Word KWO member

Door weer en wind – Deel 1

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

“Is het nu goed of slecht visweer?”… Die vraag krijg je vast wel eens tijdens een verjaardag. Maar wat is dan je antwoord? Want wat is nu écht goed visweer? De één vindt het namelijk heerlijk om met zonnig weer te gaan korstvissen, terwijl een ander dan graag met een biertje in de hand naast een batterij hengels vertoefd. Dan hebben we nog de zogenaamde ‘mooi-weer-vissers’ die echt alleen zomers vissen. Hier ligt de nadruk op heerlijk buiten ontspannen met een paar hengels op de steunen, en niet persé op vangen alleen. Daar is niks mis mee overigens, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Maar bestaan er ook ‘slecht-weer-vissers’? In onze optiek wel! Dit zijn de types die graag een depressie (lagedrukgebied) boven hun hoofd hebben hangen. Fanatiekelingen die door weer en wind hun hengels uitvaren. Zij hebben het eerder over vang- dan visweer. Puur vangweer is wat dat aangaat eigenlijk wat anders dan ‘visweer’. Maar wat is nu écht vangweer? Wanneer komt dat voor? Dat gaan we onder andere in de artikelreeks ‘Door weer en wind’ belichten.

luchtdruk-artikel-sfeer

Het is najaar en de natuur verandert in rap tempo. De watertemperaturen kruipen ook naar de 10 graden grens, dus wil je nog ‘brokken maken’ in 2016: wacht dan niet te lang!

In onderstaand schrijfsel proberen we duidelijkheid te scheppen omtrent verschillende weersomstandigheden in relatie tot luchtdruk. Daarbij willen we wel aangeven dat we geen weersdeskundigen zijn, maar wel kunnen teren op flink wat praktijkervaring.


Laten we maar direct met de deur in huis vallen (en hij kan zo op een tegeltje wat ons betreft):

" Wanneer er een lagedrukgebied aan komt, kun je het beste je visspullen tevoorschijn halen. "

Artikel klaar. Next! Grapje!

Zo kort door de bocht is het niet, maar het kan wel een houvast zijn. Want het is een feit dat een beetje zichzelf respecterend karpervisser zenuwachtig wordt wanneer depressies en zuidwestenwinden worden aangekondigd, helemaal in het najaar! Dat is niet voor niks. Vraag een gemiddelde visser maar naar zijn beste sessie ooit en 8 van de 10 zullen zeggen: “Oh, dat was toen en toen met die flinke zuidwester!”

raymond-hakkert-weer-en-wind-luchtdruk-1

Wat is nou écht vangweer? Hoe dan ook; zacht weer waarbij een flinke (zuidwester) ‘woei’ je muts bijna van je hoofd blaast!

Maar stel je voor wanneer je alleen maar naar weersvoorspellingen of de barometer gaat zitten kijken en gaat zitten wachten op de weersomslag voor je gaat vissen. Beperkt dat dan juist je visserij niet behoorlijk? Je gaat er toch niet voor thuis blijven als dat ding niet de gewenste waardes aangeeft… Of toch wel?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook