ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

5 Tips Pionieren in Frankrijk

Favoriet Favoriet
5 Tips Pionieren in Frankrijk

Ik krijg regelmatig vragen van karpervissers die graag in Frankrijk willen gaan karpervissen. Frankrijk is een groot land met misschien wel duizenden wateren waar karper zwemt. Waar begin je dan?


Met Pilaar in 2011 op een onbekend, nieuw water… Wat zou er zwemmen?

In dit artikel geef ik 5 praktische tips die je wellicht die je kunnen helpen als je door Frankrijk zwermt op zoek naar mooie karpers! Deze tips hebben mij in het verleden geholpen en zijn puur op de praktijk gebaseerd. Wellicht dat sommige tips logisch overkomen, maar je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn 😉

Tip 1 – De Projectmap

Het uitzoekwerk begint al in Nederland, vaak bij mij al weken of zelfs maanden van te voren. De voorpret is bijna net zo leuk als het vissen zelf ;). Ik leg samen met mijn vismaat een map aan waarin we alle aanknopingspunten en mogelijke bestemmingen opslaan. Dit doen we gewoon ‘oldskool’ door alle printscreens van Google Maps en van andere websites uit te printen. Waarom printen? Dan heb je het tijdens de trip altijd beschikbaar en ben je niet afhankelijk van je lege mobiel of een slechte 3G ontvangst!

Pionieren-artikel-mark-hofman-1

In mijn eerste jaar in Geneve heb ik tientallen wateren bezocht en misschien wel 8 of 9 meren bevist voordat ik mijn eerste veertiger ving. Toen ik eenmaal de juiste wateren op het spoor was kwamen de successen ook makkelijker.

Tip 2 – Navigeren

Wat moeten we nog zonder TomTom? Bijna niks zou je zeggen. Toch zal je zien dat dit ding het op het meest ongewenste moment af laat weten… Wegen zijn onbekend, onverhard of nieuw. Neem daarom altijd kaarten of een Michelin Gids mee. Deze kan je uit de brand helpen en neemt niet zoveel ruimte in beslag.

pionieren-in-frankrijk-karpervissen

Tip 3 – Spreek je talen

Eigenlijk zou deze tip op nummer 1 moeten staan, maar dit is wel de meest lastige! Als jij je redelijk verstaanbaar kan maken in Frankrijk, en een gezellig praatje kan maken met een locale visser, dan gaat er een wereld voor je open! Het is bizar hoeveel informatie je dan vaak krijgt. Op deze manier ben ik op de mooiste meren en putten beland en heb ik echt veel meer (grote) karpers kunnen vangen.

Mark-Hofman-tony

Tony, een Franse visser (en inmiddels vriend) die mij geholpen heeft in mijn begin periode toen ik net van Nederland naar het prachtige Geneve was verhuisd. Dankzij hem ben ik een aantal prachtige wateren op het spoor gekomen.

Schrijf je vandaag nog in voor een curcus Frans, het helpt je de rest van je leven als karpervisser 😉

pionieren-in-frankrijk-karpervissen-3

Tip 4 – Meerdere opties

Deze tip moet je combineren met mijn eerste tip. Wij hebben meestal 1 aanknopingspunt wat bepaald welke kant in Frankrijk we op gaan. We speuren rond dit ene water de hele omgeving af op Google maps en noteren elk interessant ogend water in een straal van zeg 100 km. Deze printen we uit en schrijven de naam van het dichtstbijzijnde plaatsje erbij.

Het kan in Frankrijk zomaar gebeuren dat er opeens een Enduro (karperwedstrijd) aan de gang is als je aankomt, dat er teveel andere karpervissers zitten, of dat het water gewoon niet loopt op dat moment. Dan ben je blij als je direct je andere opties weet!

pionieren-in-frankrijk-karpervissen-4

Tip 5 – Een goede vismaat

Klinkt logisch, maar je leert elkaar wel echt kennen tijdens trips in het buitenland. Je zal niet de eerste zijn die de sessie vroegtijdig afbreekt omdat jullie het niet eens met elkaar zijn… Tijdens het zoeken en pionieren in Frankrijk zal je vaker tegenslag hebben dan succes. Daar moet je op ingesteld zijn en mee om kunnen gaan. Ga daarom met een maat die dezelfde verwachting heeft als jijzelf. Het helpt enorm als je elkaar door de ‘down’ momentjes heen kunt trekken en weer met frisse energie naar het volgende water kunt rijden!

Mark-Hofman-koud

Ik hoop dat je wat hebt aan deze 5 simpele, praktische tips! Er is nog veel in Frankrijk te ontdekken buiten de gebaande paden dus ik kan het iedereen aanraden. Zolang karpervissen niet alleen ‘vangen’ is voor jou, dan kun je mooie avonturen beleven! Kijk niet teveel naar anderen en doe je eigen ding.


Blijf zoeken want wie weet stuit je ooit op goud…

Succes,

Mark Hofman

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl