WINTERTIPS: zo blijf je karpers vangen in de koude maanden!

Brrr, het is inmiddels aardig fris buiten en zelfs de Sint had vorige week een dikke (camou) jas aan bij het bezorgen van de pakjes. De meeste karpervissers hebben hun gear dan ook in de garage gestald maar er is een groep vissers die stug door gaat. Voor die vissers hebben we vier aandachtspunten op een rijtje gezet die je helpen om meer vis te vangen tijdens deze lastige periode.


1. Waterkeuze en locatie zijn belangrijker dan ooit

Niet doorgevoerd vanaf oktober/november? Moet je instant aan de slag? Kies dan voor een water wat je goed kent en weet waar de vissen zich vaak ophouden. Naarmate water kouder wordt zullen de karpers zich gaan groeperen. Zeker de kleinere karpers en de middenlaag van het bestand. Soms is 90% van het water kansloos en ligt alle vis bij elkaar op een plek met veel beschutting. Als ze cht stil liggen (te zien aan parasieten op het lijf van de karpers) kan een meter zelfs het verschil maken.

Naarmate water kouder wordt zullen de karpers zich gaan groeperen. Foto: Jeroen van Broekhoven

Denk ook goed na over het type water waar je aan de slag gaat. Op rivieren en kanalen moeten karpers door de stroming en boten blijven zwemmen. Dat betekent dat ze in vergelijking met stilstaand water veel meer energie verbruiken en dus ook moeten blijven eten. Grotere kans dat ze jouw haakaas opzoeken! Havens of kleine zones zonder stroming zijn echte hotspots.

Een klein kommetje uit de stroming. Opgestapeld lagen ze!

2. Aas- en rigkeuze

Door de lage watertemperatuur azen de vissen minder fel en zijn ze snel verzadigd. Gebruik daarom kleiner voer en aas zoals een partikelmix of mini pellets. Voer, zeker als je instant vist, niet te stevig. Gebruik liever opvallend haakaas om een aanbeet te forceren. Stap vanaf een watertemperatuur lager dan een graad of tien over op licht verteerbaar aas, dat wil zeggen enkel boilies znder vismeel. Vismeel kost de karpers meer moeite om te verteren, waardoor ze sneller verzadigd zijn. Een vezelrijke zoet en tevens zeer attractief balletje is dan beter.

Stap vanaf een watertemperatuur lager dan een graad of tien over op licht verteerbaar aas!

Attractief aas in een PVA zakje is een middel dat Niels van Vooren graag inzet in de winter.

Scherp vissen is altijd belangrijk, maar zker in de winter: karpers zijn een heel seizoen belaagd en zijn dat nog niet vergeten. Vis om die reden met vlijmscherpe haken wat kortere onderlijnen, zodat slechts even proeven al direct tot een aanbeet leidt. Zoals gezegd, voer niet te veel en gebruik opvallend haakaas. Hierbij kun je natuurlijk denken aan een niet te weigeren chodrig. In deze video legt Mark uit hoef je deze ‘dodelijke’ aaspresentatie knoopt.

Vergeet ook zeker de chod-rig niet in de winter! Foto: Willem Kwinten.

3. Neem de tijd

Karpers azen in de koudere maanden vaak slechts enkele uren of zelfs minuten per dag. Soms zit je dan uren achter de hengels, gevolgd door ineens meerdere runs in slechts een half uurtje. Ga je dus alleen een nachtje of juist een ochtend of middag, heb je kans dat je letterlijk achter het net vist.

Joachim Stelma bevist graag rivieren tijdens de koude maanden!

Vis op elke stek die je wilt proberen de klok rond zodat je de aastijden kunt achterhalen. Krijg je bijvoorbeeld rond middernacht je aanbeten, dan hoef je de keer erop niet al ’s middags aan te komen en kun je eerst nog even opladen bij de kachel. Soms kun je er echt de klok op gelijk zetten! Wees je ervan bewust dat elke vis in de winter een bonus is.

Soms kun je je klok erop gelijk zetten wen weet je precies wanneer de aanbeten komen! Foto: Jorn Serre.

4. Blijf bewegen

Geen aanbeet in 24 uur? Ga naar een andere stek! Zoek bij voorkeur in de warmere maanden al uit waar obstakels liggen in het water. Deze moet je dan gaan afvissen. Wees voorzichtig, maar vis zeker tegen deze bijvoorbeeld omgevallen bomen of struiken aan. Vergeet ook niet goed te observeren.

Vergeet ook niet goed te observeren.

In de winter is het water vaak erg helder waardoor je de karper sneller dan je denkt kunt lokaliseren, zeker op zonnige dagen! Heb je ze eenmaal gevonden dan kun je zomaar op goud zitten. Onderhoud dan je stek regelmatig met enkele boilies en blijf verder zoeken naar andere ‘holdings’. Geef niet op totdat je ze gevonden hebt!

Blijf bewegen, blijf zoeken!

Met de watertemperatuur die inmiddels al op veel plekken onder de de tien graden is kunnen we het winterstrijdplan dus wel uit de kast trekken. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en vangen jullie je droomvis zelfs in de winter. Misschien zelfs een plaatje in de sneeuw!

Roel van Uden pakte zowaar twee karpers in een besneeuwd decor. Deze schub was de grootste! Knap gedaan Roel.

Veel succes!

KWO Redactie

Zin gekregen in een mooie film over een wintersessie? Bekijk ‘Pilaar & Hofman op Wintersport‘ op de KWO Community!

Bekijk ook