ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Wintervissen: snel succes in weinig tijd – Bjorn Kolfschoten

Favoriet Favoriet
Wintervissen: snel succes in weinig tijd – Bjorn Kolfschoten

Hoewel het zonnetje bij vlagen al heerlijk warm is, is het water op de meeste plekken nog steenkoud. De nodige wintertips komen dus nog steeds goed van pas! Hieronder deelt Bjorn Kolfschoten van CBB Baits zijn visie op het vissen in de koudere maanden van het jaar.


Bjorn aan het woord: De winter is lang niet voor alle karpervissers een periode waar ze nog even extra aanzetten om het jaar goed af te sluiten of om het nieuwe jaar direct te starten. Menig karpervisser druipt af en kruipt liever tegen de verwarming of achter de TV.  Zelf vind ik de kou ook niet bepaald prettig, maar toch geeft het vissen in de winter mij een enorme boost!  

Het vissen in de winter geeft mij een enorme boost!

Zelf ben ik er de afgelopen winters proefsgewijs achter gekomen dat  er in de koudere winterse maanden genoeg voordelen zijn te vinden zijn die je als visser wel naar het water toe sleuren. Maar vis je simpel, of vis je simpel effectief? 

Een zonnetje doet vaak wonderen! 

Voordelen van het wintervissen

Volgens mij zijn er veel voordelen die je hebt als visser die de winter door vist, ten opzichte van andere karpervissers. Hieronder heb ik een aantal punten opgesomd: 

  • Het is rustig aan de waterkant met andere vissers, dus je kunt je eigen ding doen. 
  • De vis ligt vaak meer bij elkaar, dus wanneer je ze vindt, kan het zomaar zijn dat je er meerdere weet te vangen. 
  • Witvis is minder actief, dus klein, zacht, attractief aas is een goede optie in deze tijd van het jaar.
  • Je kunt met veel minder kilo’s aas goed scoren. 
  • De obstakels rijke plekken zijn veel veiliger te bevissen, aangezien de vis veel slomer is tijdens de dril. Blijf wel altijd achter de hengels zitten en zet de slip dicht. 
  • Dagvissen is voor mij effectiever gebleken, dus geen lange koude nachten meer in je tent.  
  • De vissen zijn vaak goed op gewicht en hebben een mooie, donkere kleur. 
  • Elke gevangen vis geeft een enorme voldoening, maakt niet uit hoe groot of zwaar! 
Het kan hard gaan wanneer je op de vis zit! 

Welke wateren kies je?

Het is verstandig om vooral wateren te bevissen die relatief ondiep zijn, en dus snel opgewarmd kunnen worden door de zon. Ook wateren met ondiepe zones of lage bruggen geef ik zelf graag een kans. Zonlicht en daarmee warmte, is datgene waar de vis nu naar op zoek is. Ligt de stek uit de koude wind en aan (het liefst) de noordkant van het water, dan maak je daar een prima kans op een winterse verrassing. Stekken die waterplanten, een kuil of een steil talud bevatten zijn vaak erg goede plekken.

Zonlicht en daarmee warmte, is datgene waar de vis naar op zoek is.

Vaak liggen de vissen met koud weer onderaan het talud of dieper in de kuil, om vervolgens met een fel zonnetje maar een klein stukje te hoeven zwemmen naar een ondiep, warmer plekje. Ook steile kanten die betimmert zijn met riet, houten palen of planken zijn vaak goede stekken. Het hout of riet vangt veel warmte van de zon op en zal deze warmte voor een langere tijd vasthouden. Hout is daarnaast vaak begroeid met mosseltjes, die zorgen voor een makkelijke snack. Watervogels kunnen je ook  de nodige informatie geven over stekken. Waar komen ze mee naar boven na een duik? En waarom duiken ze nu vooral daar? 

We gaan gewoon door!

De aanpak bij het wintervissen

Zonlicht is gruwelijk belangrijk tijdens de winterse maanden. De zon komt in het oosten op, gaat vervolgens langs het zuiden, om in het westen onder te gaan. Dat betekent dat de noordkant de meeste tijd kan genieten van de warmte en dus zal daar het ondiepe water sneller opwarmen.  

Een prachtige wintervis!

In de wintermaanden kies ik meestal voor wateren waar voldoende vis op zit. Gewichtige exemplaren of een vis van amper 10 pond, het formaat maakt nu totaal niet uit. Elke vis is er één! Ik vang liever vis, dan dat ik voor de zoveelste keer op de bank hang en maar weer op KWO of YouTube rondstruin om een visfilm te kijken. Voor een korte tijd, effectief vissen is dan ook zeker een uitkomst. 

Gewichtige exemplaren of een vis van amper 10 pond, het formaat maakt nu totaal niet uit.

Inmiddels vis ik de laatste jaren veel actiever en scherper om tijdens de koudere maanden succesvol te zijn. Door overdag regelmatig te verkassen van plek, vis ik veel meer stekken af dan dat ik voorheen deed. Je blijft op deze manier lekker bezig tijdens deze koude dagen, waardoor de kou minder vat op je krijgt. Door aan het begin van de sessie een aantal plekjes heel licht te bevoeren met makkelijk verteerbaar aas dat goed opvalt, maak je veel meer kans om op karper te stuiten. 

Vis je met maden? Zorg er dan voor dat het zakje GOED dicht zit…..

‘Verken sessies’

Neem niet teveel materiaal mee waardoor verkassen geen probleem is. Door voor de sessie mijn onderlijnen en aas al zoveel mogelijk gereed te maken, heb ik weinig tijd nodig om elke keer mijn lijnen op een nieuw stekje te water te laten. Elke stek wordt kort bevist, maximaal 30 minuten. Wanneer ik vis vang, vis ik nog wel eens iets langer door op de stek. Meestal kun je op zo’n stek meerdere vissen verwachten. Door regelmatig te verkassen en je vangstgegevens te noteren, weet je na een aantal sessies goed op welk moment je waar aanwezig moet zijn.  

Regelmatig kleine hoeveelheden maden bijschieten om de vis te prikkelen!

Wat zeker het proberen waard is, is om een karperstok in te wisselen voor een winkle picker. Met een winkle picker vis je vele malen scherper en fijner dan dat je dat met je karper montage doet. Door de lijn semi-strak te houden, kun je ook goed zien of er vis in de zone aanwezig is door middel van lijnzwemmers. Waar ik normaal gesproken dichterbij de kant begin met vissen en ik verder uit de kant voer, zodat de vis je lijn niet raakt, doe ik dat in de winter precies andersom. Ik start met het verder uit de kant vissen, om zo een groter stuk water te kunnen ‘scannen’. Krijg ik wel lijnzwemmers, maar geen beet, dan weet ik dat ik iets dichter bij moet vissen. Met name voor de ‘verken sessies’ kan deze tactiek van grote meerwaarde zijn!  

Volgevreten en mooi van kleur!

Voertactiek

Ik ben er zeker voorstander van om te voeren in de winter, maar dan wel regelmatig en zeer kleine hoeveelheden. Ik merk dat wanneer ik de tijd neem om regelmatig (het liefst twee keer per dag) een schepje voer te droppen, ik nog betere resultaten behaal. Het liefste voer ik in de avond en vroeg in de ochtend op meerdere interessante plekjes. Voeren in het donker geeft je het voordeel dat je de watervogels vaak net te slim af bent. Aangezien ik graag op ondiepe watertjes vis in de winter, zal mijn voertje overdag makkelijk te vinden zijn voor watervogels. Je zal niet de eerste zijn die overdag in het licht voert en later terugkomt op een compleet kaalgevreten stek.

Hennep is en blijft een winnaar. Ook in de winter! 

Helaas niet door vis, maar door watervogels. Die beestjes zijn in deze periode van het jaar extra scherp zodra ze iets zien of horen plonzen in het water. 

Voerkeuze

Mijn voer moet in de winter lichtverteerbaar, attractief en opvallend zijn. Graag maak ik gebruik van o.a  gemalen blikmais, mini pellets, hennep, boiliekruim en maden. De pellets en het boiliekruim giet ik de avond van tevoren over met een klein beetje warm water en een flinke dosis booster juice, zodat de deeltjes zich langzaam vol kunnen zuigen met extra attractie.  

De 10mm boilies worden verkruimeld tot zeer fijn boiliekruim!

Dit super attractieve, wolkende voertje geeft veel signalen onder water af.  De karper kan het voer makkelijk tot zich nemen en door de zachte structuur sneller verteren. Het zal de vis ook minder snel verzadigen. Deze voermix is dus opvallend, attractief en licht verteerbaar. Er zijn genoeg zeer kleine voedseldeeltjes te vinden, maar er ligt bijna niets waarvan de vis vol zou kunnen raken. Ik wil de vis tenslotte prikkelen om te azen en te vangen, niet om vet te mesten! 

Een mooie mix van klein, super attractief voer!

Bij aankomst aan het water loop ik eerst alle voorgevoerde stekjes af. Zo is de kans dat ik vis spot vele malen groter dan dat ik zomaar op een plekje begin en heb ik een goed startpunt. Zodra ik heb besloten welke stek ik als eerste bevis, is het verstandig eerst de andere stekjes lichtjes te bevoeren met een schepje voer. Wat mij goed bevalt is het voeren van een schep ‘voersoep’, waarin amper grove voedseldeeltjes te vinden zijn. Puur om de vis actief te maken, zonder dat er echt iets te eten valt. Zo weet je bijna zeker dat de vis niet verzadigd is op het moment dat je het stekje bevist.  

Opvallend, klein haakaas is de sleutel tot succes!

Rigkeuze

De laatste meter hangt volledig af van de bodemgesteldheid. Bij plekken rondom bomen of een blubberige bodem zal ik al snel voor een ronnie rig kiezen.  Wanneer ik met een ronnie rig vis, vis ik die vaak single op de voerplek. Ik de winter gebruik ik graag een licht loodje, om de stek zo min mogelijk te verstoren tijdens het ingooien. Bij een hardere bodem is een korte onderlijn, een 10 millimeter boilie en inline lood mijn eerste keuze. Wanneer de vis aanwezig is op de voerplek, zal de hengel snel moeten aflopen. Zo niet, verkassen! 

De laatste meter hangt volledig af van de bodemgesteldheid.

Op enkele uitzonderingen na, verkas ik tijdens dagsessies elke 30/45 minuten. Het zou zonde van de tijd zijn wanneer je een hele ochtend of middag blijft zitten op een stek, waar de vis niet aanwezig is of niet wilt azen. Verkas dus regelmatig. Wanneer je al je stekjes hebt gehad, kan je er altijd nog voor kiezen om nog een rondje langs je stekjes te maken en deze nog een kans te geven. Door niet teveel mee te nemen ben je in enkele minuten klaar voor een nieuwe ronde. Haakpunt checken, schepje ‘voersoep’ erin en knallen maar weer! 

De laatste vis van vorig jaar mocht er wezen! 

Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb kunnen maken om eens een poging tijdens de koudere maanden te gaan wagen. Blijf in beweging en de vis zoeken, dan komt het zeker goed! Succes aan de waterkant! 

Bjorn Kolfschoten 


Bjorn maakt gebruik van het aas van CBB HQ Baits. Benieuwd naar meer vangsten van Bjorn, houd dan zeker zijn Instagram pagina in de gaten!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl