11 vragen aan de Engelse legende Darrell Peck

Favoriet Favoriet
11 vragen aan de Engelse legende Darrell Peck

Iemand die we oneindig vragen kunnen blijven stellen over zijn visserij is de Engelse visser Darrell Peck. ‘Pecky’ heeft op de Community al talloze artikelen en blogs geschreven over zijn visserij, maar in deze update gaan we dieper in op Darrell zelf. Je leest onder andere over zijn werk, haakaas en het gebruik van de bekende Goo!

Als er iemand is die een interessante visserscarrière heeft, dan is het Darrell wel!


KWO: Sommige vissers zeggen dat jij alleen maar het ‘knappe koppie’ bent van Korda en Mainline, maar werk je eigenlijk ook achter de schermen voor deze merken?

Darrell: Ik werk niet op kantoor voor één van deze merken, dus er is niet echt sprake van werk ‘achter de schermen’. De enige momenten dat ik achter de schermen werk is wanneer we gaan opruimen bij een beurs! Overigens heb ik een hekel aan die momenten, want vaak wil ik dan gewoon zo snel mogelijk naar huis, naar mijn gezin.

Ik werk niet op kantoor, dus er is niet echt sprake van werk ‘achter de schermen’.

Ik vermoed dat sommige mensen nog steeds denken dat ik mijn geld verdien als een betaalde consultant, wat niet het geval is. Ik word zelden gevraagd om mijn mening over producten! Mijn inkomsten zijn voornamelijk afkomstig van het praten over vissen tegen een camera of tegen een eindconsument. Niet bepaald achter de schermen dus!

Darrell komt voornamelijk aan zijn inkomsten door ‘te lullen’ tegen de camera!

Om even verder in te gaan op de vorige vraag, zie jij jezelf in de toekomst meer betrokken raken bij dingen als productontwikkeling of zelf bij een kantoorbaan als je ouder wordt en minder tijd aan de waterkant spendeert?

Productontwikkeling is waar het meeste geld in de karpervisserij zit, maar vijf dagen op kantoor werken is niet echt iets dat ik wil voor mezelf. Ik zeg niet dat het helemaal onmogelijk is in de toekomst, maar het idee staat me nu nog niet echt aan. In het ideale geval zou ik volop blijven vissen en genoeg verdienen met het vertellen over wat ik graag doe. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met wat ik nu doe, maar als ik gevraagd wordt over mijn toekomst weet ik zelf niet eens hoe dat eruit gaat zien.

Het idee om de hele dag op kantoor te zitten spreekt Darrell niet bepaald aan!

Karpervissen is een manier van leven voor mij en ik begrijp hoeveel geluk ik heb dat ik betrokken ben bij een bedrijf als Korda. Ik wil niemand beledigen, maar tijd is het meest waardevolle bezit in mijn wereld en dingen doen waar ik geen plezier in heb voor geld is iets wat ik probeer te vermijden.

Hoewel Darrell enorm veel van vissen af weet, wordt hij zelden om zijn mening over een product gevraagd.

Je hebt het de laatste tijd vaak over het maken van je eigen haakaas, terwijl je een breed assortiment aan formaten, vormen en smaken tot je beschikking hebt. Waarom is dit?

Ik streef altijd naar mijn idee van perfectie. Tijdens een viscampagne op een bepaald water ontwikkel ik een feeling voor dat water en over de manier waarop ik er wil vissen. De grootte van mijn haakaas, de kleur en het drijfvermogen zijn dingen die ik aan wil passen om het beste resultaat te bereiken.

Door zijn aas helemaal af te stellen op het water, maximaliseert Darrell zijn resultaat!

Als je één kleur voor een pop-up mocht kiezen, welke zou dat dan zijn en waarom?

WIT! Deze kleur is namelijk zeer opvallend onder water, maar tegelijkertijd ook weer niet heel onnatuurlijk onder water. Het lijkt een beetje op aas dat al langere tijd in het water ligt.

Wit is volgens Pecky de meest aantrekkelijke kleur onder water.

Ben jij een fanatieke Goo gebruiker? En zo ja, heb je een bepaalde favoriet, of vermeng je meerdere smaken?

Ik heb enorm veel karpers gevangen op aas dat is gesoakt in Goo, dus ja, ik ben een fanatieke Goo gebruiker. Velen van jullie zullen de Masterclass film in België (visserij op wateren met een laag bestand) waar ik de Squid Supreme inzette en die in Duitsland (voorjaarsvisserij) waar ik gebuik maakte van de Wonderberry. Eerlijk gezegd heb ik met alle Goo’s die ik heb gebruikt vissen gevangen en daarom vind ik het lastig om te zeggen of bepaalde smaken beter werken dan andere.

Door de jaren heen heeft Darrell nagenoeg alle Goo’s ingezet.

Toch zijn er bepaalde situaties geweest waarbij er wel degelijk verschil zat tussen de smaken. Bijvoorbeeld met de Underwater films van Korda, toen we bij St. Johns aan het vissen waren, leek het Almond Supreme haakaasje de vissen extreem aan te trekken. De vissen verkozen dit haakaasje overduidelijk boven het omliggende voer.

Deze fraaie schub kwam in België op de mat toen Darrell ’s nachts single hookbait viste met een aasje dat had gesoakt in de Goo.

Hoewel de resultaten met Goo per water verschillen en ik niet zal beweren dat het je aas omtovert tot iets magisch, kan het op sommige wateren wel écht een verschil maken. Onder andere op het lastige water Burghfield heb ik al veel succes gehad met dit goedje!

Onder andere op Burghfield…

…heeft de Goo zijn werk goed gedaan!

Kijk je uit naar het gebruik van de nieuwe Delkim beetmelder?

Jazeker! Het werd tijd dat ze geupdate werden en de nieuwe digitale ontvanger heeft een verbeterde range voor die onvermijdelijke toiletbezoekjes zo nu en dan. Alleen bij de visserij zonder obstakels dan natuurlijk, lieve mensen 😉

Het werd hoog tijd om deze beetmelders in een nieuw jasje te stoppen!

Heb je een visidool gehad, of iemand waar je naar op keek toen je opgroeide?

Ik ben altijd al een grote fan geweest van Terry Hearn. Je kunt niet anders dan die man te respecteren om zijn vangsten en de manier waarop hij een verhaal vertelt. Ik wilde altijd wel de vissen vangen die hij ving, maar ik heb nooit de behoefte gehad om iemand te kopiëren. Ik hou sowieso niet echt van mensen die iemand willen imiteren of er alleen maar ‘carpy’ uit willen zien. Vissen doe ik omdat ik karpers wil vangen, niet omdat ik er op een bepaalde manier uit wil zien.

Terry Hearn is zeker in Engeland een ongekende legende. Wij begrijpen wel dat Darrell naar hem opkijkt!

Zijn er nog bepaalde mensen waar je in de afgelopen jaren mee hebt samen gevist die boven de anderen uitsteken qua stills en vangsten?

Zoveel, en om zoveel verschillende redenen! Een visser die gericht op grote vissen vist en instinctief weet wat hij aan het doen is, dat is in mijn ogen een goede karpervisser. Iemand die dat ziekelijk goed kan is Dave Lane. Dave vist niet op een hele bijzonder of hele technische manier, maar zijn inzet en jachtinstinct maken hem één van de beste vissers waar ik ooit mee samen heb gevist.

Als er iemand is die goed weet hoe hij grote vissen kan vangen, dan is dat Dave Lane! Dave maakte deze gave observatie-plaat.

We zijn er vrij zeker dat je de afgelopen jaren wel iets geks hebt meegemaakt. Wat is het grappigste dat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Tijdens een sessie op een groot openbaar water in België, in de herfst van 2014, liep ik ’s nachts even terug naar de bus om wat spullen op te halen. Toen ik bij de parkeerplaats aankwam lag er een halfnaakte vrouw op de motorkap van mijn auto, terwijl een man haar vol aan het ‘beminnen’ was. Het paar en ik zagen elkaar tegelijkertijd, en in eerste instantie bleven ze gewoon staan (en liggen). Ze zeiden iets in het Frans, waarschijnlijk zoiets als “Fuck off, ik ben bezig!” Toen ik met mijn hand in mijn zak op het knopje van de sleutel drukte en de lichten in de bus aangingen, snapte ze waarom ik bleef staan. Het openen van de auto had het gewenste effect: het duo ging er vandoor.

Met de hoeveelheid nachten die Darrell aan de waterkant spendeert maak je nog al eens wat mee!

Hoe vaak bezoek je de heren van het Korda hoofdkantoor? Kom je daar op een dagelijkse of wekelijkse basis, of is het meer een ‘indien nodig’ regeling?

Dat laatste vooral. Zo nu en dan ga ik er heen voor een meeting of om wat spullen op te halen. Het is tegenwoordig zo’n groot bedrijf dat ik meteen een hele dag kwijt ben als ik er heen ga, omdat ik dan met iedereen sta te ouwehoeren!

Ik kom eigenlijk zelden op het Korda hoofdkantoor.

Heb je nog plannen om samen met Danny achter de grote vissen aan te gaan, of is Danny al gestopt als ‘bakkenvanger’?

Danny is een HELE goede visser en ik moet zeggen dat hij het meestal beter doet dan ik als we samen vissen. Hij is de baas, wat betekent dat ik vaak de tweede viool moet spelen. Dan wordt altijd nog iets enthousiaster als het begint te lopen, waardoor mensen hem vaak beter herinneren!

Danny Fairbrass staat bekend om zijn grote enthousiasme als hij een vis weet te strikken!

Afgelopen maart filmde we een Thinking Tackle in Frankrijk, waar Danny een aantal monsters van karpers wist te vangen. Dat wordt ongetwijfeld een gave aflevering! We hebben samen nog een aantal sessies voor de boeg dit jaar en de eerste sessie gaat een pittige worden. Deze trips zijn mijn favoriete bezigheid bij Korda, zeker als we het onszelf niet gemakkelijk maken. Het reizen naar het buitenland met grote filmcrews achter ons aan voegt iets van druk aan het vissen toe. De wetenschap dat Danny me vertrouwd als er druk op onze visserij staat motiveert me enorm.

Pecky weet wel te presteren voor de camera! Deze 53 pond zware spiegel kwam bij een Thinking Tackle shoot op de mat.

Tight lines, en tot de volgende keer!

Pecky


Wil je meer lezen van Darrell, check dat de verschillende artikelen die al eerder werden gepubliceerd op de Community!

Darrel Peck is op dit moment één van Engeland's meest gerespecteerde vissers. Pecky zal maandelijks zijn carpy avonturen met jullie delen op de KWO Community!