ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Voorjaarsvissen met Danny en Dayen de Kruyff – Aastips, voorbereiding en meer!

Favoriet Favoriet
Voorjaarsvissen met Danny en Dayen de Kruyff – Aastips, voorbereiding en meer!

Danny de Kruyff is dit voorjaar al goed op dreef en wist al meerdere vissen te vangen! Ook liet hij, na lang zeuren, zijn zoontje proeven van onze prachtige hobby. Benieuwd hoe ze dit ervaren hebben? Lees het dan in deze update!


Papa wanneer mag ik meeeeee?

Danny aan het woord: Om heel eerlijk te zijn, ik heb flink wat smoesjes verzonnen om er onderuit te komen. Niet omdat ik niet wil gaan vissen, de wekelijkse sessie worden natuurlijk nog volgas gedraaid, maar meer omdat ik weet dat het nu niet het juiste moment is om ergens even een water te kraken. Het lijkt mij een stuk leuker om met ‘Junior de Kruyff’ op pad te gaan wanneer ik zeker weet dat we wat gaan vangen. “Papa wanneer mag ik meeeee?”

Het werd tijd om Dayen de waterkant te laten zien.

Deze vraag spookte landurig door mijn hoofd. Ik hield de de weerapp en de watertemperatuur extra in de gaten. Nu is het uiteraard niet op elk water hetzelfde liedje, maar met wat gezond verstand weet ik wel wanneer ik waar moet zijn. Op bepaalde wateren ben je gewoonweg veel te vroeg, denk bijvoorbeeld aan diepe grind- of zandputten. Het water waar ik voor kies om in het vroege voorjaar actie te krijgen, zijn ondiepe vijvers.

Ondiepe vijverkarpers zijn Danny’s prooi in het voorjaar.

Stap voor stap…

We zijn een paar weken verder en het vroege voorjaar begint ook echt zijn werk te doen. Volgende week verwachten we een temperatuur van boven de 22 graden. Nu kan ik met gezond verstand de juiste keuze maken. Een ondiep water waar ik de afgelopen drie jaar in totaal vier keer ben geweest.

Er kwam zelfs een vis uit de toplaag op de kant!

In 2018 heb ik er twee ochtendjes gevist en in 2019 en 2020 heb ik er samen met mijn dochter Lola enkele keren gevist. De aanpak bleek goed te werken en er kwamen voor de schaarse uren behoorlijk wat karpers op de kant. Daarbij zat zelfs een vis van de toplaag bij van net geen 19 kilo.

In de voorgaande jaren werd de code op dit water al meermaals gekraakt.

Er zou zelfs een veertiger zwemmen en laten we eerlijk zijn, dat zou toch lekker zijn! Dit is ook één van de redenen waarom dit water door mijn karperbrein blijft spoken. Eigenlijk dus een perfect water om zo af en toe eens met één van de kinderen te gaan vissen.

Deze prachtschub van net geen 19 kilo wist Danny in 2018 te strikken.

Op de manier hoe ik het water aanpak krijg ik altijd wel wat karpers gevangen. Met mijn kinderen erbij wil ik eigenlijk gewoon gaan voor actie.

Voorjaarstactiek

Nu heb ik twee keer voorgevoerd, bij de eerste voerbeurt heb ik een kilo hennep gevoerd en een kilo live systems waarvan ik de helft nog eens heb gehalveerd. Bij voerbeurt nummer twee heb ik 250 gram hennep gevoerd en één kilo hele live systems. Ik heb rekening gehouden met de tijd van het jaar, op sommige wateren zou dit bijvoorbeeld veel te veel zijn.

Qua voeren hield Danny het vrij simpel.

Het blijft altijd logisch nadenken want je wil het water absoluut niet “doodvoeren”. Laten we eerlijk zijn, dit gebeurt veel te vaak in deze periode. Ook door de jaargetijden heen kan je te veel voeren. Het is de bedoeling dat je van je fouten leert en dat je niet als een dwaas ergens zomaar begint te storten. Dit is niet alleen voor anderen nadelig, maar vaak ook voor jezelf! Weinig en doordacht voeren is mijn ideale tactiek in het voorjaar.

Hopelijk gaat deze tactiek zijn vruchten afwerpen.

Voorbereiding

Het plan voor komend weekend wordt uitgestippeld en zowel Dayen als ik kunnen niet wachten. Het systeem waar ik altijd mee vis heb ik een klein beetje aangepast. Normaal vis ik met gewoon gecoat materiaal, nu kies ik voor een gecoat materiaal in een extra stijve variant.

Danny kiest nu voor de stijvere variant.

Dit doe ik omdat ik redelijk compact heb gevoerd en de vissen daarom als stofzuigers te keer gaan onder water. Door de hennep zal er een grote hoeveelheid witvis aanwezig zijn, die mijn onderlijn vast wel eens gaan oppakken. Dit is dan ook de grootste reden dat ik voor een heel stijf materiaal heb gekozen, mijn onderlijn zal op deze manier altijd resetten!

Dayen showt hier even als een #VISBAAS de voorjaarsrig van Danny.

Ik maak ook gebruik van een wartellood omdat de bodem niet overal even recht is. Als ik hier een inline lood gebruik, bestaat er een kans dat mijn onderlijn een beetje boven de bodem gaat staan door zijn stijfheid. Ik heb ’t liefst dat mijn onderlijn dus vlak op de bodem ligt, daarom zet ik nu met 110% vertrouwen wartellood in.

De ontvanger hangt al op zijn nek. Dayen is er helemaal klaar voor!

Daarnaast maak ik gebruik van een stukje camflex leadfree 45 LB variant. Dit materiaal is zo soepel dat het alleen de contouren van de bodem zal volgen en zich eigenlijk vast drukt in het zand van de bodem. Daarnaast maak ik gebruik van een fluorcarbon hoofdlijn die ik zeer slap vis. Als je goed nadenkt over hoe je jouw materiaal op zijn best inzet, ga je ongetwijfeld meer vissen vangen!

Deze tactieken hebben hem in ieder geval al veel moois opgeleverd.

Erop of eronder

Afgelopen dagen heb ik behoorlijk wat vertrouwen kunnen verzamelen. Het voer heeft zijn werk kunnen doen en de onderlijnen en hengels zijn klaargemaakt. De wekker staat vroeg, maar dat uurtje extra kan zomaar eens genoeg zijn om de sessie te doen slagen! 

Hopelijk brengt Dayen net zoveel geluk als Lola!

Als half soldaat, half visser vertrekken we op deze hele vroege ochtend richting het water. De kleine hoeveelheid materiaal ligt dan ook zo op de stek en door de goede voorbereidingen liggen er vrij snel drie hengels verspreid om het puntje. Per hengel gooi ik een handje live systems..

Ik hoor Dayen roepen: “Blauw, blauw, BLAUW!”

We spreken af dat Dayen vandaag de ontvanger bijhoudt en wanneer er geluid uit komt hij naar mij roept welke kleur het is. Het duurt dan ook niet lang dat er een fluitende toon uit de ontvanger komt. Ik hoor Dayen roepen: “Blauw, blauw, BLAUW!”. Ik ren naar de hengel en Dayen pakt meteen het net. Er wordt nu al samengewerkt! Ik geef hem de hengel en met hulp van mij drillen we samen de vis.

Er wordt goed samengewerkt tussen Danny en Danny Junior.

Deze spiegel is behoorlijk sterk en ik neem de hengel weer over. Kort daarna laten we de spiegel het spreidblok kussen waarna er een dikke high-five volgt. Dit is eigenlijk een vaste bezigheid deze ochtend en het voorgaande tafereel herhaalt zich nog enkele keren. Uiteindelijk weten we vijf vissen te vangen.

De boys hadden geen reden tot klagen, maar liefst vijf vissen wisten ze te strikken!

Leerpunt

Van elke sessie leer je zaken bij en dat was dit keer ook het geval. Normaal ben ik niet zo zeer een pop-up visser, maar iedere karpervisser heeft wel pop-ups bij natuurlijk. Ik zet ze meestal gewoon in als ik echt een opvallend aasje wil presenteren. Deze sessie viel mij op dat er bepaalde voorkeuren waren.

Kleuren zijn misschien wel belangrijker dan we denken.

Ik laat vaak mijn kinderen de kleur van mijn pop-ups uitkiezen. Daarnaast heb ik in mijn tacklebox altijd beaasde rigs liggen met verschillende kleuren pop-ups. Als ik tegen het einde van de ochtend kijk naar welke de vissen opleverde, merkte ik op dat ik twee vissen ving op een roze pop-up en één op een gele. Op dat moment lag ik te vissen met twee witte. Toen ik dat had veranderd, ving ik binnen no-time nog twee vissen bij op de roze pop-ups!

Uiteindelijk zat het hem toch echt in de kleur.

Succes dit voorjaar!

Danny de Kruyff


Meer artikel van Danny vind je hier terug. Voor meer voorjaarstips- tricks en tactieken kan je terecht op onze Community!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl