ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Door weer en wind – Deel 3

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het doet ons goed dat we positieve response van jullie krijgen op de reeks ‘Door weer en wind‘. Het delen van praktische en tactische informatie is een belangrijk onderdeel van de KWO Community en draagt hopelijk bij aan jullie groei als karpervisser. In dit derde deel sommen we een aantal feiten op welke weersveranderingen het dalen van de luchtdruk teweeg brengen. We beginnen even in de zomer om een beeld te krijgen waarom en waardoor karpers geactiveerd worden en wat het sein is voor ‘onze vrinden’ dat het najaar voor de deur staat.

Spronglaag

Eerst iets over de gelaagdheid onder water welke zomers door temperatuurverschillen ontstaat en welke veel invloed heeft op visactivieteit in de nazomer en begin van het najaar…

Een spronglaag in een watersysteem komt met name voor op grote, diepe en (met bossen omzoomde) heldere plassen. De warme zonnestralen warmen het water in de zomer op, hierdoor ontstaat er gelaagdheid tussen warm en koud water (temperatuurs-tratificatie). Het is logisch dat de bovenste waterlaag sneller opwarmt dan water dat dieper zit (er komt gewoon minder snel zonlicht), daarbij drijft warm water boven koud water omdat dit lichter is dan het ‘zwaardere’ frissere water. Dat komt omdat koud water een grotere dichtheid bezit (de moleculen zitten dichter bij elkaar), hierdoor weegt het dus meer. De overgangslaag tussen warm en koud water noemt men de spronglaag (ook wel thermocline genaamd).

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook