ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Door weer en wind – Deel 2

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In het vorige deel van deze reeks hadden we het al even over luchtdruk, slechtweervissers en de factoren waar je als ‘najaarsvisser’ mee te maken hebt. In dit tweede stuk gaan we wat dieper in op weersvoorspellingen en -omstandigheden.

Immers, als je daar wat meer over te weten komt kun je met de opgedane kennis je voerhoeveelheden gaan aanpassen. Het is blijkbaar nog niet tot iedereen doorgedrongen dat je bij mindere omstandigheden logischerwijs ook minder voer/aas moet inzetten. Te veel voeren bij fris najaarsweer (hogedrukgebied) zorgt veelal voor de ongewenste blanks. Het is een dan ook een misvatting dat er in de herfst 24/7 geschranst wordt door karpers om een vetlaagje te kweken voor de aankomende winter. Tevens kunnen karpers in dit jaargetijde lange tijd passief zijn!

Wilde omstandigheden, daar smullen de echte najaarsvissers van. Foto: Emiel Tuijp.

Wilde omstandigheden, daar smullen de echte najaarsvissers van. Foto: Emiel Tuijp.

Wind(richtingen)

Raymond Hakkert vertelt: Naarmate je tijdens een weersverwachting de windrichting in beweging ziet komen van oost richting zuidoost moet je alert zijn. Vaak worden op weerkaarten de stromingen al weergegeven en is er dagen voordien al te zien dat er een depressie zit aan te komen. Dit is dan de bekende reuze draaikolk in de vorm van wolken die vanaf de Atlantische oceaan uit zuidwestelijke richting Europa aandoet. Dit is te allen tijde een voorbode voor een behoorlijke weersverandering. Allereerst zal de wind naar zuidoost gaan draaien en de luchtdruk zal al enigszins gaan dalen. Die eerste dagen zuidoost zijn vaak al véél beter (soms zeer goed) qua vangsten dan de periode daarvoor met hogedrukgebied en een noord, noordoost- en oostenwind.

 Menno Blok doorweekt op de foto met een grootwaterspiegel. Dat zijn dé sessies waar je vaak aan terug denkt!

Menno Blok doorweekt op de foto met een grootwaterspiegel. Dat zijn dé sessies waar je vaak aan terug denkt!

Het is alsof karpers staan te trappelen. Sla deze dagen dan ook niet over en ga niet zitten wachten tot de bekende zuidwester over het land raast! Ik heb mijn beste Nederlandse sessie ooit gehad bij een matige zuidoostenwind. Arnold Nijmeijer en ik vingen toen op een groot water 24 flinke vissen in 24 uur tijd. Het ging compleet los! Jullie zullen denken dat we mega hebben lopen storten met voer, integendeel, er ging 4 dagen lang maximaal 2kg boilies het water in. Zo zie je maar wat een relatief kleine hoeveelheid voer kan doen met zo’n enorme school vis. De wind draaide pas na deze sessie door naar zuidwest. Ook de dagen daarna waren nog erg goed, bleek bij een aantal andere vissers. Helaas konden we toen niet lang doorvissen, dat zal je altijd zien!

Soms is het gewoon lopendebandwerk!

Soms is het gewoon lopendebandwerk!

Lagedrukgebied

Meestal draait de wind in een aantal dagen van zuidoost naar zuidwest (er heerst nu een lagedrukgebied). Dit gaat gepaard met wind, neerslag en zachtere (warmere) lucht toevoer. Dit tezamen zorgt voor de nodige zuurstof en roering onder water, wat dan weer allerlei voedseldeeltjes los laat komen van de bodem.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1