ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Wroeten in ‘de Walen’ deel 3 – Op expeditie met Chris de Clercq

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

We zijn alweer aangekomen bij het derde deel van: Wroeten in de ‘de Walen’. In deel 1 nam Chris de Clercq ons mee op zijn ontdekkingsreis in de waterstelsels van Zuid-België en in deel 2 ging hij verder in op de ontdekte wateren, waar hij in de zomer van 2018 viste.

In dit derde deel scoort Chris een hattrick op het kanaal, ontdekt hij nieuwe gronden met vismaat Niels en vist hij een Duveldudes social op de zwaaikom!

Het is alweer even geleden dat er een blog van Chris verscheen, maar gelukkig is het wachten nu voorbij!

Chris aan het woord: Het is al eventjes geleden dat jullie op KWO het tweede deel konden lezen van de avonturen van mijn vrienden en mijzelf in Franstalig België. Niet dat ik er sindsdien niet meer aan toe kwam in die regio te vissen, integendeel! Gewoon eventjes geen last van schrijfkriebels gehad, vermoed ik. Tot daar vandaag abrupt een eind aan kwam en ik jullie graag meeneem naar het najaar van 2018.

Ik ga jullie meenemen naar het najaar van 2018!

Een najaar met een overvloed aan anekdotes, wateren en steeds wijzigende plannen. Typisch voor de zoektocht naar die roes van een pot Waals karpergoud. Ik pik het verhaal terug op waar we het de vorige keer hebben afgesloten: de wierrijke zwaaikom met de immer verleidelijke café op de achtergrond.

Het derde deel van Chris’ blog gaat verder waar het tweede deel eindigde!

Nachtje doen 2.0

Tegen eind september heb ik na een aantal sessies een goed beeld kunnen vormen van de aastijden op de wierrijke zwaaikom. Hoewel er bij valavond soms een aanbeet komt, blijkt het bij het korter worden van de dagen te veranderen in een echt nachtwater. Ik zou mijn vrije voormiddag dus een stuk efficiënter kunnen volvissen door meteen na het fotograferen (van eventueel gevangen vissen) te verkassen naar een ander water. Ik besluit om het mijzelf niet moeilijk te maken. Vlot bereikbare stekken worden gekozen, die ik op weg naar hier makkelijk kan aanvoeren en meteen de volgende dag erna kan afromen.

Strookjes aanvoeren!

Twee Vlaamse en één Waals kanaal worden telkens voorzien van een strookje Odyssey boilies voor ik aan mijn sessie op de zwaaikom begin. Net voor het duister liggen mijn pop-ups (op hun inmiddels vertrouwde plekje) verlokkelijk te swingen op het ritme van de onderwaterwereld en geniet ik van een prachtige zonsondergang. Het koelt al flink af eens de zon is verdwenen en ik ruik gewoon dat de herfst er zit aan te komen. Ik graaf mijn winterjas op vanuit mijn tsjokvolle bus en staar in zen-modus een paar uur naar de nachtelijke activiteit op en rond het water. Een oude, langgerekte dertiger is de enige bezoeker die nacht en mag samen met de eerste, geel verkleurde bladeren op de foto.

De opener is een lange, oude dertiger.

Hattrick

Na de koffie en foto’s gooi ik snel de bedchair en brolly in de bus. De nog opgetuigde tien voets hengels kunnen er zo bovenop samen met de nog natte sling, mat en schepnet. Binnen tien minuten lig ik al te vissen op het eerste van de drie aangevoerde kanalen. Ik zit middenin een jachthaven en pal naast een trailerhelling.

Plots rijden twee politievoertuigen mijn richting uit en beginnen ze te klooien aan de trailerhelling.

Hier moeten wel wat karpers rondhangen en ik geef ze welgeteld één uur om te bewijzen dat mijn boilies van gisterenavond hun werk hebben gedaan. Een half uur verstrijkt en er gebeurt helemaal niets. Plots rijden twee politievoertuigen mijn richting uit en beginnen ze te klooien aan de trailerhelling! Aan de horizon zie ik een grote RIB in volle vaart naderen. Met de walkie talkies wordt druk heen en weer gepraat.

En dan plots… een snoeiharde aanbeet!

Voor ik kan opmaken of het ernst is of gewoon een oefening, krijg ik uit het niets een snoeiharde aanbeet. Ik moet alle aandacht bij de vis houden want die wil voortdurend onder allerhande kabels, steigers en boten duiken. Ondertussen pakken de wolken zich donkergrijs samen, boven de jachthaven. Een geblokte, jonge vis glijdt uiteindelijk over het netkoord. Ik heb nog net de tijd voor een paar snelle shots, want krijg ik plots het kordate verzoek om het terrein te verlaten. De arm der wet wil blijkbaar eventjes geen pottenkijkers nu, blijkbaar toch iets aan de hand. Gelukkig heb ik mijn doel bereikt en rijd ik snel naar de volgende stek!

Donkere wolken boven de jachthaven, maar de buit is binnen!

Brute rijen

Een rij toeterende vrachtwagens en een zware graafmachine zijn in volle bedrijvigheid een gigantische berg zand over Vlaamse bouwsites aan het verspreiden op mijn volgende halte. Tussen het lawaai door wurm ik een rodpod op de kade en gooi snel twee hengels op de aangevoerde strook. Op één van de hengels gooi ik nog een paar handen boilies als extraatje en probeer daarna tevergeefs tot rust te komen.

Ik probeer tevergeefs tot rust te komen.

Het aanhoudende geronk van vrachtwagens maakt het allerminst tot de eerste keuze voor een ontspannen visdagje, maar ook hier wil ik het een uurtje geven. Dit zwaarbeviste kanaal staat nu niet precies bekend als makkelijk, maar op zo een alternatief plekje weet je maar nooit. Nog voor ik de beetmelder hoor zie ik de kromzwiepende hengeltop het onmogelijke waarmaken: een snelle aanbeet op dit keiharde water!

De hattrick is een feit met deze rijen.

Met knikkende knieën vat ik de dril aan. Net als ik mijn hartslag onder controle krijg toont de vis voor de eerste maal zijn flank: een rij grote schubben na elkaar! Met het zweet op de rug en plat op mijn buik slaag ik erin de vis te scheppen vanaf de hoge kademuur. Dit slag vissen zijn bijzonder zeldzaam op openbaar water en ik ben echt door het dolle heen nu! De oude, perfecte rijenkarper is een ongelooflijke afsluiter van een hattrick die echt wel deugd doet! Vangsten die ik 100% heb afgedwongen door heel intensief met de weinig beschikbare visuren aan de slag te gaan. Helaas is mijn tijd nu om en moet ik de vierde voerstrook aan mij voorbij laten gaan. Wellicht toch iets te ambitieus geweest om vier wateren in nog geen 24 uur te willen aanpakken. Nachtje doen 2.3 dan maar.

De oude, perfecte rijenkarper is een ongelooflijke afsluiter van een hattrick die echt wel deugd doet!

Nachtje doen 2.3 dan maar?

Nieuwe gronden

Vismaat Niels heeft intussen ook niet stilgezeten en stuurt mij de dag erna een aantal fraaie dertigers door die hij in zijn eerste nacht op een nieuw stuk kanaal heeft buitgemaakt. Meteen is mijn interesse gewekt en we spreken af om er de week erna een gezamenlijke sessie te vissen. Ik maak Niels alvast warm om enkele strategische stroken op dat sluisstuk aan te voeren die we dan beurtelings kunnen afvissen. Dit kanaal staat namelijk in schril contrast met de oude, heldere kanalen waar lokaliseren een eitje is. Door de omvang en drukke scheepvaart heeft het water een modderbruine kleur en springen doen ze volgens Niels zijn observaties ook al niet… Voeren en mobiel vissen lijkt me dus de meest voor de hand liggende keuze om de zaken een eindje in de goede richting te duwen.

Nieuwe jachtgronden!

Het is inderdaad eventjes slikken als ik de week erna voor het eerst aan de betonnen oevers van deze toch wel imposante watersnelweg sta. Hier geen plaats voor lichte loodjes, slappe lijnen of subtiele presentaties. Diep geladen schepen, horden hongerige brasems en een massa irritant drijfvuil… Dit doet me onmiddellijk terug verlangen naar de rust en intimiteit van die oude, onbevaren kanaaltjes. We bevissen in de eerste 24 uur verschillende stekken zonder ook maar één teken van karper te bespeuren. Het gaat er zelfs steeds meer op lijken dat Niels zijn twee vissen van vorige week een absoluut mirakel mogen worden genoemd, als ik zie hoe het er nu voor staat.

Pop-ups en hinged stiff rig voor het boilievissen.

Slaapdronken

Voor onze tweede en laatste nacht kiezen we nogmaals voor een nieuwe stek die een heel eind van de eerder beviste zones afligt. Die verdomde vissen moeten toch ergens rondhangen? En inderdaad: tegen middernacht ben ik twee brasems rijker en begin ik stilaan te vrezen voor het ergste. Vol twijfels dommel ik toch in slaap en wordt nog voor het eerste licht gewekt door een gierende run.

Die verdomde vissen moeten toch ergens rondhangen?

Slaapdronken denk ik aanvankelijk nog dat het eerste schip van de dag mijn lijn heeft opgepikt. maar het blijkt om de hengel te gaan die strak tegen de loodrechte kademuur in eigen kant wordt gevist. Een run! Karper! Hier! Flitst er allemaal in dezelfde tijd door mijn hoofd. Tegen de tijd dat ik het net kan schuiven onder een fraaie twintig ponds spiegel, zie ik een honderdtal meter verderop ook Niels in de weer met hoofdlamp en schepnet.

Niels met een kanaalbuffeltje.

Met open mond hoor ik aan hoe hij droogweg vertelt dat hij er inmiddels vier heeft gevangen in de afgelopen uren! Djeezes Niels man! Het lijkt erop dat we ze eindelijk gevonden hebben én dat ze er nog eens zin in hebben ook. Slurpend aan onze koffies genieten we van het prachtige opkomende herfstlicht en een rijtje slings in het dampende kanaalwater. Net als we foto’s willen gaan nemen krijg ik opnieuw een run tegen de kademuur. De dril stelt niet echt veel voor en ik meen met een kleinere schubkarper van doen te hebben. Niels lijkt toch wel beter wakker dan ik als hij de vis vakkundig vanop de hoge muur schept: ‘Die vis is toch groter dan je denkt hoor Chris…’

Chris schatte het formaat totaal verkeerd in!

Na deze hoge dertiger schub volgt er nog een salvo aanbeten op onze hengels en raken we helemaal door het dolle. Het lijkt erop dat we nog zo eens een ouderwetse slachtpartij mogen meemaken waarin je in een roes zit van drillen, wegen, fotograferen en voeren.

Het doet pijn deze stek nu te moeten achterlaten.

Geen honger of dorst meer, enkel nog adrenaline en high fives rond onze eerste pot goud die we na al dat ploeteren eindelijk mogen vinden. Helaas moet ik tegen de middag weg als ik op tijd op het werk wil aankomen. Het doet pijn deze stek nu te moeten achterlaten. Als troostprijs krijg ik op de valreep nog een aanbeet van een bejaarde rijenkarper. Hier komen we terug!

Een bejaarde rijen als afsluiter.

Duveldudes social

De week erna staat er echter iets veel belangrijker op de planning! Onze jaarlijkse Duveldudes social houden we dit jaar op de wierrijke zwaaikom. Onze Engelse makkers hebben er zin in en nog voor de middag worden de eerste biertjes opengetrokken. Het belooft een zonnig herfstweekend te worden. Al snel wordt duidelijk dat onze overzeese vrienden het vissen op kleine open plekjes tussen het vele wier perfect onder de knie hebben. Jonesy vangt al snelle een fraai dertigponder en ook Jan verdedigt onze Belgische driekleur door een schub van tussen de plompen te stalken. Het is erg warm voor de tijd van het jaar en het terrasje aan de overkant wordt zo stilaan onweerstaanbaar.

De boys vallen al snel in de prijzen.

Ikzelf heb nog niet gevist maar voer wel sinds aankomst minitieus mijn stek aan. Om de paar uur gooi ik een honderdtal boilies op enkele open spots tussen het wier. Het is best druk aan het water en door mijn zone onverstoord te laten hoop ik daar later mijn voordeel mee te kunnen doen. Als de avond valt en het café zijn deuren sluit wordt het tijd om te kijken of mijn plannetje werkt.

Socials in november.

Rechts van mij zit een lokale carpist voor een avondsessie en een kort praatje leert me dat de man al enkele weekendjes op rij tevergeefs een karper tracht te verschalken. Hij droomt van een oude, gebochelde veertigponds spiegel die hier rondzwemt én van die vermeende grote schub, heeft hij nog nooit gehoord…

Dolle pret met de dudes!
Jan gaat mobiel aan de slag.

Groepsfoto

Stiekem hoop ik natuurlijk dat ik met mijn tactiek één van de grotere vissen zal bereiken, maar daar denkt de rest van de populatie natuurlijk anders over. Twee vissen uit de middenlaag gaan er die nacht met mijn pop-up vandoor en dan blijft het stil. Jonesy en Jan weten in de ochtend elk nog een vis te vangen en dat maakt dat onze afsluitende traditionele groepsfoto toch weer mooi gevuld is.

Stiekem hoop ik natuurlijk dat ik met mijn tactiek één van de grotere vissen zal bereiken…

Onze traditionele groepsfoto!

Het afscheid van dit veel te korte weekend verloopt trouwens in complete chaos, want Jan is er in geslaagd zijn autosleutels kwijt te raken. We hebben nog een paar uur om ons aan te melden voor de verplichte verkiezingen die dag mét identiteitskaart, maar die ligt natuurlijk ook in de auto! Dankzij een strak plan en enkele telefoontjes wandel ik vijf minuten voor sluitingstijd alsnog het stemlokaal binnen. Over nipt gesproken!

Op de valreep kan Chris nog aan de potlood likken.

Plannen maken

Een Duveldudes weekendje hakt nogal zwaar in op de lever en als ik me na enkele dagen weer de oude voel, zet ik mijn plannen voor de laatste maanden van het jaar op een rijtje. November kan een taaie maand zijn en dus ben ik van plan een weinig bevist, kort stukje kanaal aan te pakken. Het lijkt me de ideale plek om er een social met Franklin te vissen en meteen een interview voor Dé karperwereld in te blikken. Maar eerst staat er een Uk filmtrip voor Fox op de planning met maatje Hugo waarin we de typische day-ticket visserij willen beleven.

IJskoude omstandigheden in de UK.

Een beetje ongelukkig komen we terecht in de eerste serieuze winterprik van het jaar met nachttemperaturen van -5°, waardoor het vangen van een karper echt wel een uitdaging wordt! Of het ons lukt kan je zien in deze film. Over december heb ik geen twijfels: dat wordt jagen op die ene aanbeet van een winterbeer op de grote plas. Maar dat is een verhaal voor een andere keer…

Tight lines,

Chris de Clercq


Lukt het Chris deze winterbeer te vangen? Houd de website in de gaten en lees ondertussen enkele wintertips van deze rasvisser. Volg Chris ook op Instagram, want daar dropt hij regelmatig toffe snippers van zijn visserij!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook