ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Zonder dalen geen pieken #2 – Tour de France, Duitse karpers en sneeuwpret 2.0

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Kronieken van mijn leven als karpervisser – Bart Haaring

In het vorige deel van dit tweeluik deelde Bart Haaring enkele avonturen uit een aantal memorabele trips uit zijn vissersleven. In deel 2 gaat zijn reis verder en dat brengt hem onder andere in Duitsland en in de Franse sneeuw! Ook onheil komt op het pad van Bart (wat al zijn plannen overhoop gooit)… Nieuwsgiering? Lees dan snel verder!

Fotografie: Roel den Boer en Thomas Kouwenberg

Tour de France

In 2015 gaan we voor het eerst ‘vreemd’ door een zomersessie te plannen. In het door ons zo geliefde najaar van dat jaar staat namelijk de ‘vangst’ van mijn PB gepland. Dan zal ik namelijk voor het eerst vader worden. Ik hoor jullie denken: “Dat is vistechnisch niet zo bijdehand gepland Haaring”. Dat klopt, ik kan niet anders dan bekennen. Ik beloof plechtig dat ik het bij een tweede beter zal doen!

Inmiddels wordt de passie voor het vissen al voorzichtig doorgegeven…

De zomer blijkt ook niet ons seizoen te zijn. Ruim 3200 km wordt versleten, om vervolgens na een week te eindigen op een water slechts 700 km van huis, waar we in 2012 de droomsessie beleefden.

Dat ging ongeveer zo: In eerste instantie begonnen we op het water van de grote schub van vorig jaar. Hier was het nogal druk met vissers, dagjesmensen, luchtbedjes, bbq’s en nog meer van dat soort geneuzel. Dat deed ons besluiten nog maar een ‘stukje’ door te rijden naar Plan B. Echter, de volgende keer zullen we eerst Google Maps raadplegen, want dit ‘stukje’ blijkt nog een kleine 500 km te zijn… Bij aankomst op het water, wat later in de Keep Searching avonturen de naam ‘Het Wierwater’ zal krijgen, zijn we gesloopt en is het inmiddels bijna donker. Verder dan de stretchers opzetten komen we niet meer. Vervolgens blanken we drie nachten en keren we terug naar het water van de grote schub.

Frankrijk, het land van eindeloze mogelijkheden! Helaas liggen de wateren soms wel een flink stuk uit elkaar 😉

Merdecredi

Op dit water is de regelgeving sinds vorig jaar inmiddels behoorlijk aangescherpt en mag er woensdag- en donderdagnacht niet gevist worden. Tevens mag je er niet aan het water verblijven gedurende de nacht. Volgens een aantal Franse locals die de eerste stek bezetten, wordt er zeer streng op gecontroleerd en liegen de boetebedragen er niet om. Al snel worden wij met allerlei bedragen om de oren geslagen. Ook zij zullen zo gaan inpakken. Wij vonden het al zo raar dat vrijwel alle stekken vrij waren dus deze informatie verklaart een hoop. “Merdecredi!” is mijn respons op het nieuws van de Fransen.

Volgens een aantal Franse locals die de eerste stek bezetten, wordt er zeer streng gecontroleerd en liegen de boetebedragen er niet om.

Aangezien het nu woensdagmiddag is besluiten we het er niet op te gokken en elders te bivakkeren. Morgenvroeg zullen we om 4.30 op de parkeerplaats staan om als eerste op de beoogde topstek te zijn. Nog content met mijn eerste woordgrapje in het Frans, druipen we af. Wanneer we ’s morgens vroeg terug zijn op de parkeerplaats staat deze vol met Franse auto’s. Alle stekken zijn bezet en na wat informeren blijken het vrienden van de mannen van de eerste stek, die uiteraard gewoon aan het water zijn gebleven. We voelen ons genaaid met de broek aan en met de staart tussen de benen druipen we opnieuw af. Niet te vertrouwen die Fransen…

French gold.

Niet te vertrouwen die Fransen…

We besluiten verder op zoek te gaan en na vele wateren gezien te hebben vangen we op het water van de droomsessie van 2012 nog wat vissen en weten we de sessie met een redelijk goed gevoel af te sluiten. Het was echter verre van wat we van tevoren van deze twee weken hadden gehoopt.

Het loopt niet altijd zoals gewenst…

Ken je die mop van die twee gasten die in Duitsland gingen vissen?

In 2016 werden de stoute schoenen weer eens aangetrokken om een potje te illegalen. Jaren geleden stuitte ik per toeval op een prachtig water in Duitsland. Een kraakhelder water met veel wier, wat mij vanaf de eerste ontmoeting in haar greep had. Hier moest en zou ik nog een keer gaan vissen. Dat dit echter niet de bedoeling was op het water aldaar was mij al vrij snel duidelijk geworden. Maar het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in Thomas vind ik de ideale partner in crime. Thomas is namelijk ook niet vies van het creatief omgaan met de geldende regelgeving.

In de week voorafgaand aan de sessie rijden we meermaals naar het water om te voeren en om de nodige watersense op te doen. Wat is het hier schitterend zeg! De laatste kilometers naar het water treffen we meer reeën dan mensen. Heerlijk dit, helemaal ons ding! Het water, de omgeving, de vegetatie, werkelijk alles ‘schreeuwt’ hier karper. Vol goede moed en licht gespannen voor hetgeen er komen gaat, varen we de hengels uit op de strategische en aangevoerde stekken. Het hele weekend zien we geen enkel teken van karper.

De laatste dag van de sessie spot ik een roofvisser aan de zuidoever van het water, terwijl ik vanuit de boot op zoek ben naar tekenen van karper. Een praatje met de beste man leert ons dat hier helemaal geen karper zwemt! Na aanleg van dit water heeft er namelijk nooit een uitzetting plaatsgevonden. Ook dat kan je gebeuren als je aan het pionieren gaat. Later die dag krijgen we nog een bezoekje van de Polizei.

Navraag leert dat de aangrenzende boer ons verraden heeft. Niet te vertrouwen die Duitsers…

We blijken ons in natuurgebied te begeven en onze fischereischein is niet afdoende om er te mogen vissen. Erg verrassend vinden wij dit niet, maar we spelen de vermoorde onschuld. Gelukkig is ‘Derrick’ ons goedgezind en komen we er vanaf met een aantal waarschuwingen en het vriendelijke, doch dringende verzoek om direct te vertrekken. Navraag leert dat de aangrenzende boer ons verraden heeft. Niet te vertrouwen die Duitsers…

“The fishing was good; it was the catching that was bad.“
A.K. Best

Ook als er niks gevangen wordt blijft Bart plezier maken aan de waterkant!

Wet van Murphy in het kwadraat

Begin oktober van 2016 staat er eindelijk weer eens een lekkere najaarstrip in Frankrijk op de planning. De zin om te gaan is hoger dan ooit, zeker na de teleurstelling van vorig jaar. Al 1,5 jaar stond deze datum rood omcirkeld in mijn agenda. Volgens inmiddels vast recept, zal ik met Roel afreizen naar het Franse land om aldaar te trachten wat gewichtige dames te verleiden. Ja mensen, het gaat nog steeds over karpers.

Een paar weken voor vertrek scheur ik echter de quadricep van mijn linkerbeen tijdens de training. Een goed begin…  Gelukkig lukt het zowel in de agenda van Roel als in die van mij om de trip te verzetten naar november.

#AUW

Na een paar weken met krukken te hebben gelopen boek ik langzaam progressie en kan de focus weer op de Frankrijktrip. Dan blijkt Roel vanwege familieomstandigheden af te moeten haken. Ik schrijf al mijn visvrienden en bekenden aan, maar het lukt niemand om mij op deze korte termijn te vergezellen. Een solotrip in Frankrijk zie ik niet zitten. Langere sessies vis ik het liefst in (goed) gezelschap, mede vanwege het sociale aspect. Ik stuit bij toeval op onderstaande gedicht en weet wat me te doen staat. Dan maar alleen in Nederland op pad!

Learn to be alone and to like it.
There is nothing more freeing
and empowering than learning
to like your own company
Mandy Hale

Kiloknallers

Bij MTC Baits bestel ik 50kg van mijn favoriete winterbol, de Peach ’n Peppa. Deze licht verteerbare, zoete knikker heeft een enorme doorloopsnelheid wat ideaal is voor winterse omstandigheden en heeft me al vele mooie (winter)vissen opgeleverd. Ik had echter de weersverwachtingen van Nederland even in de gaten moeten houden, want de eerste nacht wordt ik getrakteerd op -5 graden Celsius. Daar zit je dan met je 50 kilo bollen… Lekker bijdehand!

Daarnaast is vissen soms ook gewoon een excuus om lekker aan de waterkant te kunnen zijn.

Op het eerste putje onderhoud ik twee stekken. De ene bevis ik overdag en de andere ’s nachts. Ondanks de beroerde weersomstandigheden weet ik al snel een schubje te vangen op de dagstek en dat geeft de burger moed. Vervolgens wordt er drie etmalen vakkundig geblankt. Maar ja, een slechte visdag is altijd nog beter dan een goede werkdag. Daarnaast is vissen soms ook gewoon een excuus om lekker aan de waterkant te kunnen zijn.

Op het tweede water heb ik nog vier nachten te gaan. Structureel worden er een aantal stekken  twee keer per dag aangevoerd om later af te romen, althans dat is de theorie. Het positieve nieuws is dat Roel mij nog komt vergezellen voor twee nachten, dus ook voor hem voer ik een aantal stekken aan. Het wordt wat eentonig, maar ook op deze stekken wordt vervolgens keihard geblankt. Ook Roel z’n aanwezigheid verandert hier niets aan. Wel is het een stuk gezelliger dan alleen.

Samen blanken is leuker dan alleen…

Voor de laatste nacht besluiten we te verkassen naar de hoek van het water waar de zuidwester op staat te beuken. Wie weet lukt het daar om een ‘sessionsaver’ te verschalken. Tijdens het uitvaren van de lijnen springt er een veelbelovende schub vlak voor de boot! Dit is een zeer goed teken, zeker in deze tijd van het jaar. Mijn laatste hengel positioneer ik onderaan het talud, tegen een afstervend wierbed aan. Op deze hengel krijg ik tegen het ochtendgloren een fluiter van jewelste! Na een stevige en lange dril zie ik een oude bekende in het net liggen.

Een oude bekende…

Aangezien het een onvervalste Nederlandse veertiger betreft die mijn sessie in één keer doet slagen, deert mij dit niet zoveel. Met 22 kg geen nieuw Nederland PB, maar een prima pleister op de wond, na alle tegenslagen.

Karpers zwaarder dan 20kg in ons eigen Kikkerlandje: dat blijft bijzonder!

Geluk bij een ongeluk

Mijn portie ongeluk was (helaas) nog niet op. Eind 2017, een week of vijf voor onze sessie gaat het  tijdens een voetbalwedstrijd waarbij ik als keeper fungeer, verschrikkelijk mis. Na een hoge voorzet pluk ik de bal uit de lucht. Op dat moment beukt er een tegenstander van het formaat Oost-Duitse kogelstoter tegen mij aan, waardoor ik mijn balans verlies en zeer ongelukkig terecht kom. Tijdens mijn val hoor ik het inwendig kraken en in combinatie met de enorme pijn die ik voel, weet ik dat het goed mis is. In de ambulance krijg ik direct morfine en zuurstof toegediend.

Na lang wachten, verschillende onderzoeken, röntgenfoto’s en een CT-scan in het ziekenhuis, blijkt dat ik vier ribfracturen heb opgelopen. Tot overmaat van ramp moet ik ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven. Tijdens de nacht passeren vele scenario’s de revue, waarbij ik vrees met grote vrezen of ik überhaupt wel naar Frankrijk kan vertrekken over een paar weekjes. Onze sessies staan normaliter in het teken van avontuur en vrijheid, waarbij een beetje hard werken en doorzetten ons niet vreemd is. Of dat dit keer mogelijk is, is de vraag. Na helse en pijnlijke weken te hebben gehad gaat mijn toestand gelukkig langzaam de goede kant op.

Zou de Franse trip in gevaar komen?

Zo’n 1,5 week voor vertrek belt Roel mij met een prangende vraag. Bas van Klaveren van The Carp Specialist heeft Gerben, onze (vis)maat, benaderd of wij Lac de Pierre Chatel exclusief willen bevissen. Dit, tot dan toe openbare water, komt mogelijk in de portefeuille van The Carp Specialist. Deze unieke kans, zeker gezien mijn fysieke toestand, kan ik niet aan mij voorbij laat gaan. Ook zullen wij gebruik kunnen maken van de aanwezig gite, wat mij het laatste zetje geeft. Mocht het lichamelijk nog niet gaan zoals het moet, kan ik er altijd voor kiezen om daar mijn rust te pakken. Al snel krijgt Bas groen licht en kan hij de eigenaar inlichten over onze komst begin november.

Sneeuwpret

Tijdens de sessie komt de eigenaar even een praatje met ons maken. Hij geeft aan dat er een flink pak sneeuw wordt verwacht en dat het bos waar wij ons in begeven morgen om deze tijd volledig wit zal zijn. Roel en ik zijn types van het kaliber ‘eerst zien dan geloven’ dus maken we ons niet zo druk. Wanneer we ’s avonds de eerste vlokken zien vallen, vragen we ons af of de beste man toch niet eens gelijk kon krijgen.

Gedurende de nacht worden we geteisterd door een heuse sneeuwtyfoon. Meermaals moeten we onze bivvy’s sneeuwvrij maken om te voorkomen dat deze onder de enorme druk bezwijken. Zo’n enorm pak sneeuw hebben wij in Nederland nog nooit gezien, ongekend!

“Eerst zien dan geloven…”

Gedurende de nacht bezwijken er een meerdere bomen in het bos waar wij zitten, onder de sneeuwdruk. Begeleidt door zwaar gekraak storten ze met een doffe dreun op de grond. We vragen ons af in hoeverre we hier nog wel veilig zijn… Midden in deze bizarre situatie krijg ik zowaar een aanbeet en vang ik een zeer fraai spiegeltje.

De eerste sneeuwkarper.

Iedere vis telt dubbel in deze omstandigheden. Zeker omdat we niet op één of ander ‘postzegeltje’ zitten vissen, maar op een water van ruim 100 hectare. Ook Gerben heeft aan de andere kant van het water flink geleden onder de storm. Hij heeft zelfs als zijn visspullen achter moeten laten om de veiligheid van de gite op te zoeken. Hij zit namelijk vol in de wind, waar het bos ons nog enige bescherming biedt.

Zulke karpers vangen in zo’n decor is #priceless

’s Morgens heeft mijn relatief nieuwe brolly, waaronder we onze dagen slijten, zijn bolle status verruild voor een holle status. “Kakzooi, dure brolly naar de kl*t*”, is mijn eerste gedachte. Na het verwijderen van vele kilo’s sneeuw plopt de brolly onverwachts terug naar de status zoals ik hem enkele dagen geleden heb opgezet! Dat scheelt weer. Na het fotograferen van mijn spiegel van vanmorgen vroeg, loopt er nog een hengel af en weet ook Roel een sneeuwvis te vangen.

Ook Roel wist enkele fraaie rakkers te strikken.

Ondanks de vangsten besluiten we voor onze eigen veiligheid te verkassen en met z’n drieën de sessie uit te vissen. Ondanks de winterse condities weet Gerben nog een brute spiegel van 21 kg te vangen ter afsluiting van de sessie.

Somewhere over the rainbow

Begin 2018 wordt mijn tweede dochter geboren.  Ik zei toch dat ik de tweede beter zou plannen?! Tevens ben ik op dat moment enorm druk met de laatste loodjes van mijn studie. Als alles gaat zoals het moet gaan kan ik in de zomer eindelijk afstuderen. Ondanks dat wil ik ook enorm graag vissen, maar dat kan gewoon écht even niet. Iets met prioriteiten…

Met pijn in mijn hart geef ik Roel het meest verstandige antwoord van mijn leven.

Wanneer m’n broer Niels belt met de vraag of ik niet een paar dagen met hem naar Frankrijk kan begin ik toch weer te twijfelen. Mijn verstand wint het dit keer echter van mijn gevoel. Een week later wordt ik echter weer aan het twijfelen gebracht. Roel heeft een duostek op Rainbow Lake bemachtigd en vraagt of ik mee wil. Ik ben niet ‘anti’ als het gaat om betaalwateren, maar tot nu toe heeft het openbare avontuur echter altijd mijn voorkeur gehad. Maar als de kans voorbij komt om het fameuze Rainbow te kunnen bevissen, krab ik toch even achter mijn oren. Met pijn in mijn hart geef ik Roel het meest verstandige antwoord van mijn leven.

Ik stel voor dat Niels en Roel mogelijk samen op  pad kunnen gaan. Voor vertrek blijkt dat de stek op Rainbow helaas dubbel geboekt is, waarna de heren toch voor een openbaar avontuur kiezen. Je raadt het misschien al…de mannen beleven de sessie van hun leven. Klik HIER voor deel 1 en HIER voor deel 2 van dit gave avontuur.

Roel met de topvis van het desbetreffende water!

Ik gun hen het succes van harte, maar toch is het ergens frustrerend om dagelijks een shitload aan vangstmeldingen te krijgen, terwijl jij zit te blokken, wetende dat jij daarbij had kunnen(lees: moeten) zijn. Maar, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

In de pocket!

Geniet van alle facetten die het karpervissen te bieden heeft, neem jezelf niet te serieus, lach om je eigen knulligheden en gun een ander ook wat. Maak alleen niet steeds dezelfde fouten, want er is keuze genoeg!

Veel succes nog dit najaar en geniet van je visserij!

Bart Haaring

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook