Beginnen met karpervissen: deze spullen heb je nodig

Wil jij beginnen met karpervissen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Vissen is populairder dan ooit, maar je wilt wel goed voorbereid aan de slag. Dit zijn materialen die je nodig hebt wanneer je net van start gaat. Van het juiste aas tot een geschikte hengel en een goede onthaakmat. Hopelijk sla je zo snel je eerste vis aan de haak!


Het juiste aas

Je kunt karper vangen met veel verschillende aassoorten, omdat het een echte alleseter is. Je moet aassoorten als mais, noten, granen en duivenvoer eerst weken en koken voordat je dit kunt gebruiken. Ben je op zoek naar kant-en-klaar aas? Dan zijn boilies een goede keuze. Deze deegballen kun je kopen in de viswinkel of eventueel zelf maken. Wanneer je een vaste stek hebt, kun je ook alvast voorvoeren voordat je gaat vissen. Dit doe je een dag of drie voor het vissen met hetzelfde voer als waar je mee gaat vissen. Dit zorgt ervoor dat de karper jouw aas gaat vertrouwen.

Mais heeft zich inmiddels wel bewezen als superaas! Foto: Kevin Diederen

Hengels en molens

Als je net start met karpervissen hoef je nog niet al te moeilijk te denken over de juiste hengel, omdat je vanzelf voorkeuren gaat ontwikkelen naarmate je langer vist. Kies wel altijd voor een speciale karperhengel en bezuinig niet op de kwaliteit van zowel je hengel als je molen. Materiaal van hoge kwaliteit is weliswaar prijzig, maar zo voorkom je wel dat je eerste karper wegkomt doordat je molen vastloopt of de lijn niet meer oprolt. Ga ook qua lijn voor kwaliteit en kies voor een sterke lijn met een diameter van 27/100 tot 35/100. Goedkoop is duurkoop, dus je kunt het best voordat je van start gaat alvast sparen of geld lenen tegen goede voorwaarden.

Rigs (onderlijnen) en montages

Je wilt veiligheid altijd prioriteit geven. Met de juiste montage voorkom je dat het lood of de leader kwijtraakt bij een eventuele lijnbreuk. Rigs kun je kant-en-klaar kopen, let er hierbij op dat de haak altijd vlijmscherp is. Ook kun je vanaf de start direct zelf de rig knopen. Dit is een vak apart, maar je leert er direct veel van, waardoor je de verschillen van inhaking gaat merken en hier steeds beter in wordt. Vergeet ook niet om een standaard aan te schaffen, zodat je niet de hele tijd de hengel in je hand hoeft te houden.

Goede onthaakmat

Een goede onthaakmat is van groot belang. Koop er eentje met een hoge rand en een makkelijk drogende stof. Daarnaast heb je een schepnet nodig, zodat je de karper ook daadwerkelijk binnen kunt halen. Kies voor een schepnet dat groot genoeg is, dus minimaal één meter. Zo voorkom je dat de karper dubbelvouwt en kan je de vangst eenvoudig opscheppen.

Succes aan de waterkant!

KWO Redactie

Bekijk ook