Voorvoeren in de winter: heeft dat zin? – Marco Nap – Deel 1

Het is en blijft lastig: (voor)voeren in de winter. In dit tweeluik deelt Marco Nap zijn kijk op dit onderwerp en in het eerste deel gaan we dieper in op aasgedrag in de winter. Heeft het überhaupt zin om voor te voeren?

gulzige-aasopname-cbb-fieldtest
Kun je met voorvoeren echt het verschil maken?

Marco aan het woord: Het is een feit dat karpers zich over het algemeen passief gedragen in de winter. Ze verbruiken minder energie en het verteringssysteem staat op een laag pitje, omdat de stofwisseling van de karper afhankelijk is van de watertemperatuur. Heeft het dan überhaupt wel zin om voor te voeren in de winter?

Voorvoeren in de winter: GO or NO GO?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn we afhankelijk van een aantal variabelen. Denk aan het type water (stromend/stilstaand, groot/klein, diep/ondiep) maar ook de hoeveelheid vis en de weersomstandigheden zijn van invloed. In dit artikel probeer ik aan de hand van mijn eigen bevindingen en ervaringen, die van vissers om mij heen, en een aantal wetenschappelijke onderzoeken handvaten aan te reiken die je kunnen helpen met de beslissing of, waarom en hoe je zou voorvoeren in de winter.

najaarsstek-duiker-cbb-fieldtest
Of en waar je kunt voorvoeren in de winter is afhankelijk van verschillende variabelen.

Waarom voorvoeren zin heeft

Zeker als je vanuit het najaar door gaat met voeren richting de winterwinterperiode kan je hier je voordeel uit halen. In principe hoeft een karper tijdens de winterperiode niet te eten, maar net als bij mensen zijn karpers altijd in voor een lekkere snack. Ik ben ervan overtuigd dat de vis ook gedurende deze periode altijd te prikkelen is voor een lekker hapje.

Opvallend aas doet het vaak goed in de winter!

Gedurende het najaar bouwt de karper reserves op om de winter door te komen. Op wateren met een hoge populatie vis of weinig (natuurlijk) voedsel kan het zijn dat de opgebouwde reserves niet toereikend zijn of aangevuld kunnen worden om de winterperiode te overbruggen. Het is vanzelfsprekend dat de karpers in deze omstandigheden positiever op voorvoeren zullen reageren dan in tegenovergestelde situatie.

Stromend water

Ook op stromend water zoals rivieren en kanalen hebben de omstandigheden een invloed op de hoeveelheid voedsel die de karper nodig zal hebben. Is de vis verplicht te blijven bewegen, dan zal ook het verteringssysteem in zekere mate blijven werken. Het voedsel moet namelijk worden omgezet in brandstof om te kunnen blijven bewegen.

Op stromend water blijft de vis energie verbruiken en dus eten!

Wel zal ook hier de hoeveelheid benodigd voedsel afnemen. Besluit je in de winter te gaan voeren, dan is het sowieso verstandig om de hoeveelheid te beperken. Het laatste dat je wil is de vis verzadigen. Je loopt dan het risico dat ze de komende dagen niets meer nodig hebben of minder snel geprikkeld worden.

Een klein handje kan voldoende zijn!

Moet je überhaupt voeren?

Ik ben ervan overtuigd dat voorvoeren ook in de winter positief kan bijdragen aan je visserij, maar ik denk dat er andere factoren zijn die van nog grotere invloed zijn. Om te beginnen is dat locatie. Omdat de karpers minder bewegen en rondtrekken en zich graag in bepaalde holdings ophouden, is de kans klein dat ze jouw voer toevallig tegenkomen of daadwerkelijk op zoek gaan naar voer. Zorg daarom dat je voert op plekken waarvan je (bijna) zeker weet waar de vis ligt!

urban-karperstek-spiegel-marco-nap
Voorvoeren kan zeker lonen in de winter!

Ook de aasperiode is van grote invloed. Vaak is dit in de koude donkere periode beperkt tot slechts een uur of enkele uren per dag. Je kan het voorvoeren niet alleen inzetten voor vertrouwen, maar ook voor het lokaliseren van de vis en het achterhalen van de aasperiode.

De aasperiode speelt een grote rol in het wintervissen!

Omdat het water in de winter vaak een stuk helderder wordt kun je op bepaalde stekken zien of en in welke periode van de dag, het voer is weggevreten.

Doe er je voordeel mee!

Marco Nap


Volgende week gaan we dieper in op hoe je het voorvoeren in de winter kunt aanpakken. Daarnaast deelt Marco zijn favoriete eigen tactiek, dus stay tuned voor meer!

Bekijk ook