Wat gebeurt er met een karperlijf tijdens de winter?

Zodra de dagen korter worden en de watertemperatuur daalt gaat ook de karper ander gedrag vertonen. Waar komt dit vandaan en wat gebeurt er eigenlijk in het lijf van de karper? Azen ze bijvoorbeeld nog wel? In dit artikel geven enkele experts hier antwoord op!


De basis

“Als eerste daalt de lichaamstemperatuur van de karper mee met de watertemperatuur” zegt Ben Gratwicke. “De stofwisseling daalt hierdoor ook. In lange periodes van extreme kou kan dit ervoor zorgen dat de vissen in een soort verdoofde / overlevingsmodus toestand stil blijven liggen.” Dit heeft als gevolg dat de spijsvertering praktisch stil kom te liggen en de karper dan ook nauwelijks voedsel nodig heeft.

Ook in de koudere periodes kunnen succesvolle sessies gemaakt worden…

Hoe aast de karper in de winter?

Er wordt beweerd dat de karper onafhankelijk van het weer altijd wel een aasmoment heeft gedurende een tijdsbestek van 24 uur. Deze bewering wordt bevestigd door Shaun Harrison: “In tegenstelling tot wat velen denken blijft de karper twaalf maanden per jaar azen.”

“Er zijn eigenlijk nauwelijks dagen dat de karper niet aast. Vissen zijn echter koudbloedig en hierdoor wordt hun stofwisseling direct beïnvloed door de watertemperatuur. Het moment dat de karper echt stopt met azen is als de watertemperatuur onder de vier graden Celsius duikt.”

Karpers zijn het hele jaar door te vangen, mits je rekening houdt met de aasperiodes!

Waarom is de winter zo lastig?

Als je het juiste water uitkiest hoeft het volgens Shaun helemaal niet zo moeilijk te zijn in de winter.”De vissen zijn in de winter gelukkig heel voorspelbaar. Als je eenmaal de korte aasperiodes van vaak minder dan een uur weet dan kun je hier slim op inspelen! Het is hierbij extra belangrijk om de vis absoluut niet te verstoren net voor of tijdens deze korte aasmomenten.”

Als je eenmaal de korte aasperiodes weet dan kun je hier slim op inspelen!

Waar trekken de karpers in de winter naartoe?

Een karper zal altijd op zoek gaan naar de meest ‘comfortabele locatie’. Dit kunnen obstakels, wierbedden of een stek zijn waar het water net iets warmer is. Het is niet altijd het diepste gedeelte van het water, maar vaak in de buurt van een gebied waar voedsel te halen is. De vis kan worden geconditioneerd om in een bepaald gebied te blijven door slimme voerstrategieën. Door deze tactiek zijn al vele wintercampagnes succesvol geworden!

Je moet er soms wat voor over hebben, maar locatie is hét sleutelwoord in de winter!

Legt de karper grote afstanden af om een overwinteringsplek te vinden?

Als er gebruik wordt gemaakt van een voercampagne dan blijft de vis vaak in de buurt hangen en trekken ze weg om te eten. Hierdoor gaat de stofwisseling van de karper omhoog: hij verliest immers energie en zal daardoor moeten eten. Dit zal uiteraard geen grote hoeveelheden zijn, dus voer niet teveel aas bij.

Een voercampagne houdt de vis actief en op de stek!

Volgens Ben Gratwicke is het het soort water in de winter erg belangrijk. “Ondiepere wateren staan onder grote invloed van weersveranderingen. Een kleiner en ondieper water is bijvoorbeeld veel sneller opgewarmd bij mooi weer dan een groot en diep meer”. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van jouw winterwater!

Tight lines!

KWO redactie

Bekijk ook