ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welke elektromotor heb ik nodig voor mijn rubberboot? Advies van experts!

Na aanschaf van een rubberboot komt al snel de vraag: “Welke elektromotor heb ik nodig?” Tegenwoordig zijn er enorm veel modellen verkrijgbaar en daarom hebben we de experts van Boot4.nl om advies gevraagd. Benieuwd wat zij aanraden? Lees dan snel verder!


De mannen van Boot4.nl aan het woord: Vanuit KWO kregen wij de vraag of we advies konden geven over welke elektromotoren het meest geschikt zijn bij bepaalde afmetingen van een rubberboot en dat onder verschillende omstandigheden.

Zeker op groot water wil je dat een elektromotor je niet zomaar in de steek laat!

Assortiment

Op onze website vind je een vrij breed assortiment aan fluistermotoren met onder andere de merken Minn Kota, Rhino, Talamex, Haswing en uiteraard ook de Torqeedo en ePropulsion motoren. Onder de fluistermotoren is het Amerikaanse merk Minn Kota de absolute marktleider en kwalitatief het beste wat er te vinden is.

Naast Minn Kota heeft Boot4.nl ook diverse andere merken in het assortiment.

Minn Kota modellen

Bij Minn Kota hebben ze drie lijnen in het assortiment; de ENDURA C2, ENDURA MAX en de TRAXXIS modellen. Hieronder leggen wij de verschillen uit tussen de diverse mogelijkheden en geven we een advies voor verschillende lengtematen van een rubberboot.

Minn Kota ENDURA C2

De Minn Kota ENDURA C2 modellen zijn voorzien van een standenschakelaar; vijf standen vooruit, neutraal en drie standen achteruit. Het voordeel van deze motoren is dat ze zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. Het nadeel is dat je ze niet constant op vol vermogen kan belasten en dat de motor minder efficiënt met de accu omgaat dan ENDURA MAX modellen. Deze motoren zijn te verkrijgen van 30 tot 55 lbs en er zijn ook brak/zoutwater modellen verkrijgbaar onder de toevoeging Riptide.

Binnen de Minn Kota range vind je zowel scherp geprijsde modellen als high performance modellen.

Minn Kota ENDURA MAX

De Minn Kota ENDURA MAX modellen zijn traploos en dus van 0 tot 100% voor- en achteruit in te stellen op de gewenste vraag. Tevens is er een digitale regelaar (maximizer) ingebouwd en is de motor beter bestand tegen een constante volle belasting. Ook is de motor veel zuiniger dankzij deze regeling. Deze motoren zijn te verkrijgen van 40 tot 55 lbs en er zijn ook brak/zoutwater modellen verkrijgbaar onder de toevoeging Riptide.

De ENDURA MAX is beter bestand tegen een constante belasting.

Minn Kota TRAXXIS

Het laatste type is de Minn Kota TRAXXIS. Deze motoren beschikken ook over een traploze regelaar en een digitale maximizer. Deze modellen hebben als extra ten opzichte van de ENDURA MAX een verticaal verstelbare telescopische stuurhendel en worden standaard geleverd met een weedless wedge propeller (anti-wierschroef). Dankzij de anti-wier propeller snijd je eenvoudiger door de waterplanten heen. Deze motoren zijn te verkrijgen van 45 tot 80 lbs, let wel op dat de 70 en 80 lbs 24 volt motoren zijn.

De ‘krachtpatser’ onder de Minn Kota elektromotoren!

Rubberboot van 1.60 tot 1.80 meter

Bij een rubberboot van 1.60 tot 1.80 meter adviseren we een: Minn Kota ENDURA C2 30 of Minn Kota ENDURA MAX 40. De Minn Kota ENDURA C2 30 heeft voldoende stuwkracht om uit te varen en te drillen, maar wanneer je op grotere wateren vist of je hele uitrusting over wil varen is het advies om te kiezen voor de Minn Kota ENDURA MAX 40, waarbij de traploze regelaar ervoor zorgt dat je langer kan varen.

Hoe ziet jouw visserij vanuit de rubberboot eruit? Het antwoord op deze vraag is belangrijk bij het kiezen van de juiste elektromotor!

Als gewicht en gemak belangrijk voor je zijn, dan raden we aan om te kiezen voor een Rebelcell Outdoorbox accu. Dankzij deze lichtgewicht lithium accu’s en de blauwe stekkerverbinding is het aan en afkoppelen in een handomdraai gedaan en hoef je geen extra gereedschap mee te nemen om de accupolen los of vast te maken.

Speciaal ontwikkeld voor ‘outdoor’ gebruik en natte omstandigheden: de Rebelcell Outdoorbox!

Rubberboot van 2.00 tot 2.30 meter

Bij een rubberboot van 2.00 tot 2.30m adviseren we een: Minn Kota ENDURA C2 34 of Minn Kota ENDURA MAX 45. Met een goede fluistermotor vaar je lekker rustig en stil, en behaal je een prima snelheid (maximaal 6 km/u). Wil je alleen van punt A naar B, dan heb je voldoende aan de Minn Kota ENDURA C2 34. Deze heeft voldoende kracht om over een meer te varen naar je gewenste visstek.

Toch een iets grote boot, omdat je meer ruimte nodig hebt? Pas daar dan ook de elektromotor op aan!

Bij stromende rivieren of wanneer je onder alle weersomstandigheden vaart zoals sterke wind, dan raden wij de Minn Kota ENDURA MAX 45 aan. Dit is een traploze fluistermotor die extreem efficiënt is en heel wat jaren mee gaat. Wij verkopen deze uiteraard ook als kant-en-klare sets met bak, lader en accu (lithium of lood).

Rubberboot van 2.40 tot 2.80 meter

Bij een rubberboot van 2.40 tot 2.80m adviseren we een: Minn Kota ENDURA C2 50 of Minn Kota ENDURA MAX 55. Bij deze lengte boot gaat er al snel wat meer uitrusting mee en wordt het totaal gewicht van bemanning en belading een belangrijke afweging om te kiezen voor een wat sterkere fluistermotor. Voor de korte afstanden kom je prima uit de voeten met de Minn Kota ENDURA C2 50 en als je bijvoorbeeld een dagje wil gaan trollen dan is de Minn Kota ENDURA MAX 55 de beste optie.

Hoe groter en zwaarder de boot, hoe meer kracht er nodig is om vooruit te komen!

Rubberboot van 3.00 tot 4.00 meter

Bij een rubberboot van 3.00 tot 4.00m adviseren we een: Minn Kota ENDURA MAX 55 of Minn Kota TRAXXIS 55. Een grotere boot vraagt om een krachtigere fluistermotor en met de Minn Kota ENDURA MAX 55 is er voldoende stuwkracht om onder (bijna) alle omstandigheden op je visplek aan te komen, ook als de boot zwaarder belast is.

Zelfs voor de allergrootste modellen hebben de mannen van Boot4.nl een geschikte elektromotor.

Als je het prettig vindt om ook staand te kunnen varen of vaar je op plaatsen waar je veel waterplanten tegen komt, dan raden we aan om de Minn Kota TRAXXIS 55 te kiezen. Dankzij de standaard gemonteerde weedless wedge propeller kom je eenvoudiger door de waterplanten.

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Succes met het kiezen van jouw elektromotor!

Team van Boot4.nl


Neem ook een kijkje op de website van Boot4.nl voor het complete assortiment en volg de laatste nieuwtjes op hun Facebookpagina.

Kennis = macht = meer vangen ⤵️
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden

3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

Bekijk ook