ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Wat maakt de favoriete rig van Elliott Gray zo succesvol?

Favoriet Favoriet
Wat maakt de favoriete rig van Elliott Gray zo succesvol?

Gebruikt hij een speciale haak, kiest hij voor stijf materiaal of juist niet? Vragen die we onszelf al snel stellen als iemand het over zijn ‘favoriete’ rig heeft. Voor Elliott Gray zijn consistentie en vertrouwen de speerpunten. Jaren experimenteren en voortdurend aanpassen heeft geleid tot de rig die hij hieronder stap voor stap gaat toelichten. Van successen tot en met hoe je ‘m precies knoopt, je leest het allemaal in deze update!


Elliott Gray aan het woord: Aandacht voor details is iets waar ik buitengewoon veel aandacht aan besteed tijdens mijn visserij en vooral bij mijn rigs. Als ik een karper vang, dan wil ik mijn rig vervangen door exact dezelfde.

Consistentie is waar mijn visserij om draait en wat me keer op keer weer successen oplevert!

Niet door een rig van een halve centimeter langer of met een kortere hair, hij moet echt exact hetzelfde zijn. Consistentie is waar mijn visserij om draait en wat me keer op keer weer successen oplevert!

Elliott heeft al een aantal prachtige karpers mogen vangen op zijn favoriete rig.

Experimenteren

Ongeveer vijf jaar geleden, thuis op de bank, begon ik te experimenteren met mijn rigs. Ik was op zoek naar iets dat extreem veelzijdig is en geschikt zou zijn voor de meeste situaties, of dat nu met een bodemaas of een pop-up zou zijn. Ik wilde ook een rig die tijdens het werpen niet in de war zou raken, zichzelf zou kunnen resetten en die me een zeer hoge beet / land-verhouding zou geven. Na een aantal uur op de bank te hebben geëxperimenteerd met verschillende rigs, kwam ik uiteindelijk op wat ik wilde.

Ik zocht een extreem veelzijdige rig die zowel met bodemaas als met een pop-up ingezet kon worden.

Door de jaren heen heb ik hem een beetje aangepast om me in staat te stellen de haak te verwisselen, zonder dat ik elke keer een nieuwe rig hoef te knopen. Eindelijk kwam ik met een rig die voor mij multifunctioneel is en kan worden gevist op alle stevige bodems, niet in de knoop vliegt tijdens de vlucht, met verschillende aassoorten kan worden gevist en me in staat stelt om het overgrote deel van wat ik haak te landen. TOP!

Door snel te schakelen, kun je productiever vissen 😉

Vertrouwen

In de loop der jaren heb ik letterlijk honderden karpers op deze rig weten te vangen op verschillende locaties in de UK en Europa. Doordat ik er telkens weer succesvol mee ben, heb ik ondertussen zeer veel vertrouwen opgebouwd in de effectiviteit ervan. Hoewel het een vrij eenvoudige rig is, kan het even duren voordat ik hem geknoopt heb en dat komt simpelweg omdat ik zoveel aandacht besteed aan elk detail. Hij moet perfect zijn en zoals gezegd meet ik elk onderdeel van deze rig om er zeker van te zijn dat ze allemaal hetzelfde zijn.

De rig lijkt simpel, maar ieder detail moet perfect zijn!

Ik zorg er altijd voor dat ik een rigbox vol geknoopte rigs bij me heb zodat ik geen tijd hoef te verspillen wanneer ik aan het water ben. Het laatste dat je wilt, is vissen zoeken en vinden en dan vervolgens de volgende vijftien minuten besteden aan het knopen en bevestigen van je rigs met trillende handen. Wees voorbereid en je resultaten zullen zeker verbeteren.

Hoe knoop je mijn favoriete rig?

Om deze rig te knopen, begin ik met het strippen van 4-inch coating van de 15 ponds N-Trap Semi Stiff, waarbij ik de voorkeur geef aan de Silt-kleur, die wat mij betreft net iets beter matched met de bodem. Dit is zonder twijfel mijn favoriete gecoate braid op de markt, ik gebruik het al jaren en heb geholpen bij de ontwikkeling ervan tijdens mijn tijd bij Korda.

Zonder twijfel is dit de favoriet van Elliott Gray.

Nadat ik 4-inch coating van de N-Trap heb verwijderd, leg ik dit gedeelte terug naar achteren, waardoor een lus van ongeveer 32 millimeter lang ontstaat, vervolgens leg ik een achtknoop. De knoop mag niet meer dan een 1,25 centimeter zijn. Aan het andere uiteinde van de N-Trap (ongecoat) knoop ik nog een kleine achtknoop, waarbij ik ervoor zorg dat de uiteindelijke lengte 18 centimeter is.

Subtieler en onopvallender

Vervolgens neem ik een stuk Medium Shrink Tube en snijd er 2.5 centimeter van af waarbij ik beide stukken bewaar. Neem eerst het grote gedeelte van de krimpkous, dat zal worden gebruikt over de achtknoop (aan het niet-gecoate uiteinde), dit werkt op dezelfde manier als een anti-tangle sleeve zodat je rig niet in de knoop raakt tijdens het werpen, echter is dit wat subtieler en onopvallender.

Het heeft dezelfde werking als een anti-tangle sleeve, alleen is krimpkous subtieler en minder opvallend.

Vervolgens voeg ik halverwege de N-Trap een klein stukje Dark Matter Putty toe, waardoor de rig mooi plat blijft liggen op de bodem. Ten slotte stoom ik dit deel van de rig, zodat het mooi recht blijft en tangles worden voorkomen. Dan stoom ik de krimpkous, mooi recht, rond de knoop. Nu is het ‘Boom’-gedeelte van de rig compleet en zorg ik ervoor dat ik een mooi voorraadje heb in mijn rigbox.

De Dark Matter Putty zorgt ervoor dat de rig strak op de bodem blijft liggen.

Het laatste gedeelte

Voor het laatste gedeelte van de rig neem ik een Kamakura Wide Gape-haak maat vier. Ik heb in het verleden een zes gebruikt met dezelfde resultaten, maar over het algemeen geef ik de voorkeur aan een grotere maat. Vervolgens maak ik van een stuk Arma-kord de hair, heel simpel met een no-knot knoop direct onder het haakoog. Ik zorg er altijd voor dat ik tenminste twintig van deze haken geknoopt heb met de hairs er al aan, waardoor het lekker gemakkelijk is als ik snel van haak wil wisselen.

Elliott zorgt ervoor dat hij er altijd voldoende op voorraad heeft.

Vervolgens neem ik het 2,5 centimeter krimpkous en schuif ik deze op mijn naald. Doorboor daarna de shrinktube met de naald, vier millimeter vanaf het uiteinde (line-aligner stijl, zie afbeelding). Ik schuif vervolgens de krimpkous op het boom gedeelte van de rig, met het doorboorde uiteinde, gericht naar de putty.

Een klein detail, maar heel effectief!

De “finishing touch”

Ik neem dan de ongecoate lus op de boom en steek hem door het oog van de haak, rond de punt en trek hem strak omhoog, waarbij ik de haak in wezen op zijn plaats “lasso”. Schuif vervolgens de krimpkous over de haak en zorg ervoor dat de line-aligner (gleuf in krimpkous) naar beneden wijst richting het haakoog en dat de lijn er netjes uit loopt. Als je metingen correct zijn, zou je een klein, ongecoat stuk braid voor de krimpkous moeten hebben. Daarop plaats ik een nummer vier loodhagel, dit doe ik ongeacht of ik met bodemaas of een pop-up vis.

Tot slot wordt de haak bevestigd met een “simpele” lus.

Vervolgens laat ik dit gedeelte van de rig in een ketel kokend water vallen en buig met de hand de krimpkous op zijn plaats. Over het algemeen bind ik mijn aas graag vast met flosdraad, zodat ik elke keer een verscheidenheid aan aas kan gebruiken. Ik haal gewoon de floss door mijn haar, rijg het aas op de floss en brand de uiteinden af. Op die manier kan ik snel haakaas wisselen (van ieder formaat) zonder de rig opnieuw te hoeven knopen. En dat is het!

Nog even koken en klaar is de rig!

Gebruik van pva-bag

Ik voorzie graag de haak van een pva-bag met wokkels voordat ik inwerp, dit helpt om tangles te voorkomen en beschermt mooi de haak. Grote leads en Heli Safes zijn mijn favoriete aanpak van dit moment in combinatie met een mooi lang stuk leadcore om alles goed tegen de bodem te houden. Als ik de haak moet vervangen, schuif ik gewoon de krimpkous eraf, maak de haak en lus weer vast aan een nieuwe en ben klaar om weer in te werpen.

Probeer de rig eens uit, wie weet is die voor jou net zo succesvol!

Hoewel het misschien een beetje ingewikkeld klinkt als je dit voor het eerst leest, kan ik je verzekeren dat als je het eenmaal onder de knie hebt, het je van zeer veel gemak gaat voorzien. Zit je thuis pak dan je tacklebox en probeer deze rig, ik beloof het, je zult niet teleurgesteld zijn!

Elliott Gray


Om op de hoogte te blijven van zijn avonturen, volg Elliott Gray op Instagram!

Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Vissen op zachte bodems: zo doe je dat!
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Karper entertainment op KWO ⤵️
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

Dit artikel is in samenwerking met Korda.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl