Back to the Future – De toekomst van het karpervissen

In dit artikel neemt Jan-Pieter Meijering een kijkje naar de ontwikkeling van het karpervissen. Het zal jullie vast niet zijn ontgaan dat er wel het n en ander is veranderd in de afgelopen 25 jaar! Hoe zou de karpervisserij er over 25 jaar uit zien? JP werpt samen met ons een blik op de toekomst, en schetst een beeld van zijn verwachtingen. Benieuwd hoe dat beeld er uit ziet? Je leest het hieronder!


JP aan het woord:Stel je eens voor hoe de wereld van het karpervissen er over 25 jaar uitziet. Als je dat 25 jaar geleden aan een karpervisser zou hebben gevraagd, is de kans klein dat het antwoord zou passen bij onze hypermoderne wereld. Of valt dat qua karpervisserij enorm mee? Is karpervissen in essentie niets veranderd en blijft het een oeroude drang om dikke vissen te vangen, waarbij alle nieuwe snufjes slechts extra hulpmiddelen of overbodige luxe zijn? Vandaag werpen we een blik op de toekomst van het karpervissen, 25 jaar vooruit in de tijd. Maar om goed vooruit te kunnen kijken, is het belangrijk om te beseffen hoe de wereld van de karpervisser zich in de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld.

Er is door de jaren heen flink wat veranderd in ons karperwereldje!

Om te beginnen met dit artikel, zocht ik naar karpergerelateerd beeldmateriaal van begin jaren ’90. Ik ben in 1990 geboren en was in mijn eerste levensjaren niet in staat zelfstandig te karpervissen. Gelukkig is daar het internet. Ik zag dat het basismateriaal om te karpervissen in 25 jaar praktisch hetzelfde is gebleven. We vissen net als toen met buigzame hengels, soepele werpmolens en meestal een hair-rig. We gebruiken ook nog steeds een landingsnet en vissen met aas waarvan we denken dat karpers het graag lusten. Er zijn de afgelopen 25 jaar natuurlijk wel verbeteringen aangebracht aan vismaterialen en ‘snufjes’ bijgekomen, maar we gebruiken dezelfde principes om een karper te haken en de vis te landen!

Hair-rigs gaan al behoorlijk wat jaartjes mee, en ze doen het nog prima! 😉

Dan zijn we klaar toch? Er verandert niets!

Sommige karpervissers zullen zeggen dat karpervissen in wezen altijd hetzelfde zal blijven. Maar als we 25 jaar vooruit willen kijken, is de vergelijking van 1992 met 2017 dan wel eerlijk? We zitten midden in een zogenaamde ‘digitale revolutie’, en revoluties kunnen de wereld in korte tijd enorm veranderen. Als je 2017 daarom met 2042 wil vergelijken, is het belangrijk om de kracht van internet en technologie niet te onderschatten.

Revoluties kunnen de wereld in korte tijd enorm veranderen.

De ‘oldskool’ karpervisser, die op dit moment denkt: ??Ik vis zonder technische poespas, waarom zou ik verder lezen??? wil ik vragen na te denken over hoe je vissen fotografeert (met je smartphone of digitale spiegelreflex?), hoe je nieuwe stekken vind (Google Maps?) en hoe je dit artikel op KWO leest (op je laptop, tablet, of smartphone?). Om het even, je kan er niet onderuit dat je dit digitaal leest. We leven in een wereld waar technologie en internet essentieel zijn, dus laten we hiervoor open staan in onze visserij!

Enkele hedendaagse ‘snufjes’ die JP zelf gebruikt: een voerboot, dieptemeter, PVA-foam en tweekleurige pop-ups!

Revolutionair karpervissen

De wereld verandert razendsnel, dus het lijkt makkelijk te voorspellen dat de karpervisserij drastisch mee zal veranderen. Technologische ontwikkelingen maken onze wereld sneller en slimmer. De gevolgen hiervan voor de karpervisserij worden steeds duidelijker, al is het principe van haken, drillen en landen nog steeds hetzelfde. We kennen de voerboot met GPS die automatisch naar je stek navigeert en dieptemeters die verbonden zijn met smartphones. Zelfs voerdrones zijn al verkrijgbaar (kleine, op afstand bestuurbare vliegmachines waarmee je aas naar de stek kan vliegen).

Voerboten met GPS worden al veelvuldig ingezet in de hedendaagse karpervisserij! Foto: Peter Vlasveld

Een ander deel van de ‘digitale revolutie’ betreft de wetenschap. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar het gedrag en de biologie van karpers, met oog op de visserij. Denk hierbij aan het ontwikkelen van flavours, het bestuderen van karper met onderwatercamera’s, maar ook genetische selectie van karper bij kwekerijen, waardoor deze ‘snelgroeiers’ hun naam kunnen waarmaken.

De komst van onderwatercamera’s geeft ons de mogelijkheid om karpers in hun natuurlijke omgeving te bestuderen.

Alles naar de tropen!

Niet alle veranderingen zijn positief. Snelgroeiende spiegelkarpers en een digitale revolutie klinken misschien fantastisch, maar ondertussen explodeert de milieuvervuiling. De aarde warmt op, diersoorten sterven uit (denk bijvoorbeeld aan de aal). Dit zijn acute gevaren voor de waterkwaliteit en de visstand in Nederland. Al is warmer water wellicht goed voor de paai, karpersterftes tijdens warme zomers komen helaas steeds vaker voor. Karpersterfte wordt in de beste gevallen ‘opgelost’ door uitzettingen van voornamelijk spiegelkarpers. We kennen in Nederland verschillende karperbestanden: overwegend schubkarper, overwegend spiegelkarper, of een evenredige verhouding. Door sterfte van inheemse (schub)karpers en het uitzetten van voornamelijk spiegelkarpers, hebben spiegels over 25 jaar waarschijnlijk de overhand in Nederland. Mogelijk verdwijnt de schubkarper uiteindelijk zelfs uit ons waterlandschap.

Er worden tegenwoordig volop spiegels uitgezet dankzij de zogenaamde SKP’s!

Niet alleen het milieu en de visstand veranderen, ook steden groeien steeds meer naar elkaar toe. Hierdoor verkleinen onze natuurgebieden en wordt het uitzicht vanaf je (nu nog rustige) stek in de toekomst mogelijk verfraaid door wolkenkrabbers of vliegende auto’s. Hierdoor zal het ‘urban’ karpervissen meer regel dan uitzondering worden.

Industrie en natuur raken steeds meer verweven, al mocht de achtergrond van deze vangst de pret niet drukken! Foto: JP Meijering.

Vissen wordt een veldslag

Zoals te verwachten in een wereld van groei, neemt het aantal karpervissers in Nederlanders toe. Dit waren er begin jaren ’90 zo’n 165.000, nu zijn er naar schatting 280.000 karpervissers in Nederland. Als deze groei doorzet, zullen er over 25 jaar zo’n 395.000 karpervissers in Nederland zijn. Door een toenemend aantal vissers op een afnemend stuk natuur, kan het onderdeel ‘rust’ van karpervisserij in gevaar komen.

questions-answers-alijn-danau-5-karperparadijs,-geen-mens-te-bespeuren

Geen mens te bespeuren hier… Maar zou dat over 25 jaar ook nog zo zijn?

Het is daarnaast bekend dat hoe meer we op karper vissen, hoe meer de mate van dressuur toeneemt (het vermogen van karper om rigs te herkennen en zichzelf te onthaken). Nu al zien we dat het gebruik van een voerboot of rubberboot op sommige wateren meer negatieve dan positieve effecten heeft op de vangst. Meer vissers betekent automatisch dat karpers zich lastiger zullen laten vangen. Het is niet voor niets lastiger een 40-ponder te vangen dan een knolletje van 15 pond. Dat is niet alleen omdat 40-ers minder voorkomen, maar ook omdat ze ouder zijn, vaker gevangen zijn en dus slimmer zijn!

darrell-peck-the-black-mirror-vorig-pb-belgie

Grote vissen zijn slimme vissen? De tijd zal het leren… Foto: Darrell Peck

Dus karpers worden ons te slim af?

‘Gelukkig’ zullen de technologie en wetenschap de karpervisser blijven ondersteunen. We zullen in de toekomst karpers nog beter gaan begrijpen, waardoor we ze ook beter kunnen vangen. Stel je een app voor met een dieptekaart van elk water, inclusief stekken en hotspots zoals mosselbanken, taluds en obstakels. In diezelfde app zit een lijst van het huidige karperbestand, inclusief foto’s en recente gewichten. Ook zie je in een handomdraai van elke targetvis de trekroutes en aasvoorkeur per seizoen. Lekker makkelijk, toch?

Kun je je voorstellen dat je straks naar de App Store gaat om de trekroute van een vis te achterhalen?

Zo’n app klinkt misschien overdreven, maar dit is waar het naartoe kan gaan. Elk zichzelf respecterend karpermerk zal met de tijd meegaan, als bijvoorbeeld iemand aas met 100% vangstgarantie kan ontwikkelen, zal diegene dit ongetwijfeld commercieel uitbaten. Daarnaast zal vismateriaal in de toekomst slijtvaster of zelfs onverwoestbaar worden, met alle ecologische gevolgen van dien. De markt zal bieden wat de karpervisser vraagt en zal nieuwe producten uit blijven brengen om het leven van de karpervisser makkelijker en succesvoller te maken.

Als iemand aas met 100% vangstgarantie kan ontwikkelen, zal diegene dit ongetwijfeld commercieel uitbaten.

Power to the printers?

Misschien gaan de ontwikkelingen veel sneller en zijn er over 25 jaar geen karpermerken meer! Misschien heeft iedereen een 3D-printer waarmee je al je vismaterialen aan de waterkant kan uitprinten, of gaat het zelfs nog verder en kan iedereen via ‘Bio-printen’ direct aas, of zelfs levende karpers printen! Misschien krijgt elke karpervisser toegang tot kunstmatige intelligentie om goede vangsten te garanderen. Mogelijk worden alle karpers gechipt en weten we altijd precies waar ze zijn. Wellicht komt er een bril waarmee we het water tot op de bodem kunnen ‘scannen’, of een robot-lokkarper die natuurlijk aasgedrag op je stek vertoont en daarmee vertrouwen in je aas en voedselnijd opwekt. Wie zal het zeggen? Het blijft in zekere zin onzeker wat de toekomst ons precies zal gaan brengen.

Shit, banksticks vergeten! Oh wacht maar, ik print wel even wat nieuwe 😉

Vissen blijft gevoel

Dagdromen is leuk, maar laten we reel blijven. Vraag stuurt aanbod, en waarschijnlijk zit geen enkele karpervisser te wachten op een robot die je rig klaarmaakt, hengels inlegt, beet registreert, vis drilt, landt, er een foto mee maakt en terugzet… Een groot deel van je visplezier haal je uit het feit dat elke vis die je vangt een beloning is voor de moeite en tijd die je er zelf in hebt gestoken.

Waarschijnlijk zit geen enkele karpervisser te wachten op een robot die je rig klaarmaakt.

Het uitproberen van verschillende tactieken, plekken, aasvormen- en presentaties, maar ook het blanken op een put tot je hem gekraakt hebt: het is allemaal onderdeel van de sport. Karpervissers willen waarschijnlijk niet dat dit hen ontnomen wordt, al blijven karpervissers mensen en houden mensen simpelweg van sneller, makkelijker en goedkoper. Zo is een zelfrijdende wheelbarrow op zonne-energie geen slecht idee, toch?

Dit gevoel is voor ons karpervissers niet te vervangen door technologie! Foto: Luuk Zomerhuis

Conclusie: wij zijn de toekomst!

Hoe de toekomst zal lopen, kan niemand voorspellen. Technologie, wetenschap, klimaatverandering, meer karpervissers en urbanisatie zullen de karperwereld veranderen. Maar wij, karpervissers, hebben grote invloed op de toekomst van onze visserij. Hoe gaan we met onze vissen en de natuur om? Welke boodschap geven we aan jongere generaties mee? Wat verlangen we van de hengelsportbranche, visverenigingen en de overheid? Welke boodschap geven we af aan de technologie en wetenschap?

Het is belangrijk dat we de juiste boodschap doorgeven aan de nieuwe generatie karperfanaten!

Wij hebben de kracht om de toekomst te benvloeden. De toekomst is morgen, dus we moeten nu nadenken over wat er op karpergebied gebeurt en waar we naartoe willen. Als we geen doelen voor ogen hebben, lopen we het risico dat we pas bij problemen naar oplossingen gaan zoeken, en in mijn ogen is dat te laat. Ik ben vr een proactieve instelling, in plaats van een reactieve houding. Daarom hoop ik dat karpervissers gezamenlijk nadenken over de toekomst van onze passie: karpervissen!

Ik ben vr een proactieve instelling!

Jan-Pieter Meijering

Bekijk ook