‘Zigvissen’ de sleutel tot succes – Sven Teunissen

De ‘zig’ zien we steeds vaker voorbijkomen, zeker in de zomermaanden! Toch wordt deze nog maar weinig ingezet, terwijl deze manier van vissen zeker voor succes kan zorgen. Zo ook voor Sven, voor hem is deze visserij zelfs de sleutel tot succes. Hij gaat niet op pad zonder zijn zigkit. In dit artikel legt Sven uit waarom de ‘zig’ voor hem zo succesvol is en hoe je deze zelf ook gemakkelijk kan inzetten.


Sven aan het woord: ‘Zigvissen’ is voor mij de sleutel tot succes. Je hoort er veel vissers over, maar in werkelijkheid passen weinig het toe. Graag vertel ik jullie hoe ik deze techniek toepas en wat mijn ervaringen zijn.

Benieuwd naar Sven’s aanpak, lees dan verder!

Aanpak van een water

Je komt aan bij het water, en dan? Dan begin je met het observeren, dit kan door middel van een (polaroid) zonnebril of drone. Kijk of je karpers kan spotten in de hogere waterlagen. Vergeet zeker niet plekken als overhangende bomen, wierbedden, rietkragen, lelievelden en taluds. Dit zijn plekken waar ze graag liggen. Eenmaal geobserveerd kun je de eerste hondenbrokken in het water gooien, ook wanneer je geen karpers hebt gespot. Het is pure winst als je de vissen al aan het azen krijgt. Door ze te laten wennen aan het voer, blijven ze zoeken. In de tussentijd kun je al je spullen gereed maken.

Eenmaal de spullen in gereed, hoeft het niet lang meer te duren…

Montage

Zelf gebruik ik graag de ‘Korda Adjustable Zig Kit medium’. Dit is een verstelbare zig montage. Hier zit een running rig systeem bij, waaraan je je lood kunt bevestigen. Zelf gebruik ik 60 tot 80 gram lood. De montage gaat als volgt: de hoofdlijn haal je door de ring van het running systeem heen. Deze is nu vrij in beweging op de bodem en zal niet in de knoop gaan door aanwezig vuil.

De dobber heeft drie verschillende maten, zelf ben ik voorstander van de medium variant.

Na deze bevestiging kun je de zig dobber monteren. De dobber heeft drie verschillende maten, zelf ben ik voorstander van de medium variant. De zig dobber bevestig je door je hoofdlijn hier door heen te halen en vervolgens vast te knopen aan de wartel. Nu moet er nog een onderlijn aan vastgeknoopt worden. Deze knoop ik altijd zelf vanwege de diepteverschillen. Ga niet voor een al te dikke onderlijn.

Ook Sven moest even wennen aan dit systeem, maar het vertrouwen was er al snel!

Zelf gebruik ik ‘de Nash nxt zig flo 12 lb’, omdat deze nagenoeg niet opvalt in het water en erg stevig is. De lengte van mijn onderlijn is de afstand tussen de molen het eerste startoog. Zo kan ik de dobber gemakkelijk afstellen op de gewenste diepte. Als haak gebruik ik ‘de Fox Edged Zig 8’ of ‘Korda Mixa 8’ haak. Beide zijn klein, maar je vist ook subtiel en pakt nog steeds genoeg vlees. Ze zijn namelijk vlijmscherp en er zit een bocht in de haak verwerkt.

Maak bij het zigvissen gebruik van subtiele haken.

Beide haken monteer je op de onderlijn door ‘de knotless-knot knoop’. Je wilt dat het haakaas dicht tegen je haak aan zit. Je wilt namelijk niet een ’te’ grote ruimte hebben tussen de haak en het aas, omdat je heel subtiel vist. Met een kleine zuigbeweging moet het haakaas meteen prikken. Tot slot maak je een dubbele lus wat uiteindelijk aan je dobber vast komt. De montage is klaar voor gebruik!

Het haakaas

Er zijn honderden soorten aasjes, maar bij mij springt er één bovenuit. Dat zijn de ‘Two Tone Zig Balls’. Persoonlijk vind ik de zwart-wit variant geweldig. Als de karpers van boven naar beneden kijken, zien ze wit heel goed. Kijken ze van beneden naar boven, dan zien karpers zwart weer goed. Dit komt door het lichtinval in het water. Wat verder belangrijk is, is dat je ook goed om je heen blijft kijken en bedenkt in wat voor tijd van het jaar je zit.

Het favoriete ‘zigaasje’ van Sven, een two tone zig ball!

Ben je bijvoorbeeld in de zomer aan het vissen, dan zijn er veel insecten aanwezig. In dit geval zal ik aanbevelen ‘de Nash Zig Bugs’ te gebruiken. Je kunt ook voor pop-ups gaan. Daarnaast speelt de kleur van het water ook een rol. Laat het aas goed opvallen, een karper is nieuwsgierig. Wanneer je de interesse van de karper gewekt hebt, kan die maar één ding doen en dat is jouw aas opzuigen.

Aan variatie geen gebrek…
… probeer vooral zoveel mogelijk uit.

Voer en flavour

Als voer gebruik ik graag ‘de Dynamite Zig mix’. Er zijn twee soorten: ‘de Milky en Muddy’. Je kan er ook voor kiezen om zelf wat door elkaar te mixen. Gebruik dan licht voer, bijvoorbeeld paneermeel of gedroogd gemalen hennep. Hierdoor krijg je een up-en-down-effect, wat je graag wilt bereiken. Naar mijn mening is het gebruik van een flavour iets wat goed werkt bij het aanmaken van je voer en aas.

Naast de kant-en-klare mixen, maakt Sven ook graag zijn eigen voertje.

Voor het aanmaken van mijn voer, gebruik ik gecondenseerde melk. Door het gebruik van gecondenseerde melk krijg je een “rokend” effect én het is zoet. Zorg dat je voer ook niet te nat is, omdat het anders snel naar de bodem zinkt. Het haakaas kan je voorzien van wat ‘Korda Goo’. Hier krijg je ook weer een mooi, “rokend” effect van.

Met een spod kun je gemakkelijk bijvoeren, zeker op verre afstanden.

Dieptes

Elk water heeft verschillende dieptes. Vis je dan heel diep of juist ondiep? Stel, je zit op een water te vissen waar het vijf meter diep is en je hebt drie hengels tot je beschikking, varieer dan in verschillende dieptes. Als ik er een onderlijn van één meter aan heb zitten, dan zou ik stapsgewijs vissen. Hiermee bedoel ik de eerste hengel één meter onder het wateroppervlakte, tweede hengel twee meter onder het wateroppervlakte en de derde hengel drie meter onder het oppervlak. Nu vis je van de vijf meter, drie meter af en heb je nog twee meter ‘loze ruimte’ waar geen haakaas zweeft.

Eenmal de juiste diepte gevonden, kan het gekkenhuis zijn.

Met deze diepte moet je gaan spelen door na een uur een halve meter te zakken tot dat je de vis vindt op een bepaalde diepte. Vanuit daar kan je keuzes maken. Ga ik alle hengels op die diepte leggen of blijf ik observeren en bedenk ik een nieuw plan.

Inwerpen

Tegenwoordig heb je de ‘Korda Zig Magnet.’ Deze draai je op een bankstick en daar kun je haak, middels een magneet, aan bevestigen. Ik plak aan mijn Zigdobber een pva schuimpje. Ik haal mijn haak hierdoorheen, zodat het vastzit aan de dobber. Hierdoor kan het in de lucht niet in de knoop raken. Na deze handelingen uitgevoerd te hebben, kun je inwerpen. Zorg ervoor dat je de spoel openlaat wanneer deze het water raakt, dan komt de dobber naar boven.

Door gebruik te maken van een foampje, zul je het systeem minder snel in de knoop gooien.

Het afstellen van de diepte doe je wanneer je de dobber visueel hebt. Sluit de molen, leg de hengel op de steunen en draai met je hand aan de spoel zodat er spanning op komt te staan. Je ziet de dobber verdwijnen. De onderlijn heeft de lengte van het startoog naar de molen toe. Je pakt met een linkerhand je lijn vast van het startoog, laat deze niet los. Vervolgens draai je met je rechterhand aan je spoel. Als je linkerhand bij de spoel is aangekomen, dan weet je dat je aas tegen het wateroppervlakte aanzit. Herhaal ik dit nog een keer, dan vis ik één meter onder het wateroppervlakte.

Het voordeel van de zig is dat je zelf de diepte kunt bepalen.

Tips

  1. Blijf met regelmaat voeren, bijvoorbeeld elk uur of om de twee uur. Hiervoor gebruik ik een spodhengel of katapult (voor de brokken).
  2. Na een hele dag gevist te hebben met de zig is er veel voer naar de bodem gezakt. Speel hier op in door ‘snachts op diezelfde stek met bodemaas te vissen.
  3. Gebruik een lang schepnet, je vist namelijk met een lange onderlijn.
  4. Hoe dieper het water, hoe groter de dobber moet zijn.
  5. De aanbeten zijn heel anders dan wanneer je statisch op bodem vist. Zet daarom ook niet je slip dicht, want ze gaan heel hard!
  6. Blijf observeren om de zwemroute van de karpers te ontdekken.
  7. Hoe groter de stofwolk van het voer, hoe beter. Hiervoor raad ik melkproducten aan.
Wij snappen wel dat ‘de zig’ voor Sven de sleutel tot succes is 😉

Blijf actief bezig met je visserij en maak er het mooiste van. Heel veel succes!

Sven Teunissen


Volg Sven ook op Instagram voor meer avonturen en vangsten.

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook