ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Winterkriebels – IJskoude visserij van Ruud Schoefs

Favoriet Favoriet
Winterkriebels – IJskoude visserij van Ruud Schoefs

In deze blog blikt Nash consultant Ruud Schoefs terug het begin van dit jaar, toen hij begon met een ijskoude wintercampagne. Door slim te voeren op de juiste hotspots weet hij al snel succes te boeken en begint hij zijn visjaar goed! Lees hieronder alles over zijn aanpak en visserij.


Ruud aan het woord: We zijn eind februari wanneer er wordt voorspeld dat het kwik aardig zal stijgen in de komende dagen. Ik besluit om een verkennende wandeling te gaan maken bij een parkwater kort bij mijn huis. Tijdens de wandeling blijf ik meermaals even stilstaan op verschillende stekken waar ik verwacht om karper te spotten. Het is namelijk een langgerekt ondiep water met veel eilanden, smalle doorgangen en massa’s obstakels.

Door het winterse zonnetje zouden de karpers geactiveerd kunnen worden!

Ondanks dat het zonnetje in overvloedig aanwezig is, zie ik geen enkel teken van leven. Zou het nog te vroeg zijn, vraag ik me meermaals af? Er is geen aanknopingspunt en dat maak het er niet makkelijker op. Toch besluit ik om het een kans te geven komende week. De ‘sleurstek’, zoals wij deze noemen, wordt gekozen en voorzichtig bevoerd. Deze stek heeft een smalle doorgang die volledig dicht ligt met obstakels. Deze ingang ga ik enkele dagen voorzien van wat Citruz boilies. Ik combineer de witte en roze waarvan beide in 12 en 15 mm. Zo kan ik het weinige aas ruim verspreiden tussen de doorgang met takken.

De Citruz range is zeer uitgebreid en leent zich perfect voor de visserij in koud water!

Klein en verteerbaar aas

De keuze om de twee kleuren te combineren maakte ik omdat het zeer opvallende kleuren zijn en dat zou in deze koude periode een extra key kunnen zijn om het aas te laten opvallen. Hopelijk zet het de vissen aan tot azen! In het vroege voorjaar en het late najaar kies ik standaard voor de kleinere diameters en dit is al meermaals succesvol geweest.

Kleiner aas heeft zich in de koudere maanden al meermaals bewezen!

De karpers azen nu veel minder, waardoor kleiner aas in mijn ogen sneller geaccepteerd wordt. Bovendien kun je met weinig voer een groter gebied voorzien van aas, zonder de vis hierbij te verzadigen. De Citruz is een zeer licht verteerbare bol en een bom aan attractie, twee belangrijke eigenschappen bij deze visserij! Ik herhaal dit voeren twee dagen, waarna de tijd rijp is om het eens een kans te geven.

Citruz is voor Ruud al eerder succesvol geweest tijdens de wintermaanden!

Two-Tone

Laat in de avond arriveer ik samen met mijn vismaat Jeffrey aan het water en we maken ons klaar voor een verre rit met de barrows. We gaan een doordeweeks kort nachtje vissen en zijn hierdoor zeer licht bepakt. Eénmaal aangekomen op de stek leggen we de hengels uit met de voerboot en focussen we ons vooral op de smalle doorgang en andere overhangende takken. Als laatste installeren we onze sleeping systems in de openlucht, waarna we snel de warmte van onze slaapzakken opzoeken.

Rond half drie klinken er een aantal piepen uit de beetmelder.

Wanneer we ’s nachts rond half die enkele piepen krijgen vlieg ik rechtop en neem ik de hengel in de hand. Ik voel meteen contact en trek de vis van de obstakels weg. Niet veel later kan ik op de foto met een prachtige two-tone spiegel!

Deze prachtige two-tone spiegel was een mooie start van 2020!

Het was niet de hengel in de smalle doorgang, maar wel de andere hengel die onder een overhangende tak lag. Helaas blijft het de rest van de nacht stil, maar toch blikken we tevreden terug wanneer we naar de wagen stappen. Stiekem had ik wat schrik dat ik teveel gevoerd had – ik had twee keer een kilogram gevoerd – en was daarom enorm opgelucht met deze aanbeet! Jeffrey en ik besluiten om de stek weer even rust te geven en op te bouwen. De vis begeeft zich blijkbaar niet alleen in de smalle doorgang, waardoor we de komende dagen wat verspreider gaan voeren.

In 90% van zijn visserij gebruikt Ruud een eenvoudig blowback rigje met bodemaas of een wafter.

D-Day

Het is inmiddels weer D-day! Jeffrey en ik gaan ervoor en behouden onze tactiek, alleen gaan we onze hengels een beetje meer verspreiden. Deze keuze bleek goud! We kregen wederom actie, zelf tot twee keer toe. Helaas verspeelde we één vis in de obstakels. Het gevoel zat goed en ik maakte plannen om in het weekend alleen terug te komen. De eerste nacht bleef helaas stil, waardoor ik besloot om dichter tegen de obstakels aan te vissen en dat verliep niet zonder succes!

Elke karper telt, al helemaal in de winter!

In de late namiddag meldde er zich een hele mooie spiegel en dit gaf hoop op meer. Ondanks het goede gevoel bleef het voor de rest van de nacht ijzig stil. Natuurlijk hoor je mij niet klagen, want met vier aanbeten op evenveel nachten had ik mijn jaar wel slechter kunnen starten!

Succes met jullie late najaars- en wintercampagne!

Ruud Schoefs


Meer weten over de Citruz producten die Ruud inzet tijdens de koudere maanden? Check dan de website van Nash en volg de Benelux mannen op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl