Winterfun met de method visserij – Jeroen van Broekhoven – Part 2

In hetvorige artikel heeft Jeroen van Broekhoven jullie kennis laten maken met de method feeder visserij. In dit artikel gaat hij dieper in op zijn aanpak, aaskeuze, montages en materialen. Net als in de gewone visserij blijven locatie, kennis en geduld heel belangrijk, maar er zijn ook een hoop andere onderdelen van belang!

Deze rakkers ziet er hongerig uit, ondanks de koudere temperaturen. Het perfecte scenario voor de method feeder!


Locatie

Wanneer je al langer bekend bent op een water zul je vaak wel weten waar de vis zich ophoud. Vooral in de koudere periode, wanneer de vis minder actief is, is het vinden van de vis enorm belangrijk. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom maak ikzelf altijd gebruik van mijn Deeper om de vis te lokaliseren op de moeilijkere wateren. Voordat ik berhaupt een hengel uitgooi, spendeer ik altijd wat tijd aan het observeren van het water. Daarbij zoek ik naar belletjes en andere tekenen van leven.

Locatie is van groot belang, zeker in de koudere maanden!

Een in mijn ogen veelgemaakte fout is dat wij karpervissers er vaak vanuit gaan dat de vis zich in de winter passief op een diep stuk water bevind. In sommige situaties of wateren zal dit absoluut het geval zijn, maar met harde wind of zonnige weersomstandigheden is het vaak heel anders!

Goed voorwerk kan voorkomen dat je sessie eindigt in een blank!

Wanneer het zonnetje zich laat zien zul je de vis vaker aantreffen op relatief ondiepe stukken of in een hogere waterlaag, omdat ze zich daar op kunnen warmen. Wanneer er een harde en koude wind staat kun je ze vaker verwachten in de luwte. Een karper is en blijft een koudbloedig dier, en juist daarom kunnen deze invloeden van groot belang zijn bij jouw stekkeuze. Goed voorwerk kan voorkomen dat je sessie eindigt in een blank!

Door slim in te spelen op de omstandigheden wist Jeroen een blank al vaak te voorkomen!

Aaskeuze

Voer en haakaasjes zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar op de hedendaagse markt, maar wat ik zelf vooral gebruik als basis is grondvoer en een variatie aan kleinere millimeters pellets. Vooral in de koudere periode kies ik ervoor om een zo klein mogelijke diameter te gebruiken. Deze pellets lossen sneller op in het koudere water en geven een mooie attractieve wolk rondom mijn feeder. Met name de Premium en de Robin Red pellets van Method Baits lenen zich prima voor deze taak en hebben me inmiddels al enorm veel vis opgeleverd. Zeker het proberen waard!

In de koudere periode kies ik voor een zo klein mogelijke diameter.

Om daarnaast nog eens wat extra attractie toe te voegen, spuit ik vaak nog een beetje Goo of vergelijkbare producten/liquids over de reeds beaasde method feeder. Dit geeft nog een extra prikkel af, zodat de overzwemmende karpers naar beneden worden gelokt!

Je wil natuurlijk niet dat vissen zoals deze je haakaas voorbij zwemmen. Zorg dus dat het opvalt!

Qua haakaas varieer ik er ook op los. Waar de ene keer een kleine witte wafter zijn werk goed doet, kan het de volgende keer net zo goed een gesoakte mini boilie of een korrel mais zijn. Vaak vis ik met wisselende diameters tot 12 mm en ik rijg ook geregeld een klosje met drie of vier imitatie maden aan de hair. Wanneer ik deze combineer met de kleine flu’s zijn ze een absolute killer!

Variren van kleur, formaat en smaak geeft de doorslag!

Variatie is key

Variren van kleur, formaat en smaak geeft ook hierbij de doorslag. In het vorige artikel heb ik al het n en ander genoemd over bijvoeren, wat ik graag doe met pellets van vier tot zes millimeter. Met het koudere weer doe ik dat wat minder vaak, maar wanneer het warmer is doe ik het om de vijf a tien minuten om voedselnijd te creren. Meerdere soorten goed oplosbaar grondvoer en pellets zitten standaard in mijn tas, waarvan altijd n zoete versie enn op vismeel gebaseerde versie. Tijdens de sessie word het vaak al vrij snel duidelijk op welke hengel, welk voer en welk haakaasje de aanbeten volgen. Vanaf dat moment is het gewoon een kwestie van erop inspelen, om nog meer aanbeten te forceren!

De aanpak is vrij simpel: verschillende dingen proberen, tot je doorhebt wat werkt!

Materiaal en montage

Afhankelijk van welk type water, de hoeveelheid obstakels en op welke afstand ik wil vissen, maak ik in eerste instantie mijn keuze voor het te gebruiken systeem en de hengelkeuze. Ondanks dat beide method feeders erg op elkaar lijken, zijn er toch wel degelijk wat verschillen.

De systeem- en hengelkeuze zijn afhankelijk van het type water, de obstakels en de afstand.

De kleinere method feeder van Guru maakt gebruik van een heavy duty elastiek in het binnenwerk, waarmee je met gemak de kleine tot middelgrote karper kunt afdrillen. Dankzij het elastiek worden de grote klappen van het kopschudden in eerste instantie flink gedempt en zal de vis zichzelf niet tot nauwelijks kunnen verlossen van de haak. Tevens is het elastiek de zwakste schakel in je hele systeem, dus mocht je onverwachts toch lijnbreuk krijgen dan zal de vis niet met een compleet feedersysteem blijven rondzwemmen. Deze method feeders zijn verkrijgbaar van 24 tot aan 45 gram en zijn met name leuk om te gebruiken met een feeder of lichtere hengel. Juist op licht materiaal geeft dit zelfs met de kleinere vissen een enorme sport!

Het is en blijft flink wennen: van vissen met een 2.75 lbs hengel met zwaar lood en grote boilies naar een lichte feederhengel met method feeder, kant en klare onderlijntjes en haakaasjes van slechts een paar millimeter!

Grote variant

De tweede variant is de grotere method feeder van Avid, die ik zelf vaak gebruik voor het vissen op middelgrote tot grotere karper. Ook deze feeder heeft zo zijn eigen voordelen, en maakt bijvoorbeeld geen gebruik van een elastiek. Je monteert hem dus rechtstreeks op je hoofdlijn. Deze feeder gebruik ik veel als ik op obstakelrijk water vis en is tevens beschikbaar in hogere gewichten van 42,5 tot 85 gram. Hiermee kun je dus ook grotere afstanden bevissen.

Wil je de vissen op grotere afstand bevissen, kies dan voor een zwaardere method feeder!

Persoonlijk vis ik deze vaak als een ‘running rig’, door over mijn quicklink een kleine rubberen sleeve te monteren, die ik vervolgens in de method feeder zelf trek. Het grote voordeel hiervan is dat de vis direct na de eerste prik het rubber lostrekt uit de feeder en de vis het loodgewicht niet meer kan gebruiken om de haak kwijt te raken. Doordat er geen elastiek meer tussen zit heb je rechtstreeks contact met de vis. In combinatie met een 2.75 lbs hengel is het stukken makkelijk (en dus ook veiliger) om de vis te blokken als je tegen obstakels aan vist.

Dankzij deze montage perfect te vissen als ‘running rig’. En keer prikken en hangen maar!

Deze grotere method feeder gebruik ik vaak in combinatie met korte en soepele rigs van maximaal een centimeter of tien. Een langere rig is in mijn ogen gewoon niet nodig, omdat ik wil dat de vis zich zo snel mogelijk prikt na het opnemen van het aas. Precies dezelfde type rigs gebruik ik in mijn standaard karpervisserij, het enige verschil is dus de lengte. Mede dankzij het formaat van deze grotere method feeder gebruik ik vaak groter haakaas zoals 10/15 mm wafters en soms zelfs n of twee gehalveerde boillies.

Ik wil dat de vis zich zo snel mogelijk prikt!

Visveiligheid

Vooral nu de discussie over visveilige systemen weer is aangewakkerd wil ik dit nog even met klem benadrukken: beide method feeders vis ik rechtstreeks op mijn hoofdlijn in plaats van op een leader of dunne fluorcarbon voorslag. Dit om te voorkomen dat de vis bij een eventuele lijnbreuk met de method feeder blijft zitten. Mocht je toch een leader of voorslag willen gebruiken, knip dan een halve tot n cm van het smallere gedeelte van de plastic insert af, zodat de method feeder goed over de voorslagknopen kan schuiven en de vis deze kan lossen. Ja, de vis blijft alsnog met een rig zitten, maar als je gebruik maakt van weerhaakloze haken is de vis hem zo kwijt. Vooral wanneer je specifiek tegen obstakels aan wil bevissen is dit in mijn ogen tegenwoordig een must!

Je wil natuurlijk niet dat puntgave vissen zoals deze beschadigd raken!

Menig uitgescheurde bek, beschadigde flanken en vinnen heb we de laatste jaren al langs zien komen. Iets wat anno 2018 niet meer zou mogen gebeuren! Gebruik daarom alsjeblieft je verstand en zet visveiligheid voorop ten opzichte van je gekrenkte ego 😉

En van de grotere slachtoffers van de grotere method feeder in combinatie met een 15 mm wafter!

Tot slot

Wie trouwens denkt dat het vissen met de method feeder alleen bestemt is voor het vissen op kleinere karper heeft het goed mis! Afgelopen najaar en vooral deze winterperiode heeft het vissen met de method feeder mij al behoorlijk wat vis opgeleverd, zowel groot als klein. De method feeder heeft zich de laatste maanden dus flink bewezen en is daarom een niet te onderschatten onderdeel van mijn eigen trucendoos geworden.

Na talloze vissen is Jeroen overtuigd: de method feeder is enorm effectief!

Ik hoop dan ook dat ik jullie door middel van deze twee artikelen een beter beeld van de method feeder heb kunnen geven en hoe eenvoudig deze methode is in te zetten als alternatief voor onze vastgeroeste patronen. Al met al weer een hele hoop stof tot nadenken. Ik hoop dat deze methode jullie de nodige vis zal opleveren!

Succes!

Jeroen van Broekhoven

Bekijk ook