat het om een goede vis zou gaan.

In de nacht kreeg Job een langzame oploper, die uitliep op een snoeiharde fluiter. Na het oppakken van de hengel wist hij gelijk dat het om een goede vis zou gaan. Na een zware dril kon Erwin het net meteen onder de vis schuiven. Die nacht vingen we nog verschillende vissen, van jongbroed tot bakken. We zaten recht op de vis.

“Weg nachtrust, hallo vertrouwen”.

Op het moment dat we de vissen vingen, zagen we dat het water steeds hoger kwam te staan. Er werden stenen aan de rand van het water gelegd, om te kijken hoe snel het water steeg.Omdat we overdag nog verschillende vissen hadden gevangen, waaronder een paar echte parels, besloten we om het nog een nacht aan te kijken.

Met zulke vissen wil je de stek niet verlaten.

WATERSNOODRAMP 2.0

Bij schemering stonden de tenten nog maar een meter van het water af. De tweede nacht bleef het rustig en werden we vroeg in de ochtend gewekt door onze wekker. Erwin ontwaakte uit zijn slaap en zag dat het water al tot in de tent stond. Helaas moesten we ervoor kiezen om de goed lopende stek te verlaten en te verkassen. ?Zo gezegd, zo gedaan?.

Het stijgende water na n nacht, we begonnen met de voorkant van de boot op de kant.

Alles werd op de boot geladen en we moesten op zoek naar een nieuwe stek. Enkele honderden meters verder vonden we een nieuwe stek, deze lag hoger dan de andere en hier zouden we onze sessie de rest van de week voort kunnen zetten. Er werd gekozen om de hengels aan de overkant tegen de overhangende takken te leggen en de buitenste hengels onder aan het talud van de rivierbedding. De warme dag en koude de nacht op de nieuwe stek bleven angstaanjagend stil. Na zonder enige aanbeet wakker te worden baalden we als een stekker. We hadden immers onze goed lopende stek moeten verlaten.

De nieuwe stek.

In de dichte mist werd er gezocht naar nieuwe spots. Dit keer kozen we ervoor om de hengels boven aan het talud te leggen bij de rivierbedding en de stekken licht aan te voeren met zestien en twinitg millimeters Orintal Krill. Sommige spots werden bevist met een chod, de rest met een snowman. Dit resulteerde bij de doorkomende zon direct in een volle fluiter. De hengel die Erwin zorgvuldig boven aan het talud had gepositioneerd liep met een noodgang af.

$#%&@^$%#! HIJ ZIT VAST!

De vis zwom zich na een stevige dril vast onder n van de rotsblokken op de bodem. Zonder twijfel sprong Erwin de boot in, maar vergat zijn schepnet. Job kwam er net op tijd achter en gooide het schepnet achter Erwin aan, precies in de boot. Na wat gestuntel kreeg Erwin de lijn los en kon hij de vis scheppen. Aan zijn reactie te zien was het een dikke vis.

Aan zijn reactie te zien was het een dikke vis.

Wat een plaatje!

Met veel vertrouwen gingen we de rest van de nachten tegemoet. We wisten zowel overdag als ?s nachts verschillende vissen te vangen, met hier en daar een uitschieter. Een week met de nodige actie en waarvan we op en top genoten hebben van het weer en de ruige natuur.

MOVIETIME!

Benieuwd hoe het eraan toe ging? We hebben een klein gedeelte van de trip vastgelegd in onderstaande film. Veel kijkplezier, vang ze en wellicht tot aan de waterkant!

Holland Baits


Meer informatie over Holland Baits? Ga dan naar dewebsite. En neem ook eenkijkje op de Facebookpaginavoor meer foto’s en video’s.

Bekijk ook