ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

XXL Fieldtest – Jordy Op ’t Hof over de boilierange van Dreambaits

Favoriet Favoriet
XXL Fieldtest – Jordy Op ’t Hof over de boilierange van Dreambaits

In deze editie van de KWO Fieldtest neemt Jordy Op ’t Hof de boilies van Dreambaits eens onder de loep. Een van origine Belgisch aasbedrijf dat jaren geleden al de harten van menig karpervisser wist te veroveren! Lees hieronder wat Jordy van de Voodoo+, Umami en Vitella range vindt!

Tijd om te kijken wat Jordy van het aasassortiment van Dreambaits vindt!

Jordy aan het woord: Ik heb in het verleden diverse seizoenen met Dreambaits gevist, en niet zonder resultaat! Vroeger, toen Mario nog aan het opstarten was, kwam hij de boilies zelfs nog wel eens kosteloos bij mij thuis afleveren. Inmiddels is Dreambaits uitgegroeid tot een volwassen aasbedrijf dat niet meer weg te denken is! Bij Mario thuis werden voor Franse trips dan ook met enige regelmaat grote hoeveelheden Krill & Octopus opgehaald. Voor deze KWO Fieldtest kreeg ik de beschikking over de Voodoo+ Umami en de Vitella ready mades boilie range.

Jordy heeft al eerder ervaring opgedaan met het aas van Dreambaits!

Vooroordeel

Ben ik bevooroordeeld, omdat ik in eerdere seizoenen al veel mooie vissen aan het aas van Dreambaits heb mogen vangen? Nee, dit ben ik allerminst. Maar ik gun met name Mario wel het allerbeste met zijn aasbedrijf, gewoon omdat hij Mario is zoals Mario toen al was. Een kleine, goedlachse Belg die bijzonder attent en lekker zichzelf is.

Mario is een goedlachse Belg die lekker zichzelf is!

Een visie om niet tientallen ‘verschillende’ soorten boilies aan te bieden die allen zo goed als hetzelfde karakter hebben en veelal slechts zijn voorzien van een ander kleurtje, geurtje of structuurtje. Nee, Dreambaits biedt een kleine range aan boilies die allen echt een eigen identiteit hebben. Aas waarover is nagedacht en waarbij de ingrediënten door zoeken, aanpassen en een gedegen visie bij elkaar zijn gebracht.

Niet 80 verschillende soorten en smaken, maar een beperkt en goed uitgedacht assortiment!

‘Instant’ ready made aas

Omdat instant het meest passend is bij mijn visserij, heb ik jaren terug de door vele zoveel beter geroemde freezer boilies in de ban gedaan. Voortaan had ik minder aas dat ik weg moest gooien, omdat ik zoals zoveel andere karpervissers simpelweg te veel kilo’s meebracht. Freezer boilies hadden daarnaast voor mij geen aantoonbaar betere of slechtere resultaten op zowel korte of langere termijn aanpak. Veel aasbedrijven produceren dan ook in het geheel geen freezer boilies meer, zo ook Dreambaits.

Jordy zet het liefste readymades in bij zijn instant visserij.

De boilies

Toen de postbezorger aan de deur stond tekende ik voor ontvangst en sloot de deur. ‘’Ho, wacht, ik ben nog niet klaar!’’, zei de bezorger wat paniekerig. Een tweede doos werd met rappe schreden uit de bus gepakt en gelet op de weeïge lucht en het gewicht was hij zichtbaar blij deze uit zijn bus kwijt te zijn. Na een korte uitleg over boilies, visaas en karpervissen, begreep de postbezorger er nog altijd niets van en keek mij aan met een blik alsof ik hem in de zeik nam. En eerlijk, in de gang van mijn woning hing nu ook best een aardige zeiklucht, om het maar gewoon zo te noemen.

Met de geur van het aas zit het wel goed! Er komen spontaan allerlei beesten op af…

Scheldend op mijn kat en bang dat hij zich om wat voor reden dan ook plots op de droogloopmat in de hal van mijn woning vrijelijk had laten gaan, kwam ik erachter dat die lucht toch geen kattenpis was, maar uit één van de dozen kwam. Ik weet het, het is geen vergelijking die recht doet aan het aas, maar ik heb echt op handen en knieën mijn droogloopmat afgezocht en ook mijn vrouw had exact dezelfde gedachte. Na het openen van de doos had ik de boosdoener echter al snel opgespoord. De meegeleverde Voodoo+ dips en spray waren zo krachtig, dat het zelfs door de afgesloten potjes heen meurde. Lekker is anders, als het maar vangt dacht ik bij mijzelf! Snel de schuur in met de dozen.

Aan de Voodoo+ ‘zit een luchtje’! 😉

Eerste indruk

De eerste indruk van de boilies was goed. Voor een ready made boilie hadden ze een zeer goede hardheid en ook de smaak was verrassend goed. Zoet, kruidig, vezelrijk en bovenal niet bitter. Overtuigd van het feit dat geur niets zegt onderwater, maar de oplosbare bestanddelen die alles bepalend zijn in het wel of niet aantrekken van karper, had ik er het volste vertrouwen in dat Dreambaits met dit aas terecht hoge ogen gooit. Beide boiliesoorten zijn al enige tijd op de markt en de resultaten liegen er niet om. Natuurlijk vangen alle boilies, maar de één is gewoonweg wel wat beter dan de ander, al is ook dit relatief. Ik bedoel, je kunt met de bekendste, beste, duurste of wat voor gouden pik boilie dan ook aan de slag gaan op een water, maar op sommige, met name kleinere wateren, ga je er gewoon niet beter mee vangen.

De hardheid en smaak van de boilies waren verrassend goed!

De eerste indruk was goed. Tijd voor een praktijktest!

Omdat ik van Dreambaits de beschikking kreeg over verschillende boiliesoorten die zowel afwijkend zijn in smaak, samenstelling en geur, had ik er volop vertrouwen in. Met name de combinatie tussen zoet en kruidig hebben mij in het verleden al zeer goede resultaten gebracht. Ook is mijn ervaring dat dergelijk aas het juist op drukbeviste betaalwateren goed kan doen. Dit omdat de karpervissers vaker dan eens met schraal samengesteld aas ten strijde trekt. Maar goed, laten we ze maar eens in de praktijk gaan ‘testen’.

Tijd om de boilies in de praktijk te gaan testen!

Franse sessie

De eerste sessie naar het zuiden van Frankrijk verliep helaas niet geheel volgens plan. Het beoogde water was druk en de stekken waar ik wilde vissen waren reeds bezet. Ook de vangsten waren niet top. Dan maar een risico en terugrijden naar meer bekend terrein. Ook hier was het gewoonweg klote. Extreem laag water, wat ook nog eens snel was gezakt en nog altijd bleef zakken. Dit voorspelt veelal niet veel goeds waar het gaat om de bereidheid bij de vissen om te gaan azen.

Ondanks de twijfels besloten Jordy en zijn vismaat toch uit te pakken. En met succes!

Ondanks dit gegeven werden de stekken met de GPS toch opgezocht en diverse hengels met de Voodoo+ te water gelaten. In een drietal dagen wisten we toch mooi meerdere vissen te verleiden met het aas, waaronder een hele gruwelijke spiegel. De sessie werd afgebroken wegens privéomstandigheden, maar de eerste vis was wel meteen een klapper van een spiegel!

De eerste vis op het Dreambaits aas was meteen een flinke!

De week daarop reisde ik samen met mijn vrouw af naar een betaalwater. In de weken voorafgaand aan onze komst had het water niet veel aanbeten geproduceerd, dus ik wist dat ik alles op alles moest zetten om vis te verleiden tot azen. Op zowel de Voodoo+ als de andere boilies van Dreambaits wist ik gelukkig al snel enkele vissen ten landen. Ook de knalblauwe pop-ups deden het verassend goed. De drijfkracht van deze pop-up is goed en de vangkracht van deze zoete blauwe bes, zoals ik hem heb genoemd, was ook echt heel goed. Meerdere vissen wist ik te landen aan een snowman of chod-rig die was voorzien van deze blauwe knikker!

Meerdere vissen vielen voor de aantrekkelijk boilies en pop-ups!

Hardheid

In de basis zou ik, zo lang ik er mee weg kom, sneller kiezen voor zacht aas dan voor een hele harde boilie. Misschien is dit mijn bijgeloof, ik ga dit hier dan ook vooral niet ‘wetenschappelijk’ onderbouwen. Tijdens instant sessies heb ik gevoelsmatig sneller beet met zachte boilies dat een meer open structuur heeft. Voor de visser die graag gaat voorvoeren of op een rivier of groot waterstelsel vist, kan harder aas uitkomst bieden. Het blijft namelijk zondermeer langer liggen om gevonden te worden en witvis of kreeft de baas te zijn.

Harder aas kan het verschil maken!

Ook kan hard aas probleemloos met een werppijp over grotere afstanden worden gevoerd zonder dat de boilie dan splijt. Ook wil je geen lijnen uitvaren over afstanden van honderden meters, om er na een aantal uren al over te moeten twijfelen of er nog aas aan je hair zit. En geloof mij, dit heb ik regelmatig gehad. Zonde van de tijd en veelal een gemiste kans. Met de hardere boilies van Dreambaits, die ik overigens lekker had gesoakt, had ik hier geen angst voor.

Met de soak voegt Jordy extra attractie toe aan zijn boilies!

Afdwingen van resultaat

De gebruikte boilies van Dreambaits waren voor mij een waar godsgeschenk tijdens de beiden sessies. Nog nooit had ik op mijn Franse thuiswater zo veel last gehad van kreeft als nu het geval was. Of het door de lage waterstand kwam dat ze nu ook op de ondieper geworden plekken in het midden van het reservoir aanwezig waren weet ik niet, maar ze waren zeer hardnekkig! Ook op het betaalwater in Frankijk was het goed raak. Hoe dichter in tegen de kant aan ging vissen, des te meer tikjes ik op de top kreeg. Hoewel ik ook nog een ander zeer goed aas bij mij had, waren alleen de Dreambaits boilies echt een stuk langer bestand tegen de actieve kreeft.

De boilies van Dreambaits waren een waar godsgeschenk voor mij!

Een probleem, zoals door veel vissers op dit water werd omschreven, heb ik er daardoor niet van ondervonden. Waar de andere iets duurdere en bovenal veel zachtere boilie na enkele uren al compleet was weggevreten van de hair, kon ik de Dreambaits boilie vis na vis aan de hair laten zitten. Op wat schade aan de buitenkern na, plaatste ik dezelfde rig en boilie met het volste vertrouwen keer op keer weer terug op de stek. Zolang het kan geniet het mijn voorkeur om dezelfde boilie aan de hair te laten zitten. Ik geloof er in dat dit soms het verschil kan maken. Onderbouwd hoeft die visie niet te zijn. Net als met aas is vertrouwen en geloof in wat je doet heer en meester als het gaat om het afdwingen van resultaat!

Vertrouwen in wat je doet is het allerbelangrijkste met vissen!

Afwijkend aas

De Umami is een Oosters geïnspireerde boilie die een smaaksensatie is van zoet, kruidig, vis en umami (hartig). Een bijzonder uniek en onderscheidend karakter voor je boilie die is voorzien van maar liefst twee vismelen, squid extract, soyasause, Robin Red, lookpoeder en een premix van vitaminen, meneralen, D-cell, olien en drie flavours!

De Umami staat instant zijn mannetje!

Instant staat deze boilie volgens Dreambaits zijn mannetje, en ja. Ik heb er na het te water laten inderdaad echt binnen een uur beet op gekregen en vis aan gevangen. Toeval, geluk of aantrekkingskracht? Links of rechtsom, ik wist er mijn vissen meer dan prima op te vangen.

Oosters geïnspireerd met een kruidig randje: dat is de Umami in een notendop!

Bijdragen aan gezondheid voor de karper

De Vitella is volgens Dreambaits een boilie die is samengesteld op basis van voedingsstoffen waar de karper in bepaalde jaargetijde nood aan heeft en niet zelf kan aanmaken. Met essentiële vetzuren, mineralen, vitaminen, antioxidanten, spoorelementen en Aloë Vera brengt dit aas iets unieks in de markt. Een snel verteerbare boilie met veel vezels, appetite stimulators en een mix aan gefermenteerde ingrediënten.

De Vitella bevat voedingsstoffen die de karper soms niet zelf kan aanmaken.

Dreambaits laat met dit aas naar eigen zeggen niets aan het toeval over. Ze creëerden een boilie die naast attractief ook nog eens gezond is en waar de karper voor terugkomt en van wil blijven eten. De licht zurige, fruitige aroma maakt deze boilie dan ook een uitstekende keuze tijdens periodes in het jaar dat de watertemperaturen wat lager liggen.  

De Vitella zit bomvol essentiële ingrediënten die de karper nodig heeft!

Voodoo+

Een boilie die volgens Dreambaits echt is ontwikkeld om ook een oplossing te bieden in de vele factoren die dressuur kunnen doorbreken. Dit aas is dan ook ontwikkeld zonder de toevoeging van vloeibare extracten die uitwasemen. Dit om negatieve prikkels tot een minimum te beperken. De zoete boilie die is voorzien van een zachte bessenaroma heeft een extreem lage PH om het aas makkelijk voor de karper detecteerbaar te maken. Er wordt bij Dreambaits serieus nagedacht over aas!

De Voodoo+ is bewust ontwikkeld zonder toevoeging van vloeibare extracten.

Daarnaast heeft de boilie ook nog eens een hoge crunch factor om de aandacht te wekken van vissen in de buurt. Een prima instant boilie die het ook goed zou doen na lange voercampagnes. Ik ga deze boilie dit seizoen sowieso inzetten op een uiterst bizar, maar lastig betaalwater. Ik ben er nu al van overtuigd dat ik met dit aasje iets in handen heb waarmee ik ten strijde durf te trekken!

De Voodoo+ is speciaal ontwikkeld om de dressuur te doorbreken!

Pop-ups, dips en andere liquids

Naast de boilie range heeft Dreambaits ook een unieke range aan pellets en liquids in huis. Na wat zoeken bleek dat deze super lichte pellets ontworpen zijn om de vis rappido naar de stek toe te lokken en tot azen aan te zetten. Hoe? Door ze in te zetten in een combinatie van pellets en boilies en de pellets lekker te laten soaken in een mengsel van een goede liquid.

De pellets van Dreambaits zijn superlicht en hebben een unieke aantrekkingskracht op karpers.

De bijgeleverde Voodoo+ pop-ups deden mij kwa geur denken aan een uber vrolijke wandeling. Je weet wel, zo een waarin je samen met de smurfin het bos in bent geweest om bessen te gaan plukken. Althans, deze gedachte kwam er in mij naar boven. Zoals ik al zei is deze smaak ontwikkeld om de dressuur te doorbreken. Ik heb er in ieder geval genoeg vissen op gevangen, waaronder die dikke Franse reservoir buffel die met toevoeging van deze pop-up de bijna tot wafter vermaakte Vitella boilie niet langer kon weerstaan!

De Voodoo+ pop-ups hebben een bijzondere geur.

Conclusie

Natuurlijk is het lastig om uit al dat geweld aan aasbedrijven een boilie te kiezen. De vraag is dan ook: Waarop baseer jij je keuze? Laat jij je leiden door paginagrote advertenties, de prijs, door mond-tot-mondreclame, spraakmakende resultaten van consultants of de gebruikte ingrediënten en het afwijkende label? Ik ga jou niet vertellen dat je deze Dreambaits boilie moet gaan kopen, maar persoonlijk kan ik zeggen dat ik er best wel heel lekker op heb gevangen. Maakt dat deze boilie om die reden dan ook meteen beter dan een andere boilie? Oké, ik had tijdens mijn vissessies in Frankrijk nog een andere -bijna 40% duurdere- boilie mee en die heb ik met de Dreambaits Voodoo+ compleet weggevangen. Zou dit op een ander water ook weer zo zijn geweest? Laten we ons vooral niet gek maken: wonderaas bestaat niet. Goed en afwijkend aas wel!

Wonderaas? Dat zeker niet. Effectief en afwijkend? Dat zeker!

De keuze voor een aas hangt voor mij vaak af van het watertype, wat de vis al kent en openbaar of betaal. En zo zijn er nog zoveel meer bepalende factoren. Ik heb zondermeer veel vertrouwen in de boilies van Dreambaits. En ja, ja ik zou ze jou aanraden te gebruiken, maar ik ken jou, noch jouw aanpak en type visserij niet. Maar heb jij aas nodig dat voldoende hard moet zijn, een afwijkend eigen label draagt en op jouw water weleens het verschil kan gaan maken? Dan zit je met Dreambaits wel gebakken! 

Jordy blijft nuchter in zijn advies over boilies, maar eerlijk is eerlijk: de Dreambaits boilies stelde hem niet teleur!

Een laatste tip: wil je die lastige, bijna onaantastbare vis te pakken krijgen? Of bevis je een water waarbij het vissen met een meer afwijkend label dan het welbekende meer succesvol kan zijn? Check dan echt snel de Dreambaits boilierange, want ik neem ze zonder meer met veel vertrouwen weer mee aankomend voorjaar!

Tot de volgende review!

Jordy Op ’t Hof


Check de website van Dreambaits op of ga naar stand van Dreambaits op Carp Zwolle 2020. Je kunt ze vinden in hal 4 stand 414 met bulkdeals, aanbiedingen en meer!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl