Word KWO member

Wroeten in ‘de Walen’ deel 2 – Op expeditie met Chris de Clercq

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Chris de Clercq vist maar wat graag in het Franse gedeelte van België.  In het eerste deel nam hij jullie mee naar een oude zwaaikom aan een kanaal en een nabijgelegen rivier. In dit vervolg gaat hij samen met zijn maten Joeri en Jan verder op zijn nieuw ontdekte visgronden in Wallonië tijdens de warme zomer van 2018.


De verlokkingen van Café les Pêcheurs

Na het eerste bescheiden succesje op de zwaaikom hebben Joeri en ik het gevoel dat we voet aan de grond kunnen krijgen op onze nieuwe visgronden. Een week later staan we dan ook te popelen om opnieuw op de wierrijke kom aan de slag te gaan. Onderweg naar de stek stop ik, net als de vorige keer, even bij de barrage van de nabijgelegen rivier om wat boilies te voeren. Met de warme temperaturen is een plan B zeker geen overbodige luxe. Een rivier is dan een prima uitwijkmogelijkheid.

Ook deel twee begint bij het gezellige café!

De zomer is overduidelijk in het land en bij aankomst aan de zwaaikom zie ik Joeri op het stampvolle terras van Café les Pêcheurs zitten. Strategisch als hij is heeft hij zich naast een tafeltje lokale ‘volschubs’ gepositioneerd en houdt hij ook nog eens met een half oog het water in de gaten. Dit is gewoon te verleidelijk en even later klinken we met een schuimende pint op de zomer. ‘Op het leven en onze vriendschap!’ Laat die karpers maar een uurtje wachten want voorlopig kunnen we nergens beter zijn dan hier.

Op het leven en onze vriendschap!

De zwaaikom is zeer wierrijk wat vraagt om een speciale aanpak.

Katers en zonnende karpers

Als ik de ochtend erna wakker word, herinnert een bonzend hoofd me onmiddellijk aan de hilarische avond met Joeri. Erg scherp vissen was er dus niet bij en een dapper zeeltje is dan ook het enige teken van leven die nacht. Hoewel het nog vroeg is voel ik nu al dat het een extreem warme dag zal worden. Ik draai de hengels in en maak met de polaroid op de neus een wandelingetje rond het water.

De nacht verloopt zonder slag of stoot. Enkel een zeelt is de klos…

Bij Joeri’s stek aangekomen, merk ik een schubkarper op die langs de oever richting plompenveld zwemt. Mijn maatje ligt nog half in coma en worstelt duidelijk met een kater. Hij toont voorlopig weinig interesse in koffie of een stevig ontbijt, laat staan in het vangen van een karper! Het uur dat volgt houd ik het plompenveld goed in de gaten en zie ik hoe steeds meer karpers zich verzamelen tussen de grote, ronde bladeren voor een dagje zonnekloppen. Ik slinger wat broodkorsten en hondenbrokken tussen de lelies die in eerste instantie argwanend bekeken worden. De tijd vliegt en na twee halfslachtige slurpjes op een paar uur, weet ik dat een oppervlaktevangst er niet in zit vandaag. Dressuur op oppervlakteaas, of gewoon geen zin wegens té warme omstandigheden?

Dressuur op oppervlakteaas, of gewoon geen zin wegens té warme omstandigheden?

Helaas geen actie aan de oppervlakte… Foto: Richard Brown.

Riviergoud

Het is al tegen de middag als ik Joeri eindelijk van zijn bedchair zie rollen. Snel praat ik hem bij over de situatie en besluiten we de laatste uurtjes van de sessie op de rivier te vissen. Het zuurstofrijke water van de barrage is in dit weer waarschijnlijk de beste optie, en inderdaad, aan het einde van de dag kunnen we met drie vissen alsnog tevreden huiswaarts keren. Twee kleine, jonge schubs en een prachtig spiegeltje voorspellen na jarenlange vervuiling een mooie toekomst voor deze rivier!

Het zuurstofrijke water van de barrage is in dit weer waarschijnlijk de beste optie…

Riviergoud pur sang!

Druk, druk, druk en de WK gekte

We zijn inmiddels aan het einde van juni beland, waar van vissen door de drukte op het werk nog weinig van terecht is gekomen. Bovendien houden de prestaties van de Rode Duivels ons aan de buis in plaats van de waterkant gekluisterd. De wedstrijd tegen Engeland kijken we in een lokale kroeg, wat een voetbalgekte! De afterparty houden we aan het kanaal Gent-Oostende en de vanuit de UK overgevlogen vismaat Scott bezorgt zijn land een revanche op de geleden nederlaag door als enige een karper te vangen.

WK afterparty in Oostende.

Ook tijdens de zomermaanden juli en augustus kom ik maar niet aan vissen in Wallonië toe. Filmopnames met Fox, enkele zalige gezinsvakanties en een Belgisch circuitwater dat tijdelijk zijn schatten wil prijsgeven, maken het tot een bijzonder drukke maar boeiende zomer. De Waalse plannen blijven voorlopig  dus in de kast.

Met een gezinsvakantie tussendoor komt er weinig van vissen in Wallonië…

Blauwalg en Plan B

Als ik het eerste weekend van september opnieuw koers zet richting het zuiden van België, sta ik op scherp. Ik heb de afgelopen weken echt lekker zitten vangen op een grote plas en duidelijk gevoeld dat de karpers volop voor boilies gaan. Het plan van aanval is dan ook eenvoudig: zowel de zwaaikom als het grote kanaal in de buurt krijgen een paar forse stroken met boilies te verwerken die om de beurt worden afgevist. Na het voerrondje besluit ik te starten op de zwaaikom en binnen het uur is een lange schubkarper de klos. Snel maak ik enkele foto’s en even later zet ik mijn kamp voor de nacht op aan het grote en drukbevaren kanaal.

Binnen het uur is het al raak!

Al snel is een mooie schub de klos.

Al snel worden mijn hoge verwachtingen de kop ingedrukt, want in tegenstelling tot de zwaaikom is het hier boven en onder water maar een doodse bedoening. Het verbaast me dan ook niets dat ik wakker word met een droog net naast de hengels. Bij het opruimen zie ik een paar dode brasems en meeuwen drijven in een blauwgroene smurrie. Ook de andere voerstroken op dit kanaalstuk vis ik nog snel af, ook hier geen teken van leven. Op de laatste stek krijg ik in gesprek met een bootbewoner de bevestiging van wat ik al vermoedde: er is deze week blauwalg en botulisme vastgesteld.

Op de laatste stek krijg ik in gesprek met een bootbewoner de bevestiging van wat ik al vermoedde: er is deze week blauwalg en botulisme vastgesteld.

Duidelijk een gevolg van de abnormaal hete zomer. Gelukkig heb ik de zwaaikom als back-up en vang ik daar voor de middag nog een fraaie bellenblazer van de voerstrook. In opperbeste stemming trakteer ik mezelf in de lokale frituur op een Belgische klassieker: frietjes met ‘vol-au-vent!

Op het kanaal verloopt de nacht (te) rustig.

Zou blauwalg de reden zijn?

Snel succes en een kip rijker!

Gezien de hopeloze toestand op het grote kanaal besluit ik me voor de komende weken uitsluitend te richten op de zwaaikom. De waterkwaliteit is hier door de vele waterplanten een stuk beter en van aanwezige blauwalg is hier geen sprake. Het is een zonnige septembermiddag als ik mijn eerste rondje rond het water loop en al snel enkele bellenplakkaten opmerk. Voorzichtig schiet ik met de katapult hier en daar enkele boilies tussen het vele wier en voer daarna ook nog de strook aan waar ik de vorige keer twee vissen wist te vangen.

De hinged stiff rig werpt z’n vruchten af in wierrijke wateren.

De bodem is hier over het algemeen zacht en niet echt schoon, dus kies ik voor een hinged-stiff rig in combinatie met een licht loodje en een dikke nylon hoofdlijn. Ver hoef ik niet te gooien aangezien de enkele bevisbare plekjes zich net vóór de massieve wierbedden in het midden van het water bevinden. Enkele subtiele worpjes later liggen twee lijnen min of meer acceptabel in: Het enige dat ik kan voelen is of de rig zonder wier op te pikken de bodem raakt. Ook nu schiet ik nog een paar handjes halve en hele boilies richting rigs en kan het wachten beginnen.

Het enige dat ik kan voelen is of de rig zonder wier op te pikken de bodem raakt.

Net als vismaat Joeri aan komt rijden krijg ik mijn eerste aanbeet. Hij kan direct met schepnet en weegschaal aan de slag en samen bewonderen we een donkere, oude spiegel. Bij wijze van grap fotograferen de vis voor het oude kapelletje dat zich net achter de stek bevindt.

Dankzij Joeri’s gouden hart en vrijgevigheid kan ik gaan genieten van verse eitjes!

De spiegel is nog maar net teruggezet als dezelfde hengel opnieuw tot leven komt. Deze keer duikt de vis meteen metersdiep onder het grote wierbed en kan hij slechts met de grootste moeite terug naar open water worden getrokken. Ook onder de top blijft de vis strak tegen de bodem zijn rondjes draaien maar rolt onder gestage druk uiteindelijk toch het net in. Aan de veelbetekenende blik van Joeri weet ik dat dit een nog iets fraaiere vis betreft. De prachtige, goudkleurige spiegel gaat eventjes in de sling en we klinken op het snelle succes met een fris pintje. Als even later ook derde musketier Jan komt aangereden, lijkt het een ideaal moment om onze vriendschap mét een mooie vis in het avondlicht vast te leggen. Beter dan dit wordt het niet!

De drie musketiers: beter dan dit wordt het niet!

Glurende locals

Of toch wel? Want tegen de ochtend mag ik nog twee vissen bijschrijven en voor Jan een knaloranje koi fotograferen. Ook die vis kwam van een door mij aangevoerd plekje en dat maakt de vangst extra interessant. Ik heb het gevoel dat ik echt grip begin te krijgen op dit water en besluit om hier snel terug te komen. De vissen zijn duidelijk vatbaar voor mijn gebruikte tactiek en kunnen de aangevoerde boiliestroken maar moeilijk weerstaan.

De tactiek werkt. Regelmatig moet de weegschaal uit de tas komen.

Door regelmatig kleine hoeveelheden bij te voeren en de verschillende open plekjes beurtelings slim af te vissen krijg ik beduidend meer actie dan de lokale vissers. Bij hen zie ik vooral strakke lijnen, compacte voerplekken en roerloze wakers. Het duurt dan ook niet lang voor de verrekijkers uit de tas komen en iedere beweging die ik maak met argusogen wordt gevolgd. Vriendelijk zwaai ik eens naar de gluurders en schenk er verder maar niet teveel aandacht aan. Het is leuk om zoveel actie te krijgen en bovendien ben ik ook wel benieuwd of het lokale gerucht over een grote schubkarper zou kunnen kloppen…

Wordt vervolgd!

CHRIS DE CLERCQ


Zouden de geruchten over een grote schubkarper kloppen, en weet Chris deze ook te vangen? Houd de website in de gaten en lees ondertussen enkele wintertips van deze rasvisser. Volg Chris trouwens ook op Instagram, want daar dropt hij regelmatig toffe snippers van zijn visserij 🙂

Kun jij wel wat wintertips gebruiken? Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook