Zo bouw je de ideale najaarsstek op – Tips van Mario Gijbels!

Dalende temperaturen, kortere dagen en kale bomen… Het najaar is nu echt begonnen! Hoog tijd om een voerstek op te bouwen en het maximale uit deze periode te halen. Maar hoe bouw je eigenlijk zo’n voerstek op? Mario Gijbels van Dreambaits geeft hieronder een aantal tips, dus lees snel verder!


Mario aan het woord: De populariteit van het karpervissen is de laatste jaren flink gestegen en daarmee ook het het vissen in het najaar. Echter om succesvol te zijn in deze periode zijn er toch een reeks factoren waar je rekening mee moet houden. We willen allemaal effectief slagen in het landen van deze, op hun mooist zijnde, prachtdieren.

Als er iemand is die kennis heeft over aas en voer, dan is het onze Belgische vriend Mario wel!

Het metabolisme van de karper neemt af met het kouder worden van de watertemperatuur. Simpelweg wil dit voor ons zeggen dat we ons voer of voerhoeveelheden ook week na week moeten aanpassen.

Op basis van..?

Op afgesloten wateren kijk ik steeds naar de vangsten, maar ook of gekende vissen (minder) goed in het vlees zitten. Stel: je merkt dat de meeste vissen een tweetal kilo onder hun (top)gewichten zijn, dan weet je ook dat je nog aardig wat kan voeren. Maar wat is aardig? En hoe bepaal je dit?

Hier kunnen nog wel wat kilo’s bij 😉

Er moet ook rekening gehouden worden met de hoeveelheid vissers die er actief zijn, wat deze voeren en wat het bestand is of beter gezegd wat het actieve bestand is. Wanneer de witvis en een groot bestand aan kleinere karpers amper tot niet actief zijn, dan moet daar ook rekening mee gehouden worden. Dit samen met de dalende watertemperatuur is dus een hele boterham!

Denk met de koudere dagen ook goed aan jezelf. Een bakje koffie kan al wonderen doen om scherp te blijven!

Advies

Voorzichtigheid is dus ook altijd geboden. In veel gevallen blijft het een gok, hoe beredeneerd ook. Het beste advies is dan vaak: zet laag in met het voeren en voel het aan. Als de aanbeten komen, kan je het voeren opdrijven. Andersom is een stuk moeilijker om het nog om te buigen. Met deze aanpak in combinatie met gezond verstand kom je al een heel eind!

Begin met kleine hoeveelheden en schaal op als dat mogelijk is.

Op een rivier of kanaal is dit minder van belang, aangezien het daar vooral over vissen gaat die de voerstek passeren. Al kan je ook daar steeds residente vissen met een voerstek verleiden.

Zet laag in met voeren dit kan je altijd verhogen (wanneer de vangsten oplopen), te veel voer kan je niet meer uit het water halen.

Korte of lange termijn

Wil je op korte termijn wat opbouwen? Dan moet je met het bovenstaande veel minder rekening houden en kan je gewoon je ding doen. Dat is dus voeren en afromen! Op lange termijn ga je dus ook echt iets opbouwen. Ik zelf doe dit op basis van het volgende stappenplan:

Stap 1: Elke dag voeren?

Voer elke dag! Indien mogelijk sla je geen dag over. Het belangrijkste is om de basisstek regelmatig van voer te voorzien zodat de karpers beloond worden als ze de stek bezoeken. Regelmaat is belangrijker dan kwantiteit. Is dit niet mogelijk? Voer dan zeker om de twee dagen, want dan kan je altijd nog iets extra voeren. Om de twee is wel echt het minimum voor mij.

“Het liefste voer ik elke dag…”

Extra tip: tijdens een hogedruk periode azen karpers veel minder, dan pas ik ook voerhoeveelheden aan. Boven de 1010 hPa halveer ik en boven de 1025 hPa voer ik zelfs helemaal niet. Enkel als die hogedruk een aantal dagen blijft aanhouden dan voer ik lichtjes verder.

Stap 2: Voldoende, maar niet te veel

Probeer voldoende te voeren, maar zeker niet te veel. Ik heb in de intro reeds verteld waar ik rekening mee hou. We moeten vooral de karper beter vangbaar maken voor wanneer we een sessie doen. Als hij al verzadigd is, zal je langer moeten vissen voor een aanbeet.

Ga niet klakkeloos voer in het water gooien, bedenk een goede aanpak die past bij jouw visserij en dan boek je zeker succes!

Stap 3: Veel karpers bereiken

Probeer zoveel mogelijk vissen te bereiken. Ik voer vaak in één zone verschillende stekken en dieptes aan. Daarnaast beperk ik me ook niet altijd tot één zone, maar bevis er vaak twee op een water. Zo leer je sneller hoe de vissen reageren op wisselende weersomstandigheden, maar ook hengeldruk.

Mario voert meestal meerdere zones aan om achter het gedrag van de vissen te komen.

Dus vis je met twee hengels, dan voer je vier stekken aan. Zo kan je elke sessie de opgebouwde stekken beurtelings afvissen en zo de hengeldruk per stek halveren. Op lange termijn is dit een gouden tip en vis je de voerstek minder snel kapot. Deze aanpak zorgt ervoor dat ik vaak heel lang de vruchten kan plukken van een opgebouwde voerstek en dit het ganse jaar door.

De tactiek van Mario heeft zich al meermaals bewezen!

Twee soorten boilies

Om nog meer vissen te bereiken, meng ik ook steeds twee soorten boilies door elkaar. Ik kijk dan vooral naar twee dingen die belangrijk zijn voor mij. In het najaar hebben de vissen natuurlijk een nood aan eiwitten die hun ervan voorziet om een winterreserve op te bouwen. Daarom kies ik voor een proteïnerijke boilie.

Mario voert vaak met twee soorten boilies, dit om nog meer karpers te bereiken!

In het najaar is dit vaak onze Krill & Octopus en een zoete variant zoals de Vitella/nieuwe Choquita die lager zit in proteïne, en dus naarmate het echt kouder gaat worden beter verteerbaar is. Met die combinatie heb ik dus het beste van twee werelden om te voeren, maar vooral om een groot gedeelte van het bestand aan te spreken naargelang de voedselvoorkeur en de dalende watertemperatuur.

In het najaar is het belangrijk dat je goed verteerbaar aas inzet.

Als je rekening houdt met de bovenstaande stappen, kan ik jullie verzekeren dat je een aardige stap in de goeie richting. De resultaten zul je dan zeker verbeteren. Alvast iedereen een succesvol najaar gewenst!

Mario Gijbels


Ben je nieuwsgierig geworden naar de boilies van Dreambaits, neem dan een kijkje op de website en volg de avonturen van Mario op Instagram en Facebook!

Bekijk ook