Winterfun met de method visserij – Jeroen van Broekhoven – Part 1

Favoriet Favoriet
Winterfun met de method visserij – Jeroen van Broekhoven – Part 1

Voor menig karper- en feedervisser is het inmiddels geen onbekend begrip meer: de method visserij. In dit tweeluik neemt Jeroen van Broekhoven jullie stap voor stap mee in zijn eigen ervaringen binnen het vissen met de method feeder. Een effectieve manier in deze tijd van het jaar!

De method feeder werkt zo goed dat Jeroen het aantal vangsten niet meer kan bijhouden!


Jeroen van Broekhoven aan het woord: Inmiddels is het alweer februari. Dankzij de kou en de passievere vis zitten velen van ons alweer een tijdje thuis voor de warme kachel. Echter biedt deze tijd van het jaar voor sommige vissers ook juist weer kansen! Naar aanleiding van het zien van een aantal zeer spectaculaire beelden en ronduit schitterende vissen op de diverse mediaplatforms werd mijn interesse al snel gewekt. Diverse beelden vanuit Engeland en de hedendaagse commerciële visserij lieten grote aantallen schitterende vissen zien, soms zelfs exemplaren die al jaren niet meer op de kant waren gekomen of al dood waren gewaand door de locals.

Karpers gedragen zich vaak passief in de winter, waardoor het vangen een stuk lastiger kan worden.

Wij karpervissers zijn ondertussen allemaal maar al te goed bekend geraakt met de termen ‘dressuur’ en ‘moeilijk water’, maar wat nou als wij onze eigen visserij eens nader onder de loep nemen en eens durven af te stappen van de vertrouwde paden? Waar wij de vis in onze hedendaagse visserij vaak belagen met zorgvuldig aangelegde voerstekken met grote hoeveelheden boilies en particles, blijkt steeds vaker dat afwijkend vissen bijzondere resultaten kan opleveren.

Jeroen bewijst het: afwijkend vissen kan een goed resultaat opleveren!

Een fortuin

Voordat je trouwens direct denkt dat je eerst weer een fortuin aan materiaal aan moet schaffen om aan de slag te gaan, zal ik je even uit deze droom halen. Wanneer jij namelijk de beschikking hebt over een penhengel of een setje lichte karperhengels van bijvoorbeeld 2 tot 2,75 lbs, dan kun je al aan de slag! De tijd dat deze systemen met name voor de feedervissers beschikbaar waren is gelukkig voorbij. Diverse fabrikanten hebben handig ingespeeld op de consumentenbehoefte en diverse systemen zijn inmiddels op de markt gebracht, volkomen gericht op de hedendaagse karper visserij. Grotere en zwaardere method feeders zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar in diverse gewichten en uitvoeringen en zijn zeer eenvoudig toe te passen!

Slechts een paar voorbeelden van het grote aanbod method feeders op de markt.

De method feeder is in mijn ogen uiteindelijk niets anders dan een andere wijze van aaspresentatie. Glashard gezegd is het puur een verzwaard platform met daarop een attractief hoopje voer en daar middenin een strategisch geplaatst haakaasje. De huidige method systemen bieden in mijn ogen veel voordelen ten opzichte van onze standaard loodmontages. Hoog tijd dus om deze eens nader toe te lichten!

De huidige method systemen bieden veel voordelen ten opzichte van standaard loodmontages.

Voordelen

De meeste method feeder systemen werken op hetzelfde principe als dat van een ‘inline systeem’, waarmee de vis zichzelf dus haakt door het loodgewicht. Een voordeel van deze feeders is dat het grootste gedeelte van het gewicht op de bodem van de feeder zit, en ze daardoor bijna altijd met de goede zijde naar boven op de bodem belanden. Mede vanwege het grote oppervlak van de onderzijde van de feeders en het relatief lage gewicht zijn ze ook goed in te zetten op zachtere bodems. Ook blijven ze bijzonder goed op de hellingen van een talud liggen.

Hoog tijd om de voordelen van de method feeder op deze rakkers toe te passen!

Daarnaast geeft het verstoppen van je haakaasje in je voerbal ook nog eens het voordeel dat je het zelfs tegen rietkragen of bij lelievelden kunt vissen, zonder dat je het in de war gooit! Wanneer je deze systemen combineert met een lekker attractief voertje (zoals gecrushte bollies, gecrushte tijgernoten, grondvoer of pellets) en een lekkere korte rig, dan zul je zeker de aandacht van de aanwezige karper wekken!

De method feeder plus een hoopje attractief voer resulteerde voor Jeroen in een mooie reeks vissen.

Nadelen

Nadelen zijn er ook zeker, al wegen deze in mijn optiek niet op tegen de vele voordelen. Allereerst is het kleinere aas natuurlijk erg witvisgevoelig, maar dit is in mijn ogen makkelijk te omzeilen door vooral wat groter haakaas te gebruiken. Tevens vind ik de method feeder vooral geschikt voor ondieper en stilstaand water, omdat de voerdeeltjes makkelijker losraken door de stroming. Door de grote kracht waarmee het terecht komt kan je voer wat sneller losraken van je feeder. Ook hier is een oplossing voor, namelijk simpelweg je voer wat langer weken en deze harder aan te knijpen in de mal. Dankzij de grotere samenpersing van het voer en gebruik te maken van de plakkracht, kun je met een gerust hart dieper en licht stromend water bevissen.

Door slim om te gaan met je method feeder zijn de nadelen eenvoudig te verhelpen!

Eerste ervaring

Er ging een wereld voor mij open toen ik voor het eerst met de method feeder aan de slag ging. Vis na vis belande in het net! Ondanks de forse sneeuwval vlak voor de feestdagen en de eerste dunne ijslaag op het water, bleef het maar doorgaan. Ik kreeg zelf enkele dubbelruns! Gaandeweg ben ik helaas de tel kwijtgeraakt, maar meerdere schitterende karpers tot een centimeter of 50/60 kwamen binnen enkele uurtjes op de kant.

Ik kreeg zelfs enkele dubbelruns!

Al na een uurtje vissen moest ik noodgedwongen mijn tweede hengel aan de kant leggen omdat het zo hard liep. De week erna verliep niet veel anders: meerdere dagdelen van de week werden besteed aan het vissen met de method feeder. Ondanks de kou en het slechte weer wist ik steeds succes te boeken!

Zelfs in de minder warme maanden van het jaar doet de method feeder het enorm goed!

Door constant een klein handje pellets bij te voeren was er al meteen activiteit te zijn bij de kleine stekjes die ik had aangelegd. Of de vissen nou reageerde op het geluid of op het azen van de reeds aanwezige vissen is voor mij nog steeds een raadsel. Wat echter overduidelijk was is dat de vissen er flink op reageerden! Er werd radicaal geaasd en ondanks dat de temperatuur rond het vriespunt lag ontstonden er zelfs grote kolken aan het wateroppervlak. Door constant bij te voeren kun je dus zelf in deze winterdagen voedselnijd creëren. Zolang ik met regelmaat kleine beetjes bleef bijvoeren ging het helemaal los, maar zodra ik vijf of tien minuutjes verslapte was het afgelopen met de activiteit.

Ook deze fanatiekeling kon het aasje niet weerstaan!

Enthousiasme

Wat ik hier persoonlijk al snel uit kon opmerken is dat onze grote vriend karper ook zeer geïnteresseerd is in de kleine hoopjes met attractief grondvoer, de constante stroom aan bijgevoerde pellets en het daarbij gepresenteerde haakaasje. Ik durf op basis van deze ervaringen wel te zeggen dat deze methode ook op de drukker beviste wateren dressuurdoorbrekend kan werken!

Ook bij de jeugd valt de method feeder goed in de smaak!

Dankzij de eenvoud van deze visserij en met de behaalde resultaten groeide mijn enthousiasme alleen maar door. Dit enthousiasme is thuis natuurlijk niet onopgemerkt gebleven en mede hierdoor werd het plan gemaakt om onze kleine meid eens mee te nemen. Mijn (toenmalige) stiefdochter van bijna vier is afgelopen zomer en najaar al vaker mee geweest om te voeren, en niet lang daarna had ze haar eerste roze hengel in handen. Deze moest natuurlijk ook eens grondig worden getest worden in combinatie met de method feeder! Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel zo’n kleine meid geïnteresseerd lijkt te raken in het vissen. Na het vangen van de onderstaande koi en haar eerste schubkarpertje (zie hierboven) kan ik wel concluderen dat ook zij laaiend enthousiast is!

De test blijkt succesvol: er wordt genoten met volle teugen!

Eenvoud

Iedere regio, stad of dorp heeft tegenwoordig wel een vijver met een leuk bestand aan karper. Juist deze wateren hebben tijdens de koudere periode mijn volle aandacht. Waar het op de grote wateren lastig is om in deze tijd van het jaar een aanbeet te forceren, is het op de kleinere wateren bijna het tegenovergestelde. Keiharde runs, kromme hengels, ratelende slips en een zeer blij meisje hebben ervoor gezorgd dat ik praktisch niet stil heb gezeten en enorm heb kunnen genieten van onze prachtige hobby.

De kick van alle actief geeft motivatie om de hele winter keihard door te vissen!

De kick van alle actie heeft dan ook geresulteerd in een ongekende grijns op mijn gezicht en de motivatie om ook deze winter keihard door te blijven vissen met de method feeder. Al is het maar enkele uurtjes op een dag!

Met de method feeder kun je volop actie verwachten!

Afwijkend vissen ten opzichte van de meerderheid kan bijzondere resultaten geven en is daarom zeker het proberen waard. De eenvoud, de vangkracht en het succes van het vissen met de method feeder spreken mij enorm aan en hebben mij tot nu toe flink verrast. Om die reden zal ik in het volgende artikel wat verder ingaan op mijn aanpak, aaskeuzes, de gebruikte montage en materialen, zodat ook jullie dit met succes kunnen inzetten als alternatief voor de standaard loodsystemen.

Untill next time,

Jeroen van Broekhoven

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl