ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Aasperiodes, temperatuur en attractie – Korda tips voor februari!

De winterperiode staat bij veel vissers in het teken van plannen maken voor het komende seizoen. Dit jaar is dat door Corona heel anders, maar toch valt er nog genoeg te beleven aan de waterkant! In deze Korda blog lees je volop tips over timing, actief blijven en winterhelden. Doe er je voordeel mee!


Team Korda aan het woord: Normaal gesproken staan de maanden januari en februari in het teken van volgas plannen maken voor het nieuwe jaar. Dit jaar is het echter compleet anders. Hoewel we blij zijn dat de Korda Masterclass enorm goed werd ontvangen, is de start van 2021 er eentje zoals wij die nog niet eerder hebben meegemaakt…

De nieuwe Korda Masterclass werd goed ontvangen!

In onze ogen is een ??goede karpervisser’ iemand die zich ook tijdens veranderende omstandigheden kan aanpassen. In tijden als deze is dat echter niet bepaald gemakkelijk!

Aan de vangsten te zien is er uit het winterhoofdstuk van de Masterclass veel geleerd 😉

Met de Covid-19 situatie in zowel Nederland als België zijn er flink wat visplannen in de prullenbak geworpen. Negatieve reisadviezen, een avondklok en ga zo maar door.

Ondanks de beperkingen zijn er genoeg ‘winterheroes’ aan de waterkant te vinden!

Gelukkig zijn er naast de beperkingen ook heel veel dingen die nog steeds mogelijk zijn. Aan de vangsten te zien is er uit het winterhoofdstuk van de Masterclass veel geleerd! 😉

Timing

Vraag een aantal doorgewinterde karpervissers naar hun “troef” tijdens de koudere maanden en dan is de kans groot dat je een aantal keren ??timing’ voorbij hoort komen. Dat karpers niet de hele dag door azen is een feit en in de winter zijn de aasperiodes vaak veel korter. Daar komt ook nog eens bij kijken dat deze periodes meermaals verschuiven.

De aasperiodes in de winter zijn vaak maar van korte duur.

Een trend die je vaak ziet is dat in het late najaar de aasperiode op veel wateren laat in de avond en ??s snacht lijkt te zijn. In de tweede helft van de winter komen er ineens weer opvallend veel aanbeten tijdens de daguren. Dat komt voor ons met de huidige avondklok natuurlijk goed uit!

Vaak zie je dat in het eerste deel van de winter, de avonduurtjes bijzonder effectief zijn.

Vergeet niet om ook die laatste uren scherp door te blijven vissen. De namiddag en het vallen van de avond zijn ook vaak goede momenten om vissen te spotten en/of een aanbeet te krijgen.

Probeer het eens in de late namiddag en tijdens het vallen van de avond!

Stijgend kwik

Probeer ook zeker de mildere visdagen eruit te kiezen, want zo kan je jouw kansen extra vergroten. Een paar dagen stijgende temperaturen in combinatie met wat ruwer weer kan de vissen zomaar eens doen activeren. Het kiezen van het juiste water zal natuurlijk ook weer enorm helpen. We trappen een open deur in als we zeggen dat een groot bestand helpt om meer actie te krijgen!

Een aantal dagen warmer weer kan de vissen flink doen activeren.

Kies bij voorkeur ook een ondieper water, dit in tegenstelling tot de eerste helft van de winter waarbij het juist raadzaam is om een een langzaam afkoelend, diep water te bevissen.

Een ondiep water zal veel sneller reageren op een stijgende temperatuur en de toenemende lichtintensiteit.

Is het in deze periode slim om te kiezen voor eentje waar de elementen vrij spel hebben. Een ondiep water zal veel sneller reageren op een stijgende temperatuur en de toenemende lichtintensiteit.

Op ondiep water valt er in deze periode wel iets te regelen… 😉

Daarnaast zijn er ook minder waterlagen waar de vis zich in kan verstoppen. Met bijvoorbeeld een metertje waterdiepte kan de vis nooit anderhalve meter van de bodem liggen en zijn ze dus makkelijker te vinden en te vangen!

De aanpak

Hoe ga jij de komende tijd je dagsessies aanpakken? Sleep je elke keer de hele weekend uitrusting mee naar de waterkant? Of kijk je kritisch naar wat écht nodig is om een aantal uren lekker te vissen? Een stoeltje, compacte tas, kleine hoeveelheid aantrekkelijk (haak)aas en wat warms om te drinken. Heel veel meer heb je vaak niet nodig!

Neem enkel het essentiële mee naar de waterkant.

Door lichter bepakt te vissen zal de drempel om zowel te gaan maar ook om eventueel te verkassen een stuk lager liggen. Want ??de cliché’ is echt waar: een paar minuten op de juiste plaats is beter dan een hele dag op de verkeerde! Bij het uitblijven van actie kan een andere stek wellicht je dag redden.

Het is cliché, maar verkassen kan heel vaak je dag maken!

Attractie wint

Met het oog op de korte sessies eventueel verkassen en de hoop om snel actie te krijgen, is super attractief aas vaak een echte killer. Dit in combinatie met niet te veel voer, kan zomaar eens voor gevulde slings gaan zorgen. Iets dat veel mensen nog steeds lijken te vergeten is dat een volledig single gevist haakaas genoeg kan zijn om een vis over de streep te trekken!

Vergeet niet dat een volledig single gevist haakaas vaak al meer dan genoeg is…

Probeer daarbij wel de vis op meerdere vlakken te prikkelen. Een fluo pop-up is mooi voor het visuele aspect. Probeer deze dan ook te doordrenken met een vloeibare attractor zoals de Supreme Goo. Zo prikkel je de receptoren nog meer en dat kan net die extra prikkel zijn om een vis wel of niet te vangen.

Een visuele, goed gesoakte prikkel is vaak een goede keuze.

Wil je wel bijvoeren? Denk dan aan makkelijk verteerbaar aas waarmee je de karper niet snel verzadigd. Sweetcorn, maden, wat hennep en boiliekruim zijn absolute winterklassiekers. Het belangrijkste is in ieder geval dat je spaarzaam voert. We zijn er tenslotte niet om ze te voeren maar om te vangen. Met een beetje aanpassingsvermogen en gezond verstand is dat ook in de winter mogelijk!

Een paar slimme aanpassingen kunnen zomaar een verrassend resultaat opleveren!

#WINTERHERO

Vergeet ook niet om, als je een mooie winterkarper hebt kunnen netten, goede foto’s te maken. Met die foto’s kan je namelijk meedoen aan de coole #WINTERHERO actie die wij met Korda Benelux houden!

Word jij ook een #WINTERHERO?

Tot eind februari maak je kans op leuke prijzen. Dat begint bij een gelimiteerde #WINTERHERO mok en loopt op naar een hoofdprijs van 500 euro winkelwaarde aan Korda en Mainline spullen!

Van een vette mok tot MEGA prijzen van wel ?500: upload je wintervangst en je maakt kans!

Meedoen is eenvoudig: upload je foto op Facebook of Instagram met ‘#WINTERHERO’ of stuur ‘m naar de Korda Benelux inbox op Facebook!

Succes in de komende periode!

Team Korda


Check zeker het YouTube kanaal, de Instagram en de Facebook van Korda voor de laatste nieuwtjes, tips en vette (winter)vangsten!

Bekijk ook