Zo verleidt Ernesto Kamminga karpers met de Zig!

Zigvissen… Je hoort er wel over, maar aan de waterkant zie je maar heel weinig vissers ook daadwerkelijk lange onderlijnen met stukjes foam inzetten. Volgens Ernesto Kamminga is dit onterecht! Deze ervaren visser zet het hele jaar door zigrigs in én met succes. Hieronder vertelt hij meer over deze visserij en showt hij zijn favoriete set-up.


Hogere waterlagen

Ernesto vertelt: Zigvissen is een hele leuke, maar vooral actieve visserij waarbij je probeert de karper te verleiden op half water. Toch moeten wij als moderne karpervisser een bepaalde drempel over om deze manier van vissen onszelf eigen te maken. De afgelopen 8 jaar heb ik door heel Nederland en België diverse lezingen gegeven over het vissen met de zig. Ik vroeg aan het begin van iedere lezing altijd wie er wel eens had gevist met de zig. En hoewel er vaak meer dan 100 man in de zaal zaten, staken er meestal maar 5 mensen hun hand op.

" Als moderne karpervisser moet je een bepaalde drempel over om deze manier van vissen jezelf eigen te maken. "

Een klein bolletje foam op half water kan zeker voor verrassingen zorgen, aldus Ernesto.

Ik snap het wel, want eigenlijk schopt het tegen alles wat je als moderne karpervisser hebt geleerd. Je vist met hele subtiele presentaties, kleine haken en dunne lijnen. Montages die meer weg hebben van het vissen op witvis, dan wat je voor het vissen op karper zou gebruiken. Daarbij geeft het haakaas geen voedselsignaal af in het water. Sterker nog, het is niet eens voedsel. Hoe kun je daar nu een karper op vangen? Toch weet ik al bijna 2 decennia op een klein stukje foam als haakaas ontzettend veel karper te vangen.

Als karpervisser moet je soms ‘out of the box’ denken. Persoonlijk zou ik er geen problemen mee hebben om enkel en alleen nog maar te mogen vissen met een stukje foam.


Actieve visserij

Maar waarom zigvissen? Karpers zwemmen het grootste deel van de dag ergens in de hogere waterlagen. “Wat heb ik te verliezen wanneer ik op de bodem niets vang?”, is wat je jezelf moet afvragen. Het antwoord is namelijk heel simpel namelijk; niets! Ik wil ook niemand tegen het zere been schoppen, maar eigenlijk is het vissen met de zig net als het vissen met de korst of de pen. Namelijk veel effectiever in dezelfde tijd!

De hele dag naar bewegingsloze hangers kijken met vastlood systemen… Volgens Ernesto kun je er dan beter een zig aanknopen!

Zigvissen is een actieve manier van vissen, waarbij je probeert de karper over te halen het haakaas te pakken. Naast het vinden van de juiste waterdiepte en de best vangende kleur, ben je actief bezig met creëren van een een wolkend voerspoor rondom de zigs.

" Wat heb ik te verliezen wanneer ik op de bodem niets vang? "

Het voer dat ik gebruik is een kant en klare zigmix die voornamelijk uit lichte ingrediënten bestaat. De basis is volle melk of gecondenseerde melk, welke ik meng met wat water en een liquid. Wanneer mijn vloeistof klaar is, meng ik de droge zigmix erbij. Deze laat ik vervolgens een 4-tal minuten staan en meng het nogmaals goed door elkaar. Daarna test ik de mix in de oever of hij goed wolkt. Het is belangrijk dat het voer op de juiste waterdiepte blijft hangen. Naar gelang het doel kun je er nog wat water of wat droge zigmix aan toe voegen.

Ernesto maakt zijn zigmix aan met volle of gecondenseerde melk.

Het voeren doe ik graag net wat verder dan waar mijn zig ligt. Op deze manier voorkom ik dat de wat voorzichtig azende en rond zwemmende vissen mijn montage oppakken met hun borstvinnen. Veel beter is om je presentatie net buiten de ‘feeding zone’ aan te bieden. Hierdoor verstoor je de stek minder en zullen de vissen beter blijven hangen op de stek, waardoor je vaak al vrij snel na de eerste vangst een volgende kunt vangen.

Heldere, zonnige dagen zijn vaak erg goed om te vissen in de hogere waterlagen.


Adjustable zigmontage

Persoonlijk gebruik ik het liefste een adjustable zigmontage. Dit wil zeggen dat je de diepte op ieder moment eenvoudig kan aanpassen. Door meer lijn op je molen te draaien, zal de zig lager in het oppervlak worden aangeboden. Geef je juist lijn bij, dan zal de zig hoger komen te staan.

Ernesto geeft de voorkeur aan een adjustable zigmontage.

Een trucje om dit proces heel makkelijk en nauwkeurig te maken, is door de onderlijn even lang te maken als de afstand tussen de molen en het startoog. Als je inwerpt en de zig naar de oppervlakte laat drijven, is het een kwestie om de lijn van het startoog tot aan de molen opdraaien. Omdat je een vast meetpunt hebt gemaakt, weet je dus exact hoe ver de zig onder de oppervlakte ligt.

Ook deze fraaie schubkarper zwichtte voor een stukje foam.


Eenvoudig zelf te maken

De montage is vrij simpel om zelf in elkaar te zetten. Laten we beginnen bij de onderlijn, specifiek bij de haak. Ik gebruik daarvoor een Black Claw in maat 10, die ik bevestig met een bledknoop. Vervolgens maak ik een kleine hair die strak op de haak zit. Het is belangrijk om weinig ruimte tussen het haakaas en de haak te hebben!

De Black Claw haken zijn speciaal ontwikkeld voor de zigvisserij.

Aan het andere uiteinde komt, middels een sterke 8-knoop, een lus die je eenvoudig in een quick change swivel kan schuiven. Schuif als laatste nog een anti-tangle sleeve op de onderlijn en klaar is kees! Voordat we stap-voor-stap gaan kijken hoe je de montage in elkaar zet, wil ik eerst nog wat over het loodgewicht vertellen. Het loodgewicht kies ik bewust zo licht mogelijk, omdat het een stuk prettiger drilt en beter werkt.

Ernesto kiest bewust voor lichte loden in combinatie met een adjustable zig.

Met een licht lood zal het systeem veel zachter op de bodem landen. Ik gebruik daarvoor een back lead clip. Hiermee verleng ik de afstand tussen de hoofdlijn en het lood, waarbij het grote oog van de clip nagenoeg wrijvingsloos de lijn zal geleiden. Het systeem werkt zelfs zo goed dat je er ook bij waterplanten nog goed mee uit de voeten kunt!

" Een licht lood drilt en werkt beter! "


Stap-voor-stap

Waar de onderlijn misschien redelijk voor zich spreekt, is de adjustable zigmontage wel iets ingewikkelder. Door de jaren heen ben ik zelf wat gaan experimenteren met de kits die op de markt verkrijgbaar zijn en daarop heb ik zelf een aantal wijzigingen doorgebracht. Laten we hieronder kijken hoe ik mijn montage in elkaar zet:

1. Dit heb je nodig: een zigfloat, sinking rig tube, anti-tangle sleeves en Back lead clips.

2. Knip wat Sinking rig tube af, 3cm langer dan de Zigfloat.

3. Schuif vervolgens je lijn hierdoor heen.

4. Schuif nu je Zigfloat op de lijn en knoop een lus.

5. Zorg dat de lus minstens 4cm lang is.

6. Schuif nu een Anti tangle sleeve op de lus.

7. Trek vervolgens de tube een klein stukje over de knoop.

8. Trek de Anti tangle sleeve nu in de Zigfloat.

9. Via een Quick Change wartel bevestig je nu eenvoudig de onderlijn.

10. Het lichte wartellood bevestig ik nu via een Back Lead clip op de lijn.

11. En voil ! De adjustable zigmontage is nu klaar voor gebruik.


Bonus: 5 zigtips

Hopelijk hebben jullie hierboven een goede indruk gekregen van hoe je nou een degelijke set-up in elkaar zet. Omdat materiaal je natuurlijk niet direct meer vissen gaat opleveren, deel ik hieronder nog 5 tips die ik altijd zal toepassen tijdens een dagje ziggen!

Beetindicatie

Door de grote lengte van de onderlijn en de hoek die de onderlijn maakt ten opzichte van de hoofdlijn, is de beetregistratie tijdens het zigvissen verre van optimaal. In vrijwel alle gevallen zal een gehaakte karper niet veel meer indicatie geven dan een paar piepen. Ik gebruik daarom lichte wakers die ik een stukje onder de hengel laat hangen. Op deze manier krijg ik elke aanbeet goed door. Daarbij is het tevens verstandig om de beetmelder wat gevoeliger te zetten.

" Een gehaakte karper zal niet veel meer indicatie geven dan een paar piepen. "

Een goede beetindicatie is van belang bij het zigvissen!

Lange schepnetsteel

Omdat je gebruik maakt van een lange onderlijn tijdens het ziggen, is het gebruik van een lange schepnetsteel wel zo prettig. Zelf maak ik gebruik van het Cocoon 2G long reach landingsnet, van JRC. Dit net heeft een 3-delige steel, waardoor je het net eenvoudig kunt verlengen tot maar liefst 2,8 meter. Ik zorg altijd dat ik twee exemplaren heb klaarliggen, want als de vissen je zig eenmaal gevonden hebben, kan het hard gaan!

Een schepnet met een lange steel scheelt een hoop gepruts tijdens het landen van een vis.

Kleur maakt verschil

Zigvissen is vooral heel veel proberen! Het is een actieve visserij, waarbij je steeds bezig bent om uit te zoeken wat op dat moment het beste werkt. Naast dat het erg belangrijk is om op de juiste diepte te vissen, kan een andere kleur soms een heel groot verschil maken. Blijkbaar is de stand van de zon en de reflectie op het haakaas van invloed op het aasgedrag van de karpers. Persoonlijk ben ik fan van sterk contrasterende kleuren, zoals zwart en wit. Maar denk ook eens aan een felle kleur, zoals geel.

" Zigvissen is vooral heel veel proberen! "

Zigvissen betekent veel experimenteren met bijvoorbeeld de kleur van je haakaas.

Benut je stek optimaal

Tijdens het ziggen zullen er ook voedseldeeltjes uit je zigmix op de bodem terecht komen. Hennep, pellets en andere deeltjes zullen na verloop van tijd naar beneden zakken. Logisch dan ook dat dit na verloop van tijd de nodige karpers zal aanspreken. Vergeet daarom nooit, zeker niet na een dag spodden, een hengeltje met een normale bodemaas presentatie in te zetten. Je zult verbaast zijn hoe snel dit een aanbeet kan opleveren!

Deze fraaie schub, werd na een succesvolle dag ziggen, op de bodem gevangen.

Blijf kijken

Bij het zigvissen hou ik altijd het wateroppervlak in de gaten, ook al ben ik bezig met het opzetten van mijn tent. Het is misschien iets wat je jezelf even moet aanleren, maar het kan je zoveel nuttige informatie geven. Vooral de manier hoe vissen boven komen, van welke kant komen ze aanzwemmen en op welke plek komen ze boven. Allemaal info die we bij het zigvissen heel goed kunnen gebruiken. Vandaar dat deze tip misschien wel de beste tip is die ik je kan geven!

Watch the water! Zelfs tijdens het opzetten van je tent…


Tot slot

" Is zigvissen nu erg moeilijk? "

Ik vind van niet, iedereen kan hiermee aan de slag! De techniek is vrij eenvoudig onder de knie te krijgen. Het is echter wel van groot belang dat je de juiste materialen gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een echte ziglijn en bijvoorbeeld geen fluorocarbon. Het is te stug en te zwaar, waardoor je echt aanbeten gaat mislopen.

Gebruik voor het ziggen altijd een speciale Zig Link.

Zoals gezegd is zigvissen is een actieve, subtiele manier van vissen. Kleine details kunnen het verschil maken! Het vinden van de vissen is één, maar het vissen op de juiste waterdiepte is weer net zo belangrijk. Het gaat erom dat je jezelf het zigvissen eigen maakt en leert van je fouten. Ik hoop echter dat je middels dit artikel weer een stap in de goede richting kunt zetten! Wil je nóg wat extra uitleg? Check dan de presentatie over zigvissen die ik op Carp Zwolle gaf!

Succes met het ziggen!

Ernesto Kamminga – JRC en Carp Whisperer

Voor meer informatie over de items en over de visserij van Ernesto kijk je op de Carp Whisperer website, het YouTube kanaal en de Instagrampage!

Bekijk ook