‘Winter is coming’ – Inzichten, tactieken en tips van Sander Van Duinen-Kaars!

Iemand die ons dit hele jaar lang versteld heeft doen staan met zijn vangsten, is Sander Van Duinen-Kaars. Achter deze successen schuilen ook tactieken, waar wij heel benieuwd naar zijn! Daarom vroegen we hoe hij zijn wintervisserij aanpakt en hoe deze verschilt met het najaar. Nieuwsgierig naar zijn inzichten en tactieken? Lees dan zeker verder!


Sander aan het woord: De maand oktober is mij (bijna) altijd goedgezind in de strijd om een gewichtig exemplaar te strikken. Vaak lukt het dan ook om deze maand mijn zwaarste karper van het seizoen te vangen, maar hoe verlopen de koude maanden? November en december vragen namelijk om een totaal ander strijdplan! Toch boek ik in deze lastige maanden vaak mooie resultaten. Komt dat door mijn verandering van voeren, mijn geduld of door de warme cappuccino die mijn vrouwtje soms komt brengen? 

Het antwoord zal bestaan uit een mix van alle bovenstaande elementen.

De veranderingen van ‘moedernatuur’…

Je merkt dat oktober de eerste maand is die extra veel kleur geeft; van warme tinten tot aan felle kleuren. Iets wat de vissen goed aanvoelen is de verandering van watertemperatuur. Eén van mijn beste tips is dan ook: houd deze goed in de gaten! Als deze in de koude maanden boven de tien graden blijft hangen, kan je nog goed resultaat boeken door frequent te voeren. 

De temperatuur is heel belangrijk om in de gaten te houden!

Op elk water is de temperatuur anders, dit kan bijvoorbeeld liggen aan de diepteverschillen en grootte van het water. Het is daarom verstandig om je uitgekozen stek qua temperatuur goed in de gaten te houden. Ga dus niet lukraak de temperatuur in het water meten, maar doet dit op de plek waar je de vis verwacht.

Er zijn heel wat belangrijke zaken om rekening mee te houden in deze periode.

Meestal begint de temperatuur begin oktober wat terug te nemen en wanneer de watertemperatuur rond de vijftien graden zit, blijf ik elke dag vijf kilo boilies voeren. Dit heeft me nog geen windeieren gelegd!

Dit is vaak het kantelpunt.

Eind oktober schommelt de watertemperatuur flink en met een paar frisse nachten onder de tien graden, is dat een grote verandering in het systeem van de vissen. Dit is vaak het kantelpunt. Hier schroef ik mijn voerhoeveelheid drastisch terug naar de helft, maar blijf ik wel consequent elke dag voeren. 

Door consequent te blijven voeren, kan je de vissen lang bezig houden.

Blank je een keertje op je lopende voerstek? Geef dan niet meteen op en voer even twee dagen niet. Geef het dan nog eens een nachtje de tijd. Je zal zien dat het werkt!

Actieve benadering

Een actievere benadering als het vissen met de pen is er bijna niet. Afgelopen voorjaar heb ik voor KWO een artikel mogen schrijven over deze visserij. Een heel artikel over het vissen met de pen is dus overbodig, maar een paar handige tips zijn nooit slecht natuurlijk. Er zitten enkele interessante facetten in het penvissen die wij ook bij het statische vissen kunnen toepassen. 

Er is niets leuker dan actief vissen en zulke parels vangen!

Op afgesloten plasjes en parkwateren kan je goed uit de voeten met de (actieve) statische visserij en is dit in mijn ogen een mega leuke benadering voor in de winterperiode. Maak compacte plekjes met een partikelmix en om de vis wat sneller te prikkelen, doe ik er wat gemalen hennep voor het ’stofwolkgehalte’ bij. Met een simpel pop-upje is de vis dan al makkelijk getriggerd. 

In de wintermaanden is het fijn om actie te krijgen.

Je kan een simpel rigje met twee stukjes mais en een bewerkt pop-upje perfect op de aangelegde voerplekjes leggen. Probeer dit wel heel subtiel te doen, want de kans dat er op zo een attractief voerplekje vis ligt, is erg groot! 

Een partikelmixje met een pop-up rigje, lekker attractief!

Span je hoofdlijn ook niet aan, maar zorg voor slappe lijnen! Wanneer je kort onder de kant vist, zie je slappe lijnen sneller een schokkende beweging maken en dan weet je dat de vis is gehaakt. Dit soort plekjes geef ik altijd zo’n twintig minuutjes de tijd.

Sander houdt ervan om in de wintermaanden actief achter de vissen aan te gaan.

Heb je in die tijd nog geen aanbeet gekregen? Dan kan je verkassen naar het volgende stekje. Dit herhaal je net zolang, tot je de vissen gevonden hebt. Voor de vissers die van meerdere hengels houden: ééntje is meer dan genoeg! 😉

Compacte voerplekjes strak onder eigen kant, Sander houdt ervan in deze periode!

Succes en pak een winterbak!

Sander Van Duinen-Kaars


Meer tips en tricks lezen over de wintervisserij? Check dan onze Community!Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

Kennis = macht = meer vangen ⤵️
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden

Bekijk ook